Ατελείωτος πύρινος εφιάλτης σε Μάνδρα και Ρόδο  - Δύσκολη μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις

Ατελείωτος πύρινος εφιάλτης σε Μάνδρα και Ρόδο - Δύσκολη μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις

ΕΛΛΑΔΑ UPD 22:10 Δημιουργία 20/07/23, 21:24
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική λόγω της μεγάλης αναζωπύρωσης της φωτιάς που καίες ανάμεσα στη Μάνδρα και τα Μέγαρα το απόγευμα της Πέμπτης, με τις δυνάμεις του σώματος να δίνουν μάχη σε πολλαπλά μέτωπα και διάσπαρτες εστίες.

Όπως έλεγε στέλεχος της Πυροσβεστικής «σαν φωτοβολίδες πετάγονται οι κουκουνάρες προς όλες τις κατευθύνσεις» με αποτέλεσμα να υπάρχει επέκταση της φωτιάς. Σε λιγότερο από μία ώρα, για την κατάσβεση της φωτιάς στη Μάνδρα έχουν σταλεί 22 εναέρια μέσα και όπως υπόγραμμισε ο ίδιος «στείλαμε ό,τι υπήρχε και δεν υπήρχε» θέλοντας να δείξει το μέγεθος της κινητοποίησης.

Η κατάσταση στη Μάνδρα παραμένει κρίσιμη λόγω της φωτιάς η οποία κινείται νότια προς την Οινόη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά αναπτύσσει μια δική της θερμική συμπεριφορά και δημιουργεί νέα μέτωπα, κάτι που και οι ίδιοι οι πυροσβέστες βλέπουν για πρώτη φορά.

Ενδεικτικό αυτού είναι το γεγονός πως στο σημείο επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 122 οχήματα και 8 πεζοπόρα τμήματα ενώ μέχρι τις 9.00 το βράδυ, υπάρχει και συνδρομή- εκ περιτροπής- από 23 εναέρια μέσα και ενώ δεν υπήρχαν ισχυροί άνεμοι, η φωτιά μεταδιδόταν από το ένα μέτωπο στο άλλο από τις κουκουνάρες και το θερμικό φορτίο. Επίσης, υπήρχε και πολλή καύσιμη ύλη.

Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, η Τροχαία προχώρησε νωρίτερα το απόγευμα σε διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θηβών από το ύψος του πρατηρίου υγρών καυσίμων «Cuclon», έως και τα Βίλια και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Στις 16:25 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση των περιοχών Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι Δυτικής Αττικής προς Οινόη και στις 17:40 εκδόθηκε νέο μήνυμα εκκένωσης από Οινόη προς Ερυθρές. Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν από αέρος 11 αεροσκάφη, 11 ελικόπτερα συμπεριλαμβανομένων και των 4 αεροσκαφών που μας διέθεσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας από Ιταλία και Γαλλία.

«Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με περιφέρειες δήμους καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για τον περιορισμό των πυρκαγιών που δεν έχουν ελεγχθεί. Οι συνθήκες πλέον γίνονται ακραίες και δημιουργούν δυναμικά μέτωπα πυρκαγιάς» τόνισε κατά την ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Για έναν πύρινο εφιάλτη μίλησε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας, ο οποίος τόνισε ότι κινδυνεύει η Αγία Σωτήρα, το Παλαιοχώρι και το Πανόραμα. Η αντιδήμαρχος Μάνδρας, από την πλευρά της τόνισε τα εξής: «Η κατάσταση βρίσκεται πάλι σε τραγικό βαθμό».

Σύμφωνα με την κυρία Ευαγγελία Κουτσοδήμα που μίλησε στο MEGA, τα ενεργά μέτωπα είναι σε Αγία Σωτήρα, Καραούλι και κοντά στο δάσος της Σκιάθας, στο σημείο Άγιος Ιωάννης. «Η κατάσταση βρίσκεται πάλι σε τραγικό βαθμό. Έχουμε ένα μέτωπο στην Αγία Σωτήρα, ένα στη θέση Καραούλι και το τρίτο κοντά στο δάσος της Σκιάθας στο σημείο Άγιος Ιωάννης. Οι αναζωπυρώσεις είναι μεγάλες».

Ο στρατός στα πύρινα μέτωπα

Με εναέρια μέσα και ομάδες «Δευκαλίωνα» και «Ξενοκράτη» συμμετείχαν οι Ένοπλες Δυνάμεις στα μέτωπα των ΅πυρκαγιών σε Κουβαρά, Λουτράκι, Δερβενοχώρια Βοιωτίας, ‘Εμπωνα Ρόδου και Λευκόχωμα Σπάρτης.

Συγκεκριμένα, στην ευρύτερη περιοχή Σαρωνίδας – Κουβαρά επιχειρούν 50 άτομα του σχεδίου «Ξενοκράτης», δύο ομάδες «Δευκαλίων» με 22 άτομα συνολικά, ένα ασθενοφόρο, ένα φορειοφόρο όχημα, δύο λεωφορεία καθώς και 12 οχήματα γενικής χρήσης. Για το μέτωπο στην Περαχώρα Λουτρακίου, διατίθενται δύο προωθητές γαιών, μια ομάδα «Δευκαλίων» με 11 άτομα, μια ομάδα «Ξενοκράτης» με 8 άτομα.

Στα Δερβενοχώρια επιχειρούν 6 προωθητές γαιών, δύο λεωφορεία, δέκα οχήματα γενικής χρήσης (8 MS 290 GD και δύο πολιτικού τύπου) και δύο ομάδες «Δευκαλίων» με 22 άτομα συνολικά.

Στον Έμπωνα Ρόδου επιχειρεί ενα ελικόπτερο Chinook, δύο προωθητές γαιών, ένας ισοπεδωτής γαιών, ένας εκσκαφέας, δύο ανατρεπόμενα οχήματα, δύο πυροσβεστικά καθώς και δύο ρυμουλκά οχήματα. Στα Λευκόχωμα Σπάρτης επιχειρούν δύο αεροσκάφη PZL.

Συνολικά, έξι αεροσκάφη CL-215, πέντε αεροσκάφη CL-415, 16 αεροσκάφη PZL και 6 ελικόπτερα Chinook επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας. Το σύνολο των μέσων – μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας. Επίσης, έχει διατεθεί σκηνικό υλικό για την προστασία των πυρόπληκτων ζώων.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στη Ρόδο

Την ίδια η μάχη για την κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Ρόδο. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από τα μέτωπα της φωτιάς και τις συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Δραματική έκκληση μέσω facebook έκανε ο επικεφαλής της Εθελοντικής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών Σαλάκου, Παναγιώτης Εγγλέζος, για βυτία με νερό και χέρια στον Προφήτη Ηλία. «Είμαστε μόνοι, δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε», ανέφερε, ζητώντας επιτακτικά να γίνουν και ρίψεις νερού καθώς η φωτιά μετακινείτο στις κεραίες του ΟΤΕ.

Εν τω μεταξύ νέο μέτωπο εκδηλώθηκε σε βουνοκορφή ανάμεσα στα χωριά Λάερμα και Άγιος Ισιδωρος, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Ματαιώνει ταξίδια ο Μητσοτάκης

Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το απόγευμα της Πέμπτης το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) της Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης Ενημερώθηκε από τον Αρχηγό και τους επιτελείς του Πυροσβεστικου Σώματος, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης στα μέτωπα των πυρκαγιών που είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, κυρίως στη Δυτική Αττική.

Με δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ακραία υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες για νέες πυρκαγιές ή αναζωπυρώσεις στις ήδη υπάρχουσες, ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε επικοινωνία με ομολόγους του προκειμένου να εξασφαλιστεί βοήθεια τόσο σε ενάεριες όσο και σε επίγειες δυνάμεις που θα συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών που βρίσκονται ήδη στο πεδίο υπό αντίξοες συνθήκες από την περασμένη Δευτέρα. Η αυριανή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Καλαμάτα μετατίθεται για το επόμενο διάστημα ενώ ο Πρωθυπουργός δεν θα παραστεί την Κυριακή στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη.

Η πρώτη φάση καταγραφής των ζημιών

Από την Τρίτη, 18 Ιουλίου 2023, όπου παρέχεται σχετική άδεια από το Πυροσβεστικό Σώμα, προχωρά η διαδικασία αυτοψιών και καταγραφής των ζημιών από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές και έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, είκοσι τέσσερα (24) κλιμάκια, με τη συμμετοχή 54 στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, βρίσκονται στο πεδίο και πραγματοποιούν αυτοψίες, καταγραφές, αλλά και εκτιμήσεις όπου υπάρχει η σχετική ευχέρεια σε πληγείσες περιοχές των Δήμων Σαρωνικού, Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων, Μεγαρέων και Μάνδρας – Ειδυλλίας.

Παράλληλα, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τις Περιφέρειες Αττικής, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδος, ξεκίνησε και προχωρά η διαδικασία καταγραφής των ζημιών των πληγεισών επιχειρήσεων από τις επιτροπές κρατικής αρωγής υπό την Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής.

Συνολικά, και μέχρι στιγμής, από τις 151 αυτοψίες και στις πυρόπληκτες περιοχές των τεσσάρων Δήμων, (α) 60 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), (β) 48 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 43 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Ο χάρτης κινδύνου πυρκαγιάς

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), την Παρασκευή, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

-Περιφέρεια Αττικής

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

-Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

-Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Αν σου άρεσε κάνε