Απόφαση με πολιτικό «χρώμα»: Η Εκκλησία των Σκοπίων εγκαταλείπει το «Μακεδονία»

Απόφαση με πολιτικό «χρώμα»: Η Εκκλησία των Σκοπίων εγκαταλείπει το «Μακεδονία»

ΕΛΛΑΔΑ UPD 13:46 Δημιουργία 31/05/18, 12:01

Πολιτικό «χρώμα» έχει η απόφαση της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων να εγκαταλείψει την ονομασία «Εκκλησία της Μακεδονίας», ζητώντας να υπαχθεί εκ νέου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο υπό τον τίτλο «Αρχιεπισκοπή Αχρίδων», την ώρα που οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Το αίτημα, το οποίο κατατέθηκε, συνοδεύεται και από επιστολή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ζάεφ είχε επισκεφτεί στις 10 Απριλίου το Οικουμενικό Πατριαρχείο και είχε συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Σημειώνεται πως έως τώρα η Eκκλησία της ΠΓΔΜ υπαγόταν στο Πατριαρχείο της Σερβίας, ωστόσο έως τη δεκαετία του '30 υπαγόταν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Το αίτημα ήδη εξετάζεται από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου «εξέτασε το αίτημα της σχίσματικης Εκκλησίας των Σκοπίων, που υποστηρίχθηκε καί διά επιστολής του Ζόραν Ζάεφ για αναλήψη πρωτοβουλίας επαναφοράς τῆς Εκκλησίας αυτής στήν κανονικότητα υπό τον τίτλο της Αρχιεπισκοπής Αχρίδων» και «αποφάσισε να επιληφθεί και να πράξει τα δέοντα».

Αν σου άρεσε κάνε