ΕΦΚΑ: Ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για τους εργάτες γης

ΕΦΚΑ: Ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για τους εργάτες γης

ΕΛΛΑΔΑ UPD 15:12 Δημιουργία 23/02/23, 15:09
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ισότιμα παρέχεται πλέον η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας και στους απασχολούμενους ως εργάτες γης, εάν και εφόσον επιθυμούν να λάβουν υψηλότερες συντάξεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ.

Για τον λόγο αυτό, τέθηκε σε λειτουργία στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://www.efka.gov.gr/el/eisphores-ergaton-ges-phorologikes-bebaioseis-ekkathariseon-epiloge-asphalistikes-kategorias), μέσω της οποίας, οι αποκλειστικά απασχολούμενοι ως εργάτες γης μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία, στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν.

Ειδικότερα, η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας αφορά τόσο στα έτη 2020-2022, όσο και στο τρέχον έτος 2023, υπό την προϋπόθεση ότι συνεχίζουν να απασχολούνται ως εργάτες γης.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση:

-Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους κύριας ασφάλισης και ισχύει για όλο το έτος.

-Η προθεσμία υποβολής της αίτησης-δήλωσης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας έχει καταληκτική ημερομηνία την 31η/3/2023.

-Ασφαλισμένοι που δεν θα υποβάλλουν αίτηση-δήλωση επιλογής κατηγορίας, θα ενταχθούν στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία αγροτών.

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να υποβάλουν το αίτημά τους, ακολουθούν την εξής διαδρομή, μέσω του www.efka.gov.gr, (Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες: Ενότητα Αγρότες → Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Εργατών Γης, https://www.efka.gov.gr/el/eisphores-ergaton-ges-phorologikes-bebaioseis-ekkathariseon-epiloge-asphalistikes-kategorias).

Αν σου άρεσε κάνε