«Παραδομένο» στις φλόγες για έβδομη ημέρα το παρθένο δάσος της Δαδιάς

«Παραδομένο» στις φλόγες για έβδομη ημέρα το παρθένο δάσος της Δαδιάς

ΕΛΛΑΔΑ UPD 16:11 Δημιουργία 27/07/22, 09:51
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Για έβδομη ημέρα μαίνεται η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς, όπου με το πρώτο φως της ημέρας «σηκώθηκαν» και πάλι τα εναέρια μέσα.

Ολονύχτιες ήταν και οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις στο νοτιοδυτικό μέτωπο, που οδηγεί προς το πυροφυλάκιο της Λευκίμμης, όπου υπήρξε χθες αναζωπύρωση.

Η αναστροφή θερμοκρασίας δημιουργεί έντονη ομίχλη, δυσχεραίνοντας το έργο των πυροσβεστών.

Η φωτιά χαρακτηρίζεται δύσκολη, καθώς είναι έρπουσα, και αναμένεται να καίει για μέρες, ωστόσο προς το παρόν επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία.

«Στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά στο Σουφλί Έβρου στο δάσος της Δαδιάς λόγω της πυκνής δασικής ύλης των συνεχών αλλαγών κατεύθυνσης της φοράς του ανέμου και της αδυναμίας πρόσβασής μας, διότι πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή Natura, το σύνολο των προσπαθειών μας και των επιχειρήσεών μας επικεντρώνονται στο ενεργό νοτιοδυτικό μέτωπο, ενώ στα υπόλοιπα σημεία η κατάσταση είναι ελεγχόμενη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός.

«Λόγω της εκτεταμένης διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου, έχει αποτραπεί η πιθανότητα να μεταδοθεί προς το παρόν η πυρκαγιά από την Α2 ζώνη στην Α1 που βρίσκεται ο σκληρός πυρήνας του δάσους και είναι η αποικία του σπάνιου είδους του μαυρόγυπα με τις φωλιές του», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

Στο σημείο επιχειρούν αδιάκοπα από την πρώτη στιγμή 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 75 υδροφόρα οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας 5 αεροσκάφη, 9 ελικόπτερα.

Εκτός των επίγειων και εναερίων πυροσβεστικών επιχειρήσεων ταυτοχρόνως δημιουργούνται επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρα τμήματα εντός πυκνού δασικού οικοσυστήματος που εμποδίζει δυστυχώς την πρόσβαση των πυροσβεστών.

Το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 8 μηχανήματα έργου, 1 ομάδα «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα ενώ η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου έχει διαθέσει 3 υδροφόρα οχήματα και 8 μηχανήματα έργου.

Σημειώνεται πως αυτήν την ώρα, υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση στη Λέσβο, όπου εκκενώνεται η περιοχή «Λαγκάδα».

Αν σου άρεσε κάνε