Σέρρες: Περίεργες καταστάσεις στον δήμο Εμμανουήλ Παππά με τα έργα ΑΠΕ σε περιοχή Natura

Σέρρες: Περίεργες καταστάσεις στον δήμο Εμμανουήλ Παππά με τα έργα ΑΠΕ σε περιοχή Natura

ΕΛΛΑΔΑ UPD 13:43 Δημιουργία 05/07/23, 13:27
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ο δήμος Εμμανουήλ Παππά των Σερρών δείχνει να μεροληπτεί υπέρ της ανάπτυξης αιολικών πάρκων αντί φωτοβολταϊκών και μάλιστα σε περιοχή χαρακτηρισμένη Natura.

Συγκεκριμένα παρατηρούνται καθυστερήσεις που φτάνουν ακόμκα και τα τρία χρόνια στη διαδικασία παραχώρησης εκτάσεων που ανήκουν στο Δήμο Εμμανουήλ Παππά, για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε περιοχή του Μενοικίου Όρους, όπως και στη διαδικασία έκδοσης των απαραίτητων γνωμοδοτήσεων από τις υπηρεσίες του εν λόγω Δήμου, χωρίς ακόμη να έχει βγει λευκός καπνός για την εν λόγω επένδυση σε παραγωγή ενέργειας πράσινης μορφής ενέργειας.

Ειδικότερα, το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου της εταιρίας «ΜΑΓΚΝΑ ΕΝΕΡΓΚΙΑ Α.Ε.» σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 4/2022 ΑΔΣ/21.01.2022 (ΑΔΑ:6Ε88ΩΡΩ-ΝΡΣ) απόφαση, με την πρόφαση ότι ανακύπτουν προβλήματα ως προς την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας (χρυσαετός, φιδαετός) και ως προς την αισθητική υποβάθμιση της περιοχής. Άραγε η περιβαλλοντική υποβάθμιση δεν επέρχεται με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων τα οποία απαιτούν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών ύψους 115 μέτρων και διαμέτρου πτερυγίων μήκους μέχρι και τα 170 μέτρα; Είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν οι υπεύθυνοι του δήμου

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι το φωτοβολταϊκό πάρκο έχει λάβει θετική απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (υπ. αρίθ. 54125/22.02.2022) έπειτα από την έκδοση θετικών γνωμοδοτήσεων από πληθώρα συναρμόδιων υπηρεσιών όπως το δασαρχείο, η εφορεία σπηλαιολογίας /παλαιοανθρωπολογίας, η εφορεία αρχαιοτήτων και εφορεία νεοτέρων μνημείων κλπ. Ωστόσο ο δήμος αρνείται να γνωμοδοτήσει θετικά.

Στον Δήμο Εμμανουήλ Παππά φαίνεται ότι ακολουθείται η πρακτική του fast track στις διαδικασίες αδειοδότησης για αιολικά πάρκα. Συγκεκριμένα σε συντομότερο χρονικό διάστημα και ένα χρόνο μετά την αρνητική γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Φωτοβολταϊκού Πάρκου, το Δημοτικό Συμβούλιο, κρίνοντας προφανώς ότι τα αιολικά πάρκα είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, έναντι των φωτοβολταϊκών πάρκων, γνωμοδότησε θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ανάπτυξη αιολικού πάρκου από συγκεκριμένη εταιρεία στην ίδια περιοχή με αυτή που τοποθετείται το φωτοβολταϊκο πάρκο (σ.σ.: τα δύο έργα γειτνιάζουν), σύμφωνα με την Α.Π. 105/2022 ΑΔΣ/14.12.2022 (ΑΔΑ: 6Π9ΠΩΡΩ-ΔΒ2) απόφασή του. Προφανώς τα φωτοβολταϊκά πάνελ των 3 μέτρων ύψους -το πολύ- έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στο χρυσαετό και το φιδαετό, από ότι οι θηριώδεις ανεμογεννήτριες...

Σύμφωνα με ειδικούς στα έργα εγκατάστασεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η περιβαλλοντική επίπτωση των αιολικών πάρκων και ειδικότερα αυτών που εμπίπτουν σε περιοχές NATURA –όπως η συγκεκριμένη- είναι μείζονος σημασίας, σε αντίθεση με τον αντίκτυπο των φωτοβολταϊκών πάρκων στην βιοποικιλότητα μιας περιοχής ο οποίος είναι απείρως μικρότερος.

Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι ο Δήμος Εμμανουήλ Παππα, όχι απλά καθυστερεί αλλά επιπλέον θέτει προσκόμματα στην ανάπτυξη του Φωτοβολταϊκού Πάρκου της εταιρίας «ΜΑΓΚΝΑ ΕΝΕΡΓΚΙΑ Α.Ε.», αφού την έχει «σύρει» στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να επιτύχει την αναστολή και ακύρωση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων την ίδια ώρα που ανάβει το πράσινο φως για τους περιβαλλοντικούς όρους ενός αιολικού πάρκου.

Παρεμπιπτόντως, στην ίδια ακριβώς περιοχή, το 2010, ο Δήμος Εμμανουήλ Παππά, παραχώρησε δημοτική έκταση σε εταιρείας (τα στοιχεία της στη διάθεση του Xrimaonline) σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 12468/03.12.2010 ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης για την εγκατάσταση αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι χειρισμοί του δήμου Εμμανουήλ Παππά σ' ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως οι ΑΠΕ και το περιβάλλον μάλλον προβληματισμό και υποψίες που αγγίζουν τα όρια της μεροληψίας υπέρ συγκεκριμένων εταιριών προκαλούν.

Αν σου άρεσε κάνε