Φεύγει ο καύσωνας, έρχονται μπουρίνια και πτώση θερμοκρασίας

Φεύγει ο καύσωνας, έρχονται μπουρίνια και πτώση θερμοκρασίας

ΕΛΛΑΔΑ UPD 20:33 Δημιουργία 26/07/23, 20:31
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η θερμοκρασία έφτασε σήμερα, Τετάρτη, στις υψηλότερες τιμές της μέχρι στιγμής το φετινό καλοκαίρι, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο, ωστόσο το σκηνικό του καιρού αλλάζει από αύριο Πέμπτη.

Το σκηνικό του καιρού που επικράτησε είχε ως αποτέλεσμα την έκθεση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της χώρας σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, καθώς περίπου 8,5 εκατομμύρια άνθρωποι βίωσαν θερμοκρασίες άνω των 41 βαθμών, ενώ περίπου 120 χιλιάδες άνθρωποι θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών Κελσίου.

Σημειώνεται, ότι τα δημογραφικά στοιχεία αφορούν του μόνιμους κάτοικους κάθε περιοχής, ενώ οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις (π.χ. λόγω θερινών διακοπών) που μεταβάλλουν πρόσκαιρα τους κατά τόπους πληθυσμούς, δεν έχουν ληφθεί υπόψη.

Ακραία επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών αναμένουμε στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας, της Κρήτης και της Ρόδου. Αιτία των ακραία δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών αποτελούν οι πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ανέμων, οι οποίοι θα πνέουν από Δ/ΝΔ διευθύνσεις με εντάσεις 6-7 μποφόρ πάνω από την ηπειρωτική Ελλάδα, και από Δ/ΒΔ διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 μποφόρ (τοπικά 7 μποφόρ) πάνω από την Κρήτη και τη Ρόδο.

Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα χαρακτηριστούν από τον ιδιαίτερα επικίνδυνο τύπο καιρού Hot - Dry - Windy.

Αλλαγή σκηνικού από την Πέμπτη

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από την Πέμπτη. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε όλη τη χώρα τουλάχιστον κατά 8 βαθμούς και δε θα ξεπερνά τους 35 με 37.

Στη Θράκη, την ανατολική Μακεδονία, τις ανατολικές περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως περιοχές της Χαλκιδικής) και το βορειοανατολικό Αιγαίο προβλέπονται καταιγίδες που θα συνοδεύονται από πολύ ενισχυμένους βόρειους ανέμους (μπουρίνια).

Αν σου άρεσε κάνε