Τμήμα προστασίας των ζώων δημιουργείται στην Ελληνική Αστυνομία

Τμήμα προστασίας των ζώων δημιουργείται στην Ελληνική Αστυνομία

ΕΛΛΑΔΑ UPD 14:51 Δημιουργία 24/03/22, 14:47
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ένα μελανό σημείο της κοινωνίας μας, που είναι η κακοποίηση ή θανάτωση ζώων, θα αντιμετωπίζεται πλέον οργανωμένα και με αυστηρούς κανόνες από την Ελληνική Αστυνομία, καθώς εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο κατέθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος για την ίδρυση Τμήματος Προστασίας Ζώων.

Με την ίδρυση του ειδικού αυτού τμήματος στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα της φιλοζωικής κοινότητας, ενώ μπαίνει σε άλλη βάση πλέον η αντιμετώπιση του θλιβερού φαινομένου της κακοποίησης ζώων που απασχολεί πολύ συχνά την κοινή γνώμη και μάλιστα με περιστατικά ιδιαιτέρως αποκρουστικά.

Στο Προεδρικό Διάταγμα έχουν συμπεριληφθεί και διατάξεις που προβλέπουν την οργάνωση και λειτουργία της Υπηρεσίας εκπαιδευτών και συνοδών αστυνομικών σκύλων.

Στο ΠΔ περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια οι αρμοδιότητες του Τμήματος Προστασίας Ζώων.

Συνοπτικά, το Τμήμα Προστασίας Ζώων θα παρακολουθεί όλες τις υποθέσεις παραμέλησης, ενεργητικής και παθητικής κακοποίησης και θανάτωσης ζώων, θα καθοδηγεί, θα εποπτεύει και θα συντονίζει όλες τις περιφερειακές υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, για την ορθή διαχείριση των περιστατικών και την πιστή εφαρμογή του νόμου, θα προετοιμάζει και νομοθετικές ρυθμίσεις και διατάξεις για προληπτικά μέτρα, ενώ θα καταρτίζει και σχέδια για την υλοποίησή τους από τις κατά τόπους αστυνομικές αρχές.

Σημαντικό είναι ότι θα συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία κακοποίησης ζώων από ολόκληρη την επικράτεια και θα κρατάει στατιστικά για κάθε περίπτωση ξεχωριστά και την ποινική εξέλιξή της, ώστε να ελέγχει τους παραβάτες, αλλά και τις αστυνομικές υπηρεσίες αν κάνουν όπως πρέπει τη δουλειά τους.

Παράλληλα θα παρακολουθεί κάθε εξέλιξη στο θέμα της προστασίας των ζώων στην Ευρώπη και άλλες χώρες, για τις επιστημονικές και τεχνικές μεθόδους που εφαρμόζονται σε διεθνές επίπεδο, ενώ θα εκπονεί και θα οργανώνει προγράμματα, σεμινάρια και ημερίδες, για on line ή διά ζώσης εκπαίδευση και κατάρτιση του αστυνομικού προσωπικού πάνω στην προστασία των ζώων, σε όλη την Ελλάδα.

Επιπλέον, το Τμήμα Προστασίας Ζώων, θα αναπτύσσει δράσεις και πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης περιστατικών κακοποίησης, αλλά και προστασίας των ζώων και θα έχει στενή συνεργασία και επικοινωνία με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, κρατικούς και μη.

Τέλος, θα εκπροσωπεί την Ελληνική Αστυνομία σε διοργανώσεις, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, για το ζήτημα της προστασίας των ζώων.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε