Κρήτη: Γιατί έβγαλε... αφρούς η θάλασσα έπειτα από τη σφοδρή κακοκαιρία

Κρήτη: Γιατί έβγαλε... αφρούς η θάλασσα έπειτα από τη σφοδρή κακοκαιρία

ΕΛΛΑΔΑ UPD 13:49 Δημιουργία 18/10/22, 13:45
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ένα έντονο φαινόμενο έκανε την εμφάνισή του στην Κρήτη έπειτα από τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε το νησί, το Σαββατοκύριακο.

Πρόκειται για το άφρισμα της θάλασσας, το οποίο η διευθύντρια Ερευνών και Βιολόγος – Ωκεανογράφος του ΕΛΚΕΘΕ, δρ. Στέλλα Ψαρρά «είναι κατά πάσα πιθανότητα μία εκρηκτική ανάπτυξη μικροοργανισμών που οφείλεται στους πολύ μεγάλους όγκους λάσπης που έπεσαν μέσα στη θάλασσα τις τελευταίες μέρες λόγω της έντονης βροχόπτωσης».

Η ίδια, μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για ένα ακραίο μετεωρολογικά φαινόμενο, σημειώνοντας τα εξής: «Τόνοι λάσπης φτάσανε στη θάλασσα και οι τόνοι αυτοί λάσπης ξεπλένουν το έδαφος και κουβαλούν πάρα πολλά φερτά υλικά και πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά. Είναι δηλαδή σαν να ρίχνουμε λίπασμα στη θάλασσα. Στην ουσία αυτό μπορεί να προκαλέσει με τη σειρά του μία εκρηκτική αύξηση των μικροοργανισμών. Υπάρχουν οργανισμοί φυτοπλαγκτονικοί, οι οποίοι μέσα σε λίγες ώρες μπορούν να αναπτυχθούν υπερβολικά».

Στη συνέχεια η κυρία Ψαρρά τόνισε πως «αυτό είναι ένα πολύ έντονο φαινόμενο. Σίγουρα θα πάρει κάποιες μέρες για να διαλυθούν όλα αυτά τα υλικά και να απομακρυνθούν. Οι ρύποι είναι κάτι το οποίο είναι ξένο από το σύστημα, δηλαδή ρύπανση μπορούμε να έχουμε από ένα εργοστάσιο. Μπορεί να έχουμε από αστικά λύματα. Αυτό είναι ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο, το οποίο κουβάλησε πάρα πολύ υλικό, πάλι φυσικό. Είναι πολύ έντονη αυτή η αλλαγή. Πιστεύω ότι με τον έντονο κυματισμό μέσα σε λίγες μέρες θα έχει εξαφανιστεί. Εικάζω ότι δεν είναι επικίνδυνο. Εξάλλου τώρα δεν έχουμε λουόμενους στην παραλία, κατά κύριο λόγο. Σε τέτοια έκταση το βλέπουμε στη Βόρεια Θάλασσα, στη Βαλτική, που είναι περιοχές πολύ πιο πλούσιες και πιο εύτροφες».

Αν σου άρεσε κάνε