Εκδήλωση της ΤτΕ για την παρουσίαση μελέτης του ΙΟΒΕ με αντικείμενο την κλιματική αλλαγή

Εκδήλωση της ΤτΕ για την παρουσίαση μελέτης του ΙΟΒΕ με αντικείμενο την κλιματική αλλαγή

ΕΛΛΑΔΑ UPD 18:35 Δημιουργία 14/02/23, 18:31
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Εκδήλωση για την παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ με θέμα «Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή: Προκλήσεις και προοπτικές για την ελληνική οικονομία», διοργάνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος

ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, συντονιστής της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ), Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, Χρήστος Ζερεφός μιλώντας στην εκδήλωση τόνισε πως «όταν τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνουν η καθημερινότητά μας, τότε δεν θα υπάρχει δρόμος επιστροφής στην κανονικότητα του κλίματος που γνωρίζαμε» και συμπλήρωσε: «για τον λόγο αυτό, συμπλήρωσε, χρειάζεται να γίνουμε φειδωλοί στη χρήση των φυσικών πόρων και στην κατανάλωση ενέργειας».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και o γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας. Τη μελέτη παρουσίασε ο Ηλίας Ντεμιάν, επικεφαλής του Τμήματος Περιβαλλοντικών Οικονομικών του ΙΟΒΕ.

Μετά από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης συζητήθηκε η σημασία της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή για την Ελλάδα. Στη συζήτηση μετείχαν ο Αναστάσιος Ξεπαπαδέας, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, ομότιμος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Συντονιστικής Ομάδας της ΕΜΕΚΑ, και η Θεοδώρα Αντωνακάκη, διευθύντρια του Κέντρου Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «είναι επιτακτική η ανάγκη έγκαιρης δράσης, πέρα από το επίπεδο του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και στο επίπεδο της προσαρμογής σε αυτή την αλλαγή», κάνοντας ειδική αναφορά στη σημασία της αύξησης της χρηματοδότησης της πράσινης μετάβασης, η οποία μέχρι στιγμής προσανατολίζεται κυρίως στον μετριασμό και λιγότερο στην προσαρμογή. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρθηκε επίσης στον ενεργό ρόλο που έχουν αναλάβει οι κεντρικές τράπεζες στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, παράλληλα με τις κυβερνήσεις, που έχουν την κύρια ευθύνη για την ανάληψη δράσης και την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων.

Από την πλευρά του ο κ. Βέττας αναγνώρισε την κλιματική αλλαγή ως μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία, με κοινωνικές και περιβαλλοντικές προεκτάσεις και αναφέρθηκε στην ανάγκη μετατροπής τής προσαρμογής σε αναπτυξιακή ευκαιρία και στη διασύνδεση με άλλες μεγάλες προκλήσεις, όπως η δυσμενής δημογραφική δυναμική και το υψηλό δημόσιο χρέος.

Αν σου άρεσε κάνε