Τρίτη συνεχόμενη νύχτα μάχης με τις φλόγες - Η εικόνα που επικρατεί στα πύρινα μέτωπα

Τρίτη συνεχόμενη νύχτα μάχης με τις φλόγες - Η εικόνα που επικρατεί στα πύρινα μέτωπα

ΕΛΛΑΔΑ UPD 21:22 Δημιουργία 19/07/23, 21:17
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Άνιση μάχη με τις φλόγες για τρίτη συνεχόμενη ημέρα και νύχτα δίνουν πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι στα πύρινα μέτωπα, με την κατάσταση παραμένει δύσκολη και πάντα υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων.

Οι ισχυροί άνεμοι, οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία των προηγούμενων εβδομάδων καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων στα πύρινα μέτωπα ανά την χώρα.

Σε λίγη ώρα θα σταματήσουν και τα εναέρια μέσα λόγω της νύχτας. Συνεχίζεται η μάχη με τις φωτιά σε Μέγαρα, Λουτράκι, Λακωνία και Ρόδο από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντές.

Ανεξέλεγκτη η φωτιά που μαίνεται στη Ρόδο, αφού λίγο μετά τις 20:00 σημειώθηκε νέα αναζωπύρωση. Η φωτιά κινείται προς τον Απόλλωνα και λόγω της επικινδυνότητας που υπάρχει, ζητήθηκε από τα τηλεοπτικά συνεργεία που βρίσκονται στα σημεία να απομακρυνθούν. Πριν από λίγο δόθηκε εντολή από την Πολιτική Προστασία για εκκένωση της κοινότητας Απόλλωνα.

Η εικόνα στα πύρινα μέτωπα της χώρας, μέχρι αργά το απόγευμα της Τετάρτης είχε ως εξής:

-Λουτράκι: η κατάσταση είναι πολύ καλή -έχει οριοθετηθεί- εξακολουθούν να υπάρχουν εστίες στην περιοχή της πυρκαγιάς οι οποίες αντιμετωπίζονται από τις επίγειες δυνάμεις.

-Ρόδος: έχει ανοίξει αρκετά το μέτωπο της φωτιάς από Έμπωνα προς Σάλακο (όπου έγινε και η εκκένωση) και κατεβαίνει νότια, εκεί συνεχίζουν να επιχειρούν οι επίγειες δυνάμεις ενώ από αέρα επιχειρούν 3 τράκτορες, 1 Σινουκ, 1 Μ8, 2 Augusta bell 214 και καταφθάνουν 2 CL-415, που ενισχύουν την προσπάθεια. Επιπρόσθετα αποστέλλονται 2 οχήματα από Κω και 5 από Πειραιά για την υποβοήθηση του έργου της κατάσβεσης από αύριο το πρωί. Έχει πέσει ο αέρας, η εικόνα είναι βελτιωμένη και υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία.

-Λακωνία: στο Λευκόχωμα δίπλα στο παλιό αεροδρόμιο που επεκτάθηκε σε δασικό δίπλα σε μια μεγάλη ρεματιά, όπου επιχειρούσαν 2 PZL, ένα S-64 και ένα M8.

-Δερβενοχώρια: η μεγαλύτερη επιχείρηση γίνεται στο χωριό Στεφάνι και ανατολικά προς τις παρυφές της Πάρνηθας όπου υπάρχει ένταση του φαινομένου και διεξάγονται συνδυασμένες επιχειρήσεις από αέρα και έδαφος. Εξακολουθούν να υπάρχουν ενεργά μέτωπα: από Στεφάνι προς Πράσινο, από Πανακτο προς Οινόη (δυτικά- βορειοδυτικά), από Παλαιοχώρι προς Αγία Σωτήρα, στο Πανόραμα (οικισμός Τιτάν), όπως επίσης υπάρχει έντονη δραστηριότητα από τις δυνάμεις για την προστασία των οικισμών, από την Μανδρα προς Κιάφα, από την Μανδρα προς Καντήλι, από το Καντήλι προς Βλυχαδα, από Γοργοεπηκοο- Κιάφα προς Βλυχαδα και νοτιοανατολικά από Τιτάν προς ΕΥΔΑΠ και από Τιτάν προς Δερβενοχώρια. Σε όλη την περίμετρο διεξάγονται συνδυασμένες επιχειρήσεις από έδαφος και αέρα ενώ γίνονται και χωματουργικές εργασίες, ιδιαίτερα στο βορειοανατολικό και στο βορειοδυτικό μέτωπο για να περιοριστεί η επέκταση της φωτιάς στους ορεινούς όγκους (συνολικά επιχειρούν 19 εναέρια μέσα, τα οποία ενισχύονται σταδιακά από τα εναέρια που αποδεσμεύονται από Λουτρακι).

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη 20 Ιουλίου σε Αττική, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο

Πιο αναλυτικά, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο, Πέμπτη 20 Ιουλίου, για τις περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

-Περιφέρεια Αττικής

-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

-Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

Η Πολιτική Προστασία έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Επί ποδός... πολέμου η Πυροσβεστική

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Πυροσβεστική, σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Επιπλέον, εφαρμόζεται το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές, εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές.

Επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών είναι πολύ υψηλός σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς θα επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωσή τους.

Παράλληλα το ΠΣ, απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως

i. το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού,
ii. η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης,
iii η χρήση υπαίθριων ψησταριών,
iv. το κάπνισμα μελισσών,
v. η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά.

2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
«Παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών», σημειώνει η Πυροσβεστική. Κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Αν σου άρεσε κάνε