Πλεύρης: «Ελέγχονται οι φαρμακαποθήκες για τις εξαγωγές και τις ελλείψεις»

Πλεύρης: «Ελέγχονται οι φαρμακαποθήκες για τις εξαγωγές και τις ελλείψεις»

ΕΛΛΑΔΑ UPD 12:07 Δημιουργία 23/12/22, 12:03
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Υγείας για να ελέγξει τις ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τόνισε: «Βάλαμε απαγορεύσεις εξαγωγών φαρμάκων και παράλληλα υποχρέωση στις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν αποθέματα και γίνεται έλεγχος για το αν υπάρχει έλλειψη. Επειδή η Ελλάδα έχει πιο φθηνό φάρμακο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμφέρει η εξαγωγή. Αλλά αυτό ελέγχεται», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα παιδιατρικά φάρμακα, λόγω της έξαρσης της γρίπης, είπε πως «οι ίδιες οι εταιρείες, έχουν δυσκολίες να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού. Εκεί λοιπόν δεν υπάρχει τεχνητή έλλειψη, εκεί υπάρχει μια μάχη που γίνεται στην αλυσίδα τροφοδοσίας και αυτή τη στιγμή θεωρούμε ότι εξομαλύνεται. Θα ομαλοποιείται συνεχώς η αγορά. Έχουμε φροντίσει να έρχονται φάρμακα. Υπάρχει το πρόβλημα, δεν λέει κανείς ότι δεν υπάρχει».

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, «τις κλείνουμε τελείως», είπε ο κ. Πλεύρης επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως «πια δεν φεύγει τίποτα από τη χώρα και θα ανακοινωθεί και κλείσιμο φαρμακαποθηκών -αναστολή άδειας- που έχει βρεθεί να κάνουν εξαγωγή». Ο υπουργός μίλησε και για «λουκέτα» σε φαρμακαποθήκες αν βρεθεί κάτι μεμπτό στον έλεγχο που διενεργείται.

«Ελέγχονται πέντε πολυεθνικές για το αν έχουν την επάρκεια φαρμάκων που πρέπει σε βάθος τριμήνου. Οι εταιρίες αυτές πρέπει να κατανέμουν σωστά τα φάρμακα αλλά πολλές φορές γίνεται επιλογή, ανάλογα πού πωλούνται τα φάρμακα πιο ακριβά μέσα στη χώρα. Επίσης έχουν ελεγχθεί δέκα φαρμακαποθήκες κάποιες εκ των οποίων δεν συνεργάστηκαν στον έλεγχο, άρα θεωρούμε δεδομένο ότι θα υπάρξουν ποινές. Έχω δώσει εντολή αν εντοπιστεί φαρμακαποθήκη που δεν έχει δηλώσει όλα τα αποθέματά της, η ποινή θα είναι μια: αναστολή λειτουργίας της», είπε.

Όπως αποκάλυψε τέλος ο υπουργός Υγείας, έχει επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΟΦ, ο οποίος των διαβεβαίωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχουν αποτελέσματα από τους ελέγχους, παρότι ο ίδιος τον ενημέρωσε -όπως ανέφερε- πως «μια δύο δεν συνεργάστηκαν στον έλεγχο και αυτό σημαίνει "λουκέτο"».

Αν σου άρεσε κάνε