Γεωργιάδης: «Θα είμαστε πολύ αυστηροί στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας»

Γεωργιάδης: «Θα είμαστε πολύ αυστηροί στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας»

ΕΛΛΑΔΑ UPD 12:57 Δημιουργία 22/07/23, 12:51
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Συνέντευξη σε σαββατιάτικη εφημερίδα παραχώρησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, με κεντρικούς άξονες τα εργασιακά δικαιώματα και την ανεργία.

Ειδικότερα, μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε ότι θέλει να συνδέσει την παρουσία του στο εν λόγω χαρτοφυλάκιο με την επιστροφή εργασιακών δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τα εξής: «Όσο η χώρα μας επιστρέφει στην κανονικότητα, η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη θέλει να επιστρέψει στην εργασία αυτά που ο κόσμος της εργασίας δικαιούται να έχει. Αλλά αυτό θα γίνει με τρόπο λογικό, τηρώντας τις δεσμεύσεις στους δανειστές μας. Η επιστροφή των τριετιών και η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, το "Μέγα Δισκοπότηρο" για την ΓΣΕΕ είναι αυτά που μπορούμε να θίξουμε εφόσον ο μέσος όρος της ανεργίας πέσει κάτω από το 9%. Δηλαδή, αφού επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα, χωρίς να διακινδυνεύουμε αυτά που πετυχαίνουμε στην οικονομία», ανέφερε ο υπουργός.

Σε ερώτηση πώς εξηγείται ότι ενώ το ποσοστό ανεργίας είναι πάνω από 11% υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού ο κ. Γεωργιάδης αφού σημειώνει την εν λόγω διαπίστωση επισημαίνει ότι μπορεί και η χαμηλή αμοιβή να επηρεάζει σημειώνοντας ότι πρέπει να ανέβει. «Στον τουρισμό που αυξήθηκε ο μέσος μισθός, σιγά-σιγά το πρόβλημα θεραπεύτηκε σε ένα βαθμό. Κι εκεί που έγιναν οι τοπικές κλαδικές συμβάσεις, στην Μήλο, ή στην Σαντορίνη, το πρόβλημα λύθηκε». Μάλιστα στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι «όπου έχουμε νόμιμη αύξηση του μισθού κι όχι "μαύρη" εργασία, παρατηρείται βελτίωση», ο κ. Γεωργιάδης συμπλήρωσε: «Αυτός πρέπει να είναι ο κεντρικός μας στόχος της τετραετίας, αν εφαρμόσουμε σωστά τη νομοθεσία και την επιμόρφωση, θα συναντήσει ο μέσος μισθός την πραγματική ανάγκη της σημερινής αγοράς εργασίας».

Στο μεταξύ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δηλώνει αποφασισμένος να λάβει μέτρα ώστε να παταχθεί η μαύρη εργασία στον κλάδο των επαγγελματιών, των ηλεκτρολόγων κλπ.

«Δεν γίνεται διαφορετικά. Η ψηφιακή κάρτα, λόγου χάρη, όταν εφαρμοστεί σωστά και στην αγορά εργασίας, θα αποτελέσει πολύ σοβαρό εργαλείο στα χέρια του κράτους για την αντιμετώπιση της "μαύρης" εργασίας», ανέφερε ο υπουργός. Την ίδια στιγμή ο κ. Γεωργιάδης επισημαίνει ότι δεν θέλει να υπάρχει απλήρωτη υπερωρία ούτε κατά ένα δευτερόλεπτο. «Θα είμαστε πολύ αυστηροί στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας», τόνισε.

Αν σου άρεσε κάνε