Διάβημα της Αθήνας στο Βελιγράδι για το φορτίο του «Αντόνοφ»

Διάβημα της Αθήνας στο Βελιγράδι για το φορτίο του «Αντόνοφ»

ΕΛΛΑΔΑ UPD 11:41 Δημιουργία 18/07/22, 08:39
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανασύρθηκαν από το σημείο της συντριβής του Αντόνοφ και οι 8 σοροί, των άτυχων μελών του αεροσκάφους, μετά από ολονύκτιες έρευνες των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από την ομάδα του στρατού, στο σημείο του δυστυχήματος, δεν ανιχνεύθηκαν επικίνδυνες ή τοξικές ουσίες, ενώ στο πεδίο βρίσκονται και πυροτεχνουργοί. Στο χημείο του κράτους, έχουν σταλεί δείγματα εδάφους, της χλωρίδας και του αρδευτικού νερού.

Η επιχείρηση απομάκρυνσης των σορών του πληρώματος, του αεροσκάφους Αντόνοφ που μετέφερε 11,5 τόνους πυρομαχικών, ξεκίνησε χθες νωρίς το απόγευμα.

Προτεραιότητα των Αρχών ήταν η διάνοιξη ασφαλούς διαδρόμου από το στρατό, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για επικίνδυνες ουσίες και να ξεκινήσει η έρευνα των πυροτεχνουργών.

«Σύμφωνα με τις μετρήσεις στον χώρο του ατυχήματος δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνες ουσίες. Αυτή την στιγμή συμμετέχει ειδικευμένο προσωπικό του ελληνικού στρατού και 30 πυροσβέστες για δημιουργία οδών ασφαλούς διέλευσης», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Η πρώτη σορός που εντόπισε το drone ήταν άθικτή, καθώς εκτιμάται πως κατά την διάρκεια της πρόσκρουσης εκτοξεύτηκε και πετάχτηκε μακριά.

Κάθε σορός ή μέλη αυτών που εντοπίζονται και απομακρύνονται μεταφέρονται σε ειδικό χώρο απολύμανσης.

«Θα παραληφθούν οι σοροί ώστε να μεταφερθούν στην Κομοτηνή για ιατροδικαστική εξέταση η οποία θα γίνει άμεσα, από ένα γραφείο τελετών που υπάρχει σύμβαση με την κυβέρνηση της Ουκρανίας» ανέφερε ο Δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης.

Ανατριχιαστικές είναι και οι εικόνες από το drone στο σημείο της συντριβής, με τα συντρίμμια να είναι διασκορπισμένα σε μεγάλη απόσταση.

Μετά την πτώση του Αντόνοφ ανάμεσα στους οικισμούς Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι, στις 11 παρά δέκα το βράδυ, η περιοχή αποκλείστηκε άμεσα και δημιουργήθηκε περίμετρος ασφαλείας.

Στις 02.45, ενεργοποιήθηκε το 112 και εστάλη μήνυμα στους κατοίκους με οδηγίες προφύλαξης από τον καπνό που έκανε αποπνικτική την ατμόσφαιρα σε όλη την περιοχή.

Η Αστυνομία δημιούργησε έναν κλοιό γύρω από τον χώρο της συντριβής, περιορίζοντας την προσέγγιση του, ενώ ακολούθησε η απόφαση του Δημάρχου για απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Διάβημα της Αθήνας στο Βελιγράδι

Εξηγήσεις από το Βελιγράδι σχετικά με το φορτίο που μετέφερε του μοιραίου αεροσκάφους ζητά η Αθήνα.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι θα προχωρήσει σε διάβημα αναφορικά με την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς από την σερβική για την φύση του φορτίου του αεροσκάφους.

Υπενθυμίζεται ότι το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) έλαβε μήνυμα από τη σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων Valir (εντολέα της μεταφοράς του συγκεκριμένου φορτίου), και σύμφωνα με την ενημέρωση, το Antonov μετέφερε τα εξής πυρομαχικά:

  • εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62,
  • εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και
  • φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67.

Σύμφωνα με δήλωση του Σέρβου υπουργού Άμυνας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, το μεταγωγικό αεροσκάφος μετέφερε 11,5 τόνους στρατιωτικό υλικό, σημειώνοντας ότι το φορτίο του αεροσκάφους αποτελούνταν από εκπαιδευτικά βλήματα όλμων που εξήγαγε σερβική ιδιωτική εταιρία και αγοραστής ήταν το υπουργείο Άμυνας του Μπαγκλαντές. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία εξαγωγής των πυρομαχικών ήταν νόμιμη και είχε την έγκριση του σερβικού υπουργείου Άμυνας.

Αν σου άρεσε κάνε