Οι ειδικές εκδηλώσεις της 13ης Διεθνούς Μαθηματικής Εβδομάδας στη Θεσσαλονίκη

Οι ειδικές εκδηλώσεις της 13ης Διεθνούς Μαθηματικής Εβδομάδας στη Θεσσαλονίκη

ΕΛΛΑΔΑ UPD 14:04 Δημιουργία 11/05/23, 14:01
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τη 13η Διεθνή Μαθηματική Εβδομάδα διοργανώνουν, από 8 έως 14 Μαΐου 2023, το Τμήμα Μαθηματικών του ΑΠΘ και το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (Περίπτερο 8, Συνεδριακό Κέντρο Ν. Γερμανός).

«Μαθηματικά και Νοημοσύνη» είναι το θέμα της φετινής Μαθηματικής Εβδομάδας και στόχος είναι η ανάδειξη του ρόλου των Μαθηματικών στη δημιουργία και στην ανάπτυξη του πολιτισμού.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ειδικές συνεδρίες, εισηγήσεις, στρογγυλά τραπέζια, παρουσιάσεις ερευνητικών εργασιών από μαθητές και φοιτητές, καθώς και βραβεύσεις των μαθητών που διακρίθηκαν στους Πανελλήνιους Μαθηματικούς Διαγωνισμούς.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, θα πραγματοποιηθούν ειδικές εκδηλώσεις για τους Κβαντικoύς Υπολογιστές και την Κβαντική Νοημοσύνη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- παρουσίαση της πρωτοποριακής διδασκαλίας της κβαντικής πληροφορίας στη μέση εκπαίδευση, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-23, με τη συμμετοχή 119 μαθητών από 21 σχολεία της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας, διάλεξη, με θέμα «Από την Κατηγορική κβαντομηχανική στην κβαντική τεχνολογία και… στα κβάντα για παιδιά», από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Bob Coecke, διάλεξη, με θέμα «Από τα κβάντα σε Εικόνες στην πρακτική Επεξεργασία της Φυσικής Γλώσσας», από τον ίδιο καθηγητή.

Σημειώνεται ότι ο διεθνούς φήμης Καθηγητής Bob Coecke εφάρμοσε επιτυχώς την Θεωρία Κατηγοριών και τη Μαθηματική Λογική στη θεμελίωση της Κβαντικής Θεωρίας και συνακόλουθα στην επιτυχή αναπαράσταση των κβαντικών υπολογισμών και της κβαντικής επικοινωνίας με απλά διαγράμματα και εικόνες, διαισθητικά αντιληπτές ακόμα και από μαθητές.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα είναι διαθέσιμες στον σύνδεσμο http://www.hms.gr/?q=node/1957

Αν σου άρεσε κάνε