Θεσσαλονίκη: Πρόταση Καλαφάτη για τον «βιώσιμο τουρισμό» στο επόμενο Βalkan Forum

Θεσσαλονίκη: Πρόταση Καλαφάτη για τον «βιώσιμο τουρισμό» στο επόμενο Βalkan Forum

ΕΛΛΑΔΑ UPD 21:43 Δημιουργία 05/10/22, 21:38
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Το θέμα της επόμενης διοργάνωσης του Φόρουμ για τα Βαλκάνια, πρότεινε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης έκλεισε τις εργασίες του συνεδρίου.

Συγκεκριμένα ο κ. Σταύρος Καλαφάτης έκλεισε τις εργασίες του 4ου Thessaloniki Balkan Forum 2022 με θέμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Δικτυώσεις, Συνεργασίες και Συγκλίσεις στα Βαλκάνια», προτείνοντας το επόμενο συνέδριο να έχει το θέμα «Βιώσιμος τουρισμός, προκλήσεις και ευκαιρίες στα Βαλκάνια»

«Συμφωνήσαμε -πιστεύω- ότι η διαλειτουργικότητα είναι ουσιώδης προϋπόθεση για την επιτάχυνση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού των κρατών μελών της Ευρώπης. Ειδικά οι Βαλκανικές χώρες, λόγω των αμοιβαία εξαρτώμενων οικονομιών τους, έχουν έναν λόγο παραπάνω να προχωρήσουν χέρι - χέρι σε αυτόν το δρόμο. Κι εμείς θέλουμε να μοιραστούμε το know how με τους γείτονές μας. Για να είναι, ακόμη πιο ισχυρό, το θετικό πρόσημο της Ανάπτυξης, σε όλη τη γειτονιά μας», επισήμανε ο κ. Καλαφάτης, ευχαριστώντας τους συμμετέχοντες για τις προτάσεις, εμπειρίες και καλές πρακτικές που κατέθεσαν μέσα από τις ομιλίες τους.

«Κανένας βυθισμένος στην ενεργειακή φτώχεια»

«Δώσατε ανάγλυφη την εικόνα του κόσμου που άλλαξε ταχύτητα, άλλαξε ρυθμούς. Και αναδείξατε πόσο αναγκαίο είναι να κινηθούμε σε αυτόν τον κόσμο, τόσο ο δημόσιος, όσο και ο ιδιωτικός τομέας, ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο μαζικά. Αύριο να μην είναι κανένας βυθισμένος στην ψηφιακή φτώχεια», τόνισε ο κ. Καλαφάτης, σημειώνοντας ότι «η διασυνοριακή συνεργασία αποτελεί βασικό μοχλό της περιφερειακής ανάπτυξης, ενώ υπάρχουν το πλαίσιο και οι δυνατότητες χρηματοδότησης από την ΕΕ, για την υλοποίηση αυτών των συνεργασιών και «τα καλά παραδείγματα που αναφέρθηκαν στο φόρουμ μπορεί και πρέπει να αποτελέσουν σημείο αφετηρίας στην κατεύθυνση αυτή».

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στον ρόλο της αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας ότι «είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο, μετατρέποντας σε “έξυπνες” πόλεις τα αστικά κέντρα» και «υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης των βαλκανικών πόλεων, ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικές και πιο έξυπνες».

Αναφερόμενος, τέλος, στις προκλήσεις για την Μακεδονία και τη Θράκη ο κ. Καλαφάτης σημείωσε: «Οι προκλήσεις που βιώνουμε δικαιώνουν την επιλογή μας να επανατοποθετήσουμε τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη στο χάρτη του αύριο. Ανοίγουμε, ακόμη πιο πλατιά, τις πόρτες στον κόσμο που έρχεται. Σχεδιάζουμε και προωθούμε πάνω από 30 έργα για τη Θεσσαλονίκη του 2030. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βεβαιώνει ότι έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμη για τη γειτονιά μας. Ό,τι θέλουμε για μας το θέλουμε και για τους γείτονές μας. Φιλοδοξούμε και αισιοδοξούμε για όλη τη γειτονιά των Βαλκανίων. Γιατί είναι η δική μας γειτονιά».

Αν σου άρεσε κάνε