Ερχονται αυξήσεις σε 1.300 φθηνά φάρμακα - Σε ποιες περιπτώσεις θα πληρώνει ο ασθενής

Ερχονται αυξήσεις σε 1.300 φθηνά φάρμακα - Σε ποιες περιπτώσεις θα πληρώνει ο ασθενής

ΕΛΛΑΔΑ UPD 13:21 Δημιουργία 05/01/23, 13:16
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με αυξήσεις σε 1.300 φθηνά φάρμακα προτίθεται να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις τους το υπουργείο Υγείας προκειμένου αυτά να μην αποσυρθούν από την αγορά.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, πρόκειται για φάρμακα που πωλούνται σε τιμές κάτω του κόστους, αφού οι τιμές τους έχουν μειωθεί άρδην τα τελευταία χρόνια λόγω των ανατιμολογήσεων. Λόγω της τραγικής έλλειψης φαρμάκων που υπάρχουν στην αγορά αυτήν την περίοδο, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις, ώστε τα φάρμακα που κοστίζουν κάτω από 5 ευρώ να λάβουν κάποιες μικρές αυξήσεις ώστε να μην υποκατασταθούν από άλλα ακριβότερα φάρμακα.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, οι αυξήσεις θα είναι πολύ μικρές και θα είναι της τάξης των 10 ή 20 λεπτών, ενώ το κόστος θα απορροφηθεί από τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι ασθενείς. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις που οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους την αύξηση που θα δοθεί.

«Αυτό το οποίο έχει αποφασισθεί από το καλοκαίρι στα μέτρα, τα οποία ήδη είχαν ληφθεί για να παραμείνουν τα φθηνά φάρμακα, είναι ότι στα πολύ φθηνά φάρμακα, κυρίως, δηλαδή, στα Ελληνικά γενόσημα που οι τιμές τους μπορεί να είναι από κάποια λεπτά έως λίγα ευρώ να υπάρχει διόρθωση τιμής, όταν το κόστος του προϊόντος είναι μεγαλύτερο και υπάρχει κίνδυνος απόσυρσης από την Ελληνική αγορά, δημιουργώντας πρόβλημα στην επάρκεια και οδηγώντας σε ακριβότερες θεραπείες. Οι τυχόν αυτές αυξήσεις μερικών λεπτών δεν επιβαρύνουν τον ασθενή, καθώς, συνήθως, απευθύνονται σε φάρμακα που δεν υπάρχει καν συμμετοχή» σημείωσε κατά την έκτακτη ενημέρωση για τις ελλείψεις φαρμάκων ο κ. Πλεύρης.

Πολύ συχνά οι ασθενείς δεν πηγαίνουν στο γιατρό για να προμηθευτούν συνταγή για τα φθηνά φάρμακα, καθώς η επίσκεψη στον γιατρό κοστίζει περισσότερο από ότι τα ίδια τα σκευάσματα. Στις περιπτώσεις αυτές εάν θα αγοράζουν τα φθηνά φάρμακα χωρίς συνταγή θα επωμίζονται όλο το κόστος μαζί και την αύξηση που θα δοθεί.

Με βάση εκτιμήσεις της αγοράς, φάρμακα αξίας 550 με 600 εκατ. ετησίως αγοράζουν οι Έλληνες με χρήματα από την τσέπη τους, αφού ενώ θα μπορούσαν να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ δεν παίρνουν την απαραίτητη συνταγή και τα πληρώνουν με δικό τους κόστος. Τα φάρμακα που αναμένεται να πάρουν αύξηση είναι περίπου 1.300, καθώς τόσα είναι αυτά που είναι κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης και υπάρχει κίνδυνος να αποσυρθούν από τη χώρα μας.

Αν σου άρεσε κάνε