Σε ύφεση η φωτιά στην Πεντέλη

Σε ύφεση η φωτιά στην Πεντέλη

ΕΛΛΑΔΑ UPD 16:17 Δημιουργία 20/07/22, 08:22
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε ύφεση βρίσκεται αυτήν την ώρα η πυρκαγιά στην Πεντέλη, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο αυτή τη στιγμή στην πυρκαγιά της Πεντέλης, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο.

Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, η πυρκαγιά κατά το μεγαλύτερο μέρος της είναι σε ύφεση, ενώ μικρές εστίες εντοπίζονται σε Διώνη, Δασαμάρι και ακόμα μικρότερες σε Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι.

«Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν αδιάλειπτα στο πεδίο. Παραμένει πρώτη μας προτεραιότητα η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, αλλά και η προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, ενώ τόνισε ότι η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχει ήδη αναπτύξει κλιμάκια για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, αυτή τη στιγμή επιχειρούν οχήματα και στελέχη της πυροσβεστικής, ενώ περιοδικά επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό. Ακόμα, μέσω των μηνυμάτων του 112 και με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ έχουν πραγματοποιηθεί έως το πρωί οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών σε μια έκταση που αφορά 90 χιλιάδες κατοίκους.

Τριάντα άτομα έχουν μεταφερθεί με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και 3 άτομα με εγκαύματα. Οι υπόλοιπες διακομιδές αφορούσαν άτομα που αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και ελαφρείς τραυματισμούς, μεταξύ αυτών και 3 πυροσβέστες, από τις περιοχές της Παλλήνης, του Γέρακα, της Ανθούσας και της Πεντέλης.

Επιπρόσθετα σε διασπορά βρίσκονται 10 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για διακομιδές ατόμων που ενδέχεται να χρειαστούν βοήθεια, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών. Επίσης κατά τη διαδικασία της προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών, 50 άτομα, κυρίως από μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άτομα με αναπηρία, μεταφέρθηκαν από το ΕΚΑΒ για προληπτικούς λόγους.

Στο μεταξύ, έχει ήδη ενεργοποιηθεί η υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την χαρτογραφική αποτύπωση της περιοχής που επλήγη από την πυρκαγιά.

Τέλος, ο κ. Αρτοποιός, υπογράμμισε ότι καθώς και σήμερα σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές.

Στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων βρέθηκε τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και όλη η ηγεσία του υπουργείου σε διαρκή επικοινωνία με τα υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη. Τέλος, όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, διαρκής είναι η ενημέρωση για την εξέλιξη της πυρκαγιάς ώστε άμεσα να λαμβάνονται οι αποφάσεις για την παροχή κάθε απαραίτητης συνδρομής.

Εκρήξεις στο Λόφο Έντισον

Κάτοικοι στον Λόφο Έντισον στην Πεντέλη ανησύχησαν νωρίς το πρωί από εκρήξεις που ακούστηκαν στην περιοχή.

Σύμφωνα με την ΕΔΑ Αττικής, υπήρξε ελεγχόμενη φωτιά σε παροχή στο Block Α 12 και λόγω αυτού, σε συντονισμό με το Πυροσβεστικό Σώμα έγινε ελεγχόμενη, πλήρης αποκοπή του δικτύου.

Τα συνεργεία της ΕΔΑ Αττικής, βρίσκονται προληπτικά στις περιοχές ενδιαφέροντος (Παλλήνη, Πεντέλη, Γέρακα κλπ), ώστε να είναι εύκολη και γρήγορη πρόσβαση. Είναι με πλήρη διακριτικά ώστε να είναι εμφανής η παρουσία τους στις περιοχές, ενώ το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΔΑ Αττικής είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Μηνύματα 112 για εκκενώσεις περιοχών

Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί οι περιοχές: Πεντέλη, Ντράφι, Ανθούσα, Διώνη, Δασαμάρι, το Αστεροσκοπείο και το Νοσοκομείο Παίδων.

Ζημιές υπάρχουν σε σπίτια και περιουσίες, ιδιαίτερα στο Ντράφι, καθώς το μέτωπο πέρασε μέσα από τον οικισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, κατά τη διάρκεια της νύχτας έγινε η απόμάκρυνση 600 ατόμων, με τη βοήθεια των μηνυμάτων του 112.

Αναλυτικότερα μηνύματα εστάλησαν:

  • στις 02.00 για την περιοχή της Πεντέλης και γύρω από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο,
  • στις 2.50 για τις ανατολικές περιοχές του Γέρακα,
  • στις 04.30 για τη Βούλα Πικερμίου και το Πανόραμα Παλλήνης,
  • στις 05.20 τα ξημερώματα για την Παλλήνη και Νέα Παλλήνη,
  • ενώ στις 06.05 εστάλησαν οδηγίες μέσω του 112 για την αποφυγή μετακίνησης στη Λεωφόρο Μαραθώνος από τον κόμβο της Αττικής οδού ως το Πικέρμι.

Ισχυρή του Υπ. Κλιματικής Κρίσης για αποφυγή μετακινήσεων παιδιών σε χώρους απασχόλησης

Ισχυρή σύσταση να αποφεύγονται σήμερα οι μετακινήσεις παιδιών σε εγκαταστάσεις και χώρους απασχόλησης (λ.χ. camps) στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής, απευθύνει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Πεντέλης.

Συγκεκριμένα το υπουργείο σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Πεντέλης και για λόγους ασφαλείας και προστασίας από τον καπνό, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απευθύνει ισχυρή σύσταση να αποφεύγονται σήμερα οι μετακινήσεις παιδιών σε εγκαταστάσεις και χώρους απασχόλησης (λ.χ. camps) στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής».

ΔΕΔΔΗΕ: Εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης

Συνεχίζονται οι εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις περιοχές της Βόρειας και Ανατολικής Αττικής που έχει διακοπεί λόγω της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ, από χθες το βράδυ τέθηκαν εκτός λειτουργίας 2 γραμμές Μέσης Τάσης στην περιοχή και σήμερα το πρωί άλλες 2 γραμμές, (συνολικά 4) που τροφοδοτούν 210 υποσταθμούς, επηρεάζοντας περίπου 15.000 καταναλωτές.

Επίσης, με τα έως τώρα δεδομένα, έχει προκύψει η ανάγκη άμεσης αντικατάστασης 100 περίπου στύλων Μέσης και Χαμηλής Τάσης και εξαρχής κατασκευής 5 Υποσταθμών Μέσης Τάσης λόγω ολικής καταστροφής.

Έως το μεσημέρι σήμερα επανηλεκτροδοτήθηκαν 90 υποσταθμοί επιτυγχάνοντας την επανηλεκτροδότηση 6.700 καταναλωτών.

«Όπως προκύπτει από την έως αυτή τη στιγμή επιθεώρηση του Δικτύου, στα σημεία που έχει επιτραπεί η πρόσβαση στα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψουν νέες ζημιές, εκτιμάται ότι μέχρι το απόγευμα θα επανηλεκτροδοτηθούν περίπου άλλοι 90 υποσταθμοί», αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ.

Στις εργασίες αποκατάστασης των βλαβών απασχολούνται περισσότεροι από 300 τεχνικοί (συνεργεία ΔΕΔΔΗΕ και συνεργαζόμενων εργολάβων) με 120 οχήματα και μηχανήματα έργου, τα οποία εργάζονται πυρετωδώς σε όλα τα σημεία που είναι δυνατή η πρόσβαση, καθώς έως και αυτή την ώρα συνεχίζεται το έργο της κατάσβεσης.

Κανονικά η κυκλοφορία οχημάτων στη Λ. Πεντέλης και την Αττική Οδό προς Ελευσίνα και προς αεροδρόμιο

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά, πλέον, στη λεωφόρο Πεντέλης, καθώς και στην Αττική Οδό, στο ρεύμα προς την Ελευσίνα, αλλά και προς το αεροδρόμιο, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ΕΛΑΣ.

Υπενθυμίζεται, ότι η κυκλοφορία στα συγκεκριμένα σημεία είχε διακοπεί λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή.

Τρεις εγκαυματίες στο Νοσοκομείο "Γ.Γεννηματάς”

Τρεις ασθενείς που αφορούσαν την πλαστική Χειρουργική, προσήλθαν από την πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Πεντέλη χθες στο Νοσοκομείο "Γ.Γεννηματάς".

Αν σου άρεσε κάνε