Γεραπετρίτης: «Το τοπικό κέντρο τηλε-διοίκησης λειτουργούσε κανονικά το βράδυ της τραγωδίας»

Γεραπετρίτης: «Το τοπικό κέντρο τηλε-διοίκησης λειτουργούσε κανονικά το βράδυ της τραγωδίας»

ΕΛΛΑΔΑ UPD 14:47 Δημιουργία 08/03/23, 14:40
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Το κέντρο τοπικής τηλε-διοίκησης Λάρισας το μοιραίο βράδυ λειτουργούσε κανονικά» όπως αποκάλυψε ο υπουργός Επικρατείας και Μεταφορών-Υποδομών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Επιπλέον, ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης επισήμανε πως «θα μπορούσε να είχε υπάρξει αυτόματη χάραξη της πορείας που θα προλάμβανε το δυστύχημα» και πρόσθεσε: «Ουδέποτε ήταν εκτός λειτουργίας εκείνη την κρίσιμη βραδιά. Πράγματι, το συγκεκριμένο κέντρο είχε μεγάλες δυσκολίες διαχρονικά».

Σε αυτό το σημείο, ο υπουργός επικαλέσθηκε δύο μεγάλες πυρκαγιές που το είχαν θέσει εκτός λειτουργίας. Όμως, κατέληξε λέγοντας πως «λειτουργούσε πλήρως από τον Νοέμβριο του 2022».

Νωρίτερα, ο κ. Γεραπετρίτης είχε σημειώσει ότι σύστημα τηλε-ειδοποίησης δεν υφίστατο ποτέ και για αυτόν τον λόγο προχωρά η αναβάθμισή του.

Ετούτη τη στιγμή έχει αναπτυχθεί το έργο στο 70% -η παράδοση είναι στο 90%- δυστυχώς στο συγκεκριμένο σημείο, Λάρισα-Πλατύ, δεν έχει αναπτυχθεί το έργο, όπως συμπλήρωσε.

«Είμαστε εδώ απολογούμενοι στην ελληνική κοινωνία, γιατί δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε το σύστημα», τόνισε λέγοντας πως η Ελλάδα θα είναι από «τις πρώτες χώρες που θα εγκαταστήσουμε τέτοια συστήματα καθολικής τηλεδιοίκησης σε 52 σταθμούς και τρία κέντρα όπως αφορά η συμβαση που έχει υπογραφεί», συνέχισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Το 2017 το σύστημα είχε εγκατασταθεί σε 17 σταθμούς και κανένα κέντρο τηλεδιοίκησης, ενώ σήμερα έχει παραδοθεί για 36 συνολικά από τους 52 σταθμούς», πρόσθεσε.

Το σύστημα τηλεδιοίκησης

Κάνοντας την ιστορική αναδρομή για το σύστημα τηλεδιοίκησης, έγκαιρης προειδοποίησης κ.λπ., ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «η σύμβαση, η οποία ξεκίνησε στο τέλος του 2014, αναπτύχθηκε έως το 2017 μερικώς. Είχε υπάρξει παράδοση του 32% του παραδοτέου, στο οποίο δυστυχώς, υπήρχαν σοβαρότατα σφάλματα, κατ' αποτέλεσμα ένα ποσοστό όχι πάνω από 18% ήταν αυτό που ήταν γνήσια λειτουργικό τα δύο αυτά χρόνια. Το υπόλοιπο χρειαζόταν να ανακατασκευασθεί. Το 2017 σταματά στην πραγματικότητα η εφαρμογή της σύμβασης γιατί προέκυψαν σοβαρότατα λάθη στην εφαρμογή του συστήματος».

Ακολούθως, κατά τον υπουργό «η αρμόδια αρχή δημοσιονομικού ελέγχου για ευρωπαϊκούς πόρους διαπιστώνει σοβαρά σφάλματα, διακόπτεται η υλοποίηση της σύμβασης και από το 2017 ως το 2019 δεν έχουμε καμία απολύτως παράδοση. Τον Νοέμβριο του 2019 αλλάζει η διοίκηση στην ΕΡΓΟΣΕ, που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, και από τότε γίνεται μία προσπάθεια ανάταξης της σύμβασης».

Αν σου άρεσε κάνε