Δήμος Αθηναίων: Αποκτά και πάλι τη χαμένη αίγλη του ο Εθνικός Κήπος

Δήμος Αθηναίων: Αποκτά και πάλι τη χαμένη αίγλη του ο Εθνικός Κήπος

ΕΛΛΑΔΑ UPD 13:51 Δημιουργία 16/05/22, 13:29
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Έργα που στοχεύουν στην πλήρη αναβάθμιση του ιστορικού Κήπου της πόλης, συνολικής έκτασης 154 στρεμμάτων, βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Δήμο Αθηναίων. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 4,2 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΣΠΑ).

Σήμερα παραδόθηκε για χρήση το πρώτο αναμορφωμένο τμήμα, μεταξύ των Λεωφόρων Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δήμου, ανακατασκευάστηκαν τα μονοπάτια και οι διάδρομοι με χρήση σταθεροποιημένου χωμάτινου δαπέδου, προκειμένου να αποκατασταθούν οι σημαντικές φθορές που είχαν εμφανιστεί από τον χρόνο και τη διάβρωση. Επίσης, το σχέδιο αναβάθμισης του Εθνικού Κήπου που είναι σε εξέλιξη περιλαμβάνει αντικατάσταση του παλιού συστήματος άρδευσης με νέο, σύγχρονης τεχνολογίας, αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού με φωτιστικά νέας τεχνολογίας, συντήρηση των λιμνών, του φυλακίου εισόδου, συμπλήρωση του αστικού εξοπλισμού με τοποθέτηση μεταλλικών κάδων απορριμμάτων, τοποθέτηση χλοοτάπητα κ.ά.

Ακόμη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων, δόθηκε έμφαση στον εμπλουτισμό του Εθνικού Κήπου με νέα δέντρα και φυτά, με στόχο να ενισχυθεί η βιοποικιλότητλα του, αλλά και το πράσινο της πόλης. Συνολικά, έγιναν 11.155 φυτεύσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν 112 νέα δέντρα, 331 θάμνους, 2.343 συμπληρωματικές φυτεύσεις θάμνων, 3.582 πολυετή ποώδη, 4.775 εποχιακά και 12 αναρριχώμενα, ενώ ιδιαίτερη φροντίδα υπήρξε από ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων στα σπάνια δέντρα του Κήπου. Συγκεκριμένα, έγιναν παρεμβάσεις σε 16 από αυτά, ενώ πραγματοποιήθηκε και αξιολόγηση της στατικής επάρκειας των παλαιότερων δέντρων.

Επιπλέον, το πρόγραμμα των εργασιών περιλαμβάνει την ανακαίνιση και αποκατάσταση των ιστορικών κτιρίων, τη συντήρηση των ιστορικών μαρμάρινων και πέτρινων στοιχείων, την ανακατασκευή της παιδικής χαράς, την αποκατάσταση της περίφραξης, την κατασκευή νέας μεταλλικής περίφραξης στη ζωολογική συλλογή κ.ά.


«Αυτός ο αστικός πνεύμονας πρασίνου, ο μεγαλύτερος στο κέντρο της Αθήνας, δεν μπορούσε να μένει άλλο παραμελημένος. Από την πρώτη στιγμή, θέσαμε σε προτεραιότητα την ολική αποκατάστασή του», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης. «Με τις νέες, σύγχρονες υποδομές που αναμορφώνουν πλήρως την εικόνα του, με τη φύτευση εκατοντάδων δέντρων και φυτών, αλλά και με το σύνολο των παρεμβάσεων που έγιναν με γνώμονα τη βιωσιμότητα του ιστορικού χώρου, διασφαλίζουμε ότι ο Εθνικός Κήπος θα παραμείνει για πολλά ακόμη χρόνια στο επίκεντρο της ζωής των Αθηναίων, προσφέροντας και στις επόμενες γενιές το πολύτιμο "ευ ζην"», υπογράμμισε ο κ. Μπακογιάννης.

Αν σου άρεσε κάνε