Πλεύρης: «Αυξήσεις μόνο στα πολύ φτηνά φάρμακα - Θα τις επωμιστεί ο ΕΟΠΥΥ»

Πλεύρης: «Αυξήσεις μόνο στα πολύ φτηνά φάρμακα - Θα τις επωμιστεί ο ΕΟΠΥΥ»

ΕΛΛΑΔΑ UPD 16:03 Δημιουργία 04/01/23, 11:59
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Για αυξήσεις σε πολύ συγκεκριμένα φάρμακα -«του ενός και των δύο ευρώ»- έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ειδικότερα, ο κ. Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων θα υπάρξουν μόνο εκεί που γίνονταν πάντα, «όταν αποδεικνύεται σε πάρα πολύ φτηνά φάρμακα του ενός και των δύο ευρώ κοστολογικά δεν βγαίνουν λόγω της αύξησης της ενέργειας», επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως αν αποσυρθούν αυτά τα φάρμακα ο πολίτης θα χρειαστεί να αγοράσει πολύ πιο ακριβά.

«Αυξήσεις θα γίνουν μόνο σε αυτές τις κατηγορίες βάσει κοστολογίου» τόνισε ο κ Πλεύρης, αναφέροντας πως «ο κ. Ξανθός και ο κ. Πολάκης ευνόησαν σκανδαλωδώς τα ακριβά φάρμακα και είναι οι δύο υπουργοί που το 2018 άλλαξαν τον τρόπο τιμολόγησης. Ενώ τα φάρμακα στην Ελλάδα τιμολογούνταν με βάση την Ευρωπαϊκή Ένωση άρα τις φτηνές χώρες, πήγαν με βάση της ευρωζώνης και ήταν μια πολιτική προσωπική του κ. Ξανθού και του κ. Πολάκη να ευνοηθούν οι πολυεθνικές εταιρίες.Αυτά τα πράγματα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν τα κάνει».

Μάλιστα ο υπουργός υγείας ανέφερε το παράδειγμα γενοσήμου ενός γνωστού αντιβιοτικού για να εξηγήσει σε ποιες περιπτώσεις μπορούν να δικαιολογηθούν αυξήσεις σε φτηνά φάρμακα. «Υπάρχει αυτή τη στιγμή μια αντιβίωση γενόσημη, γενόσημο του Amoxil , το γνωστό Amoxil, το οποίο καλύπτει την ελληνική αγορά, είναι ελληνικής εταιρίας. Έχει μια τιμή που αποδεικνύει η εταιρία ότι με 2,20 περίπου τιμή έχει κόστος παραγωγής 2 ευρώ. Προφανώς εκεί πέρα χρειάζεται να γίνει μια αύξηση που θα το κρίνουν τα όργανα, 20 ή 30 λεπτά που στο σύνολό της σχεδόν την επωμίζεται ο ΕΟΠΥΥ», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Μιλώντας για τις ελλείψεις φαρμάκων ο υπουργός Υγείας, διαβεβαίωσε πως στα νοσοκομεία και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. «Έχουμε πρόβλημα στα ιδιωτικά φαρμακεία. Το πρόβλημα λοιπόν στα ιδιωτικά φαρμακεία πάμε να το αντιμετωπίσουμε ως εξής: Μπορεί κάποιος να μη βρίσκει ένα κλασικό εύκολο φάρμακο που το έχουμε στο μυαλό μας, το Depon, αλλά υπάρχει παρακεταμόλη άλλων σκευασμάτων. Γιατί εκεί πέρα η έλλειψη αφορά το Brand φάρμακο. Δεν αφορά το αντιπυρετικό γενικώς και οπουδήποτε έχουμε ελλείψεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από την ελληνική αγορά, μέσω ΙΦΕΤ θα γίνονται συνεχώς παραγγελίες».

Όπως είπε τέλος ο κ. Πλεύρης, ο ΕΟΦ άμεσα θα ενημερώνει τους πολίτες εάν δεν βρίσκει κάποιο φάρμακο και ποια είναι τα άλλα που μπορούν να προμηθευτούν. Την ίδια ενημέρωση την έχουνε και οι φαρμακοποιοί. «Οι γιατροί οι ίδιοι που συνταγογραφούν φάρμακα θα ενημερώνονται για τα ελλειπτικά προκειμένου να ξέρουν να συνταγογραφήσουν αντίστοιχο θεραπευτικής αξίας και να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος. Και είπαμε κιόλας ότι σε μια κατηγορία φαρμάκων που συνταγογραφούνται αυτή τη στιγμή, όχι τα μη συνταγογραφούμενα, όπως είναι το Depon, που συνταγογραφούνται και παρουσιάζουνε ελλείψεις, η συνταγογράφηση θα γίνεται ηλεκτρονική για να υπάρχει καλύτερη παρακολούθηση», κατέληξε.

Αν σου άρεσε κάνε