Η «οργή των Τεμπών» είναι ακόμα εδώ: «Παρέλυσε» η χώρα, στους δρόμους εργαζόμενοι και φοιτητές

Η «οργή των Τεμπών» είναι ακόμα εδώ: «Παρέλυσε» η χώρα, στους δρόμους εργαζόμενοι και φοιτητές

ΕΛΛΑΔΑ UPD 12:18 Δημιουργία 16/03/23, 12:09
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Πορείες διαμαρτυρίας και συλλαλητήρια βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την ώρα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που προκήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με αφορμή τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

Στην πράξη δεν λειτουργεί σχεδόν τίποτα, αν και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αττική θα κινηθούν συγκεκριμένες ώρες, ώστε να εξυπηρετήσουν όσους πολίτες θελήσουν να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις.

Παρότι χθες, Τρίτη, 14 Μαρτίου Τρίτη, διακινήθηκε η πληροφορία ότι η απεργία της Πέμπτης είχε κριθεί παράνομη, η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε πως η απόφαση αφορούσε μια απεργία -αποχή για την αξιολόγηση, που δεν έχει καμία σχέση με την κινητοποίηση της 16ης Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της για τη σημερινή κινητοποίηση αναφέρει τα εξής:

«Με τη γενική πανεργατική απεργία, απαιτούμε να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους, καθώς και να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Επίσης, απαιτούμε να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος. Το έγκλημα των Τεμπών δεν θα συγκαλυφθεί. Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας» αναφέρει η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της και καλεί τα νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ, σε συνεργασία με τα Εργατικά Κέντρα και τους πρωτοβάθμιους συλλόγους, να οργανώσουν αντίστοιχες συγκεντρώσεις και δράσεις στις πόλεις τους.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας που αποφάσισε τη συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ, καλεί στο απεργιακό συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος, στις 11 π.μ..

«Οι ζωές όλων μας μετράνε και οι φωνές δεν πρέπει να σωπάσουν. Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, οι τουλάχιστον 57 νεκροί και οι 4 τραυματίες, που δίνουν μάχη στη ΜΕΘ να κρατηθούν στη ζωή, δεν αφήνουν την οργή να κοπάσει. Η κοινωνία, οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές όλης της χώρας, πενθούμε και απαιτούμε απόδοση ευθυνών και διαφάνεια, ώστε όλα όσα απέκρυπταν οι κυβερνήσεις να βγουν τώρα στο φως. Απαιτούμε να δοθεί τέλος στις παθογένειες και να φροντίσει η πολιτεία για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών. Συλλογικό αίτημα όλων των πολιτών είναι οι υπηρεσίες μετακίνησης, που είναι ζωτικό κοινωνικό αγαθό, να υπηρετούν με ασφάλεια και σεβασμό την υγεία και την ασφάλεια κοινού και εργαζομένων» αναφέρει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Απαιτούμε και διεκδικούμε για τους εργαζόμενους στις μεταφορές και το επιβατικό κοινό:

-Άμεσα και σε βάθος απόδοση ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών.

-Δημόσιες, σύγχρονες, ασφαλείς και φθηνές συγκοινωνιακές μεταφορές.

-Μέτρα αυστηρού ελέγχου των κανόνων ασφαλείας.

-Συνευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

-Άμεση επαναλειτουργία με αποκατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής και λήψη μέτρων για την ασφαλή αναδρομολόγηση των αρτηριακών και εμπορικών αμαξοστοιχιών.

-Ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού συστήματος τηλεδιοίκησης και δευτεροβάθμιου ελέγχου.

-Αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια στις μεταφορές.

-Άμεση εφαρμογή ευρωπαϊκών προτύπων ασφάλειας».

Σε εξέλιξη από τις 11 το πρωί, στο Σύνταγμα, βρίσκεται και το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «ο καθένας αλλά και όλοι μαζί θέλουμε να εκφράσουμε με το δικό μας τρόπο τη διαχρονική μας απογοήτευση για όσα δεν έγιναν, μα πάνω απ’ όλα την οργή για αυτό που συνέβη στα Τέμπη».

«Για τους εργαζόμενους όλης της χώρας η διερεύνηση σε βάθος και η απόδοση ευθυνών, καθώς και η λήψη μέτρων για να μη ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, αποτελεί κεντρικό αίτημα της κοινωνίας και βρίσκεται στο επίκεντρο της απεργιακής μας κινητοποίησης» αναφέρει μεταξύ άλλων, η ΓΣΕΕ και συμπληρώνει: «Η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη, η μετάθεση ευθυνών και οι τυχόν καθυστερήσεις δε θα επιτρέψουμε να οδηγήσουν στη λήθη. Απαιτούμε να διερευνηθούν σε όλο το εύρος οι αιτίες του δυστυχήματος και να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι. Οι κομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες δε θα επιτρέψουμε να γίνουν αιτία εύκολων καταλογισμών και ανταλλαγής κατηγοριών».

«Ο σιδηρόδρομος εξακολουθεί να είναι ένα μεταφορικό μέσο με εξόχως ταξικά χαρακτηριστικά […] Η πολιτεία αν μη τι άλλο οφείλει να διασφαλίσει τα στοιχειώδη. Ασφάλεια στις μετακινήσεις και ποιότητα υπηρεσιών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι συγκεντρώσεις στην Αθήνα

-Η ΓΣΕΕ καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος στις 11:00.

-Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας έχει κάλεσμα στην Πλατεία Συντάγματος, στις 11:00.

-Η ΑΔΕΔΥ απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην -Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00.

-Η ΟΛΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στην Αθήνα στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

-Αντιεξουσιαστές, συλλογικότητες και εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, στις 12 το μεσημέρι στα Χαυτεία.

-Φοιτητικοί σύλλογοι στις 11:30 στα Προπύλαια.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα σωματεία στα μέσα σταθερής τροχιάς, για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση οι συρμοί στις Γραμμές 1, 2, 3 και του Τραμ θα κινηθούν από τις 10:00 έως τις 15:00.

Λειτουργία Μετρό και Τραμ: Σας ενημερώνουμε, πως την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, λόγω στάσης εργασίας σωματείων εργαζομένων, οι Γραμμές 1, 2, 3 του Μετρό και το Τραμ θα λειτουργήσουν από τις 10 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα.

Κατά το χρονικό αυτό διάστημα λειτουργίας των Γραμμών του Μετρό, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ, οι σταθμοί «ΣΥΝΤΑΓΜΑ», «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ» και «ΟΜΟΝΟΙΑ» θα παραμείνουν κλειστοί και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς δίχως να πραγματοποιούν στάση.

Αναλυτικά:

ΗΣΑΠ - Γραμμή 1 «Πειραιάς - Κηφισιά»: Οι σταθμοί της Γραμμής θα ανοίξουν για το επιβατικό κοινό στις 10 το πρωί, οπότε και θα αρχίσουν να αναχωρούν οι πρώτοι συρμοί από τους τερματικούς και ενδιάμεσους σταθμούς. Οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν από τους τερματικούς σταθμούς Κηφισιά και Πειραιά στις 14:35.

Γραμμές 2 & 3 Μετρό: Οι σταθμοί θα ανοίξουν για το επιβατικό κοινό στις 10 το πρωί, ενώ οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν: από Ανθούπολη προς Ελληνικό στις 14:56 από Ελληνικό προς Ανθούπολη στις 14:52 από Δημοτικό Θέατρο προς Δ. Πλακεντίας στις 14:47 από Δ. Πλακεντίας προς Δημοτικό Θέατρο στις 14:54 από Δημοτικό Θέατρο προς Αεροδρόμιο στις 14:31 από Αεροδρόμιο προς Δημοτικό Θέατρο στις 14:34.

Τραμ: Οι πρώτοι συρμοί θα αναχωρήσουν: από Σύνταγμα προς Πικροδάφνη στις 10:18 από Πικροδάφνη προς Σύνταγμα στις 09:58 από Ασκ. Βούλας προς Αγ. Τριάδα στις 09:55 από Αγ. Τριάδα προς Ασκ. Βούλας στις 10:07.

Οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν: από Σύνταγμα προς Πικροδάφνη στις 14:42 από Πικροδάφνη προς Σύνταγμα στις 14:22 από Ασκ. Βούλας προς Αγ. Τριάδα στις 14:07 από Ασκ. Βούλας προς Σεφ στις 14:10 από Ασκ. Βούλας προς Πικροδάφνη στις 14:31 από Αγ. Τριάδα προς Ασκ. Βούλας στις 14:19 από Αγ. Τριάδα προς 2η Αγ. Κοσμά στις 14:31.

Χωρίς τρένα και προαστιακό

Επιπλέον, λόγω της απεργίας που κήρυξε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς, δεν θα πραγματοποιεί δρομολόγια, καθ' όλο το 24ωρο, ο Προαστιακός σιδηρόδρομος.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς δηλώνει: «Στην προσπάθεια να χυθεί άπλετο φως στα αίτια του δυστυχήματος και στην απόδοση ευθυνών σε αυτούς που τους πραγματικά αναλογούν, όσο ψηλά και αν βρίσκονται η Ομοσπονδία θα σταθεί αρωγός. Είμαστε μαζί. Είμαστε ενωμένοι μακριά από αλληλοκατηγορίες και πολιτικές σκοπιμότητες. Είμαστε δίπλα στους συγγενείς των συναδέλφων μας και των συμπολιτών μας που έχασαν τόσο άδικα τους δικούς τους ανθρώπους, με την υπόσχεση να φτάσουμε το μαχαίρι στο κόκαλο. Υποσχόμαστε σε όλη την Ελληνική Κοινωνία έναν ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ και ΑΣΦΑΛΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ». Τέλος, η Ομοσπονδία καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.

Πώς θα κινηθούν τα λεωφορεία

Σύμφωνα με το Συνδικάτο Εργαζομένων του ΟΑΣΑ, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία, θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας από την έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 ως τη λήξη της κυκλοφορίας. Η έξοδος των οχημάτων από τα αμαξοστάσια θα γίνει στις 8:30 π.μ.

Κανονικά αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια στις γραμμές οι οποίες έχουν ανατεθεί στα ΚΤΕΛ. Το Συνδικάτο Εργαζομένων του ΟΑΣΑ δηλώνει «η εθνική τραγωδία στα Τέμπη μας έχει φέρει όλους αντιμέτωπους με ζητήματα ελλιπούς ασφαλείας σε βαθμό που αγγίζουν την παθογένεια» και απαιτεί «συγκοινωνίες ασφαλείς, σύγχρονες, ποιοτικές με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή».

Τέλος καλεί τους εργαζόμενους στις 11:00 π.μ. στη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.

Τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η Γ.Σ.Ε.Ε. για την Πέμπτη γνωστοποίησαν με ανακοίνωσή τους και οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ.

Kλειστά τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σήμερα Πέμπτη 16 Μαρτίου, καθώς η ΟΛΜΕ θα λάβει μέρος στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΛΜΕ αναφέρει ότι «συμμετέχουμε μαζικά στην 24ωρη Πανεργατική Απεργία την Πέμπτη 16/3» και παράλληλα καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στη συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 το πρωί της Πέμπτης και σε όλες τις απεργιακές συγκεντρώσεις ανά τη χώρα.

«Δεμένα» τα πλοία στα λιμάνια

Δεμένα θα παραμείνουν και τα πλοία (16/3) για την πανελλαδική πανεργατική απεργία που έχει κηρυχθεί από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

«Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στη συνεδρίαση της, αποφάσισε ομόφωνα, την συμμετοχή της Ομοσπονδίας μας στην 24ωρη Πανεργατική απεργία για την τραγωδία στα Τέμπη, που αποφασίστηκε ομόφωνα στις 12-03-2023 από τους αντιπροσώπους του 38ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, η οποία και αρχίζει την 00.01 ώρα της 16-03-2023, ημέρα Πέμπτη, και λήγει στις 24.00 της ίδιας ημέρας», αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΝΟ.

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, την Πέμπτη 16 Μαρτίου, θα συμμετάσχει και η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας.

«Η ΕΕΕΚΕ αποφάσισε να καλέσει τα μέλη της να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 από 00.01 ως 24.00» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ακύρωση πτήσεων από Aegean και Olympic Air

Εκτός από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δεμένα θα είναι και τα πλοία στα λιμάνια την Πέμπτη, ενώ η απεργία επηρεάζει και αεροπορικές πτήσεις.

Συγκεκριμένα η Aegean και η Olympic Air προχωρούν σε ακυρώσεις του συνόλου των προγραμματισμένων πτήσεων του εσωτερικού και του εξωτερικού δικτύου της την Πέμπτη, λόγω της συμμετοχής της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι επιβάτες που διαθέτουν εισιτήρια σε πτήσεις που επηρεάζονται, θα λάβουν μήνυμα από την εταιρεία ή από τα αντίστοιχα ταξιδιωτικά γραφεία μέσω των οποίων προμηθεύτηκαν τα εισιτήριά τους.

Για τους επιβάτες όλων των πτήσεων που επηρεάζονται παρέχεται η δυνατότητα αλλαγής εισιτηρίων χωρίς κόστος επανέκδοσης και διαφορά ναύλου. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούνται οι επιβάτες να επισκεφθούν το site της Aegean www.aegeanair.com και της Olympic Air www.olympicair.com ή να επικοινωνήσουν στα παρακάτω τηλέφωνα:

Για την Aegean: 801 1120000 (από σταθερό), 210 6261000 (από κινητό)

Για την Olympic Air: 801 801 0101 (από σταθερό), 210 3550500 (από κινητό)

Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών

Τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης για την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη και την αποχή των μελών του από τα καθήκοντά τους αποφάσισε και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας.

Παράλληλα, αποφάσισε τη διοργάνωση σιωπηρής διαμαρτυρίας μελών του την ίδια ημέρα (Πέμπτη 16.3.2023) και ώρα 20:30 σε Δικαστήριο της Αθήνας.

Διήμερη απεργία των υγειονομικών

Κινητοποιήσεις έχει προκηρύξει και ο κλάδος των υγειονομικών, τόσο για χθες Τετάρτη (15/3), όσο και σήμερα Πέμπτη (16/3).

Την Τετάρτη, οι υγειονομικοί από τα νοσοκομεία της Αττικής πραγματοποίησαν στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00, καθώς ψηφιζόταν το νομοσχέδιο για το παιδο-ογκολογικό τμήμα του Παίδων Αγία Σοφία. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή απεργία, ΟΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ έχουν ανακοινώσει την συμμετοχή τους καθώς και την πραγματοποίηση απεργιακών συγκεντρώσεων σε όλη τη χώρα.

Αν σου άρεσε κάνε