Σάμος: Και τρίτος σεισμός  4,5 Ρίχτερ ταρακούνησε το νησί

Σάμος: Και τρίτος σεισμός 4,5 Ρίχτερ ταρακούνησε το νησί

ΕΛΛΑΔΑ UPD 17:32 Δημιουργία 31/08/22, 13:35
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Νέος σεισμός μεγέθους 4,5 Ρίχτερ σημειώθηκε στη Σάμο, δίνοντας συνέχεια στην σεισμική ακολουθία που πλήττει το ακριτικό νησί από νωρίς το πρωί, προκαλώντας αναστάτωση σε κατοίκους και τουρίστες.

Οι δύο πρωινοί ταρακούνησαν την Σάμο με διαφορά μόλις 14 λεπτών.

Συγκεκριμένα προηγήθηκε σεισμός μεγέθους 4,5 Ρίχτερ και λίγη ώρα αργότερα ακολούθησε δεύτερος ακόμα πιο ισχυρός, των 5,2 Ρίχτερ.

Οι σεισμικές δονήσεις, σύμφωνα με μαρτυρίες, έγιναν αισθητές στο νησί, ωστόσο μέχρι και αυτή την ώρα δεν υπάρχουν αναφορές για υλικές ζημιές ή τραυματισμούς.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο πρώτος σεισμός των 4,5 Ρίχτερ είχε επίκεντρο 14 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το Πυθαγόρειο Σάμου, και το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο κατέγραψε τη σεισμική δόνηση στα 4,9 Ρίχτερ.

Λέκκας: «Δεν είναι η τυπική ακολουθία»

Για τους δύο σεισμούς μίλησε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως εξήγησε είναι δύο διαφορετικοί σεισμοί, δεν είναι η τυπική ακολουθία που ακολουθείται συνήθως και ο δεύτερος δεν είναι μετασεισμός.

«Επικοινώνησα με τον δήμαρχο, δόθηκαν οδηγίες για τις απαραίτητες διαδικασίες» είπε ο κ. Λέκκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ και δήλωσε ότι «δεν έχουμε εικόνα για το αν υπάρχουν επιπτώσεις για ζημιές ή τραυματισμούς».

«Είμαστε επιφυλακτικοί ακόμα» σημείωσε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Παπαδόπουλος: «Δεν συνδέονται με τα 7 Ρίχτερ του 2020»

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι οι δύο δονήσεις έγιναν με διαφορά 14 λεπτών.

«Ο πρώτος σεισμός έγινε στις 12:56 σε απόσταση 13 χλμ από το Πυθαγόρειο της Σάμου. Ήταν 4,7 Ρίχτερ. Ακολούθως στις 13:10 έγινε κι άλλος σεισμός 5,2 Ρίχτερ. Και οι δύο σεισμοί είναι στην ίδια εστία, 13 χλμ από το Πυθαγόρειο» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο σεισμολόγος θέλησε να τονίσει ότι οι δύο δονήσεις έγιναν νότια του νησιού και δεν υπάρχει καμία σύνδεση με τον σεισμό των 7 Ρίχτερ που είχε γίνει βόρεια της Σάμου στις 30 Οκτωβρίου του 2020.

Αν σου άρεσε κάνε