COVID19: Δύο χρόνια απ'τον «ασθενή 0»

COVID19: Δύο χρόνια απ'τον «ασθενή 0»

ΕΛΛΑΔΑ UPD 14:15 Δημιουργία 26/02/22, 12:30
Αρθρογράφος: Ελίνα Δεβούρου
ΕΛΙΝΑ ΔΕΒΟΥΡΟΥ

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, του άγνωστου και «μακρινού» ως τότε, κορονοϊού, στη χώρα.

Στο λεξιλόγιό μας εντάχθηκαν νέοι όροι: Μάσκες, τεστ, εμβόλια, ιικό φορτίο, «σκληροί» δείκτες, πίεση του ΕΣΥ. Η ελευθερία μας περιορίστηκε σε εξόδους με κωδικούς. Οι αγκαλιές και οι επαφές, απαγορεύθηκαν. Αναπτύξαμε ταλέντα. Ανακαλύψαμε νέους τρόπους επικοινωνίας. «Γιορτάσαμε» διαφορετικά. Χάσαμε ανθρώπους. Απομακρυνθήκαμε, διχαστήκαμε, θυμώσαμε, πιεστήκαμε, φοβηθήκαμε -οι περισσότεροι-, πολύ.

Στις 26 Φεβρουαρίου 2020, τα ελληνικά ΜΜΕ, ανακοίνωσαν επίσημα την «ασθενή 0», μια επιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε ταξιδέψει στην, ήδη ταλαιπωρημένη από τον «κινεζικό» ιό, Ιταλία.

Η 38χρονη Δήμητρα Βουλγαρίδου και ο γιος της παρουσίασαν ήπια συμπτώματα και νοσηλεύτηκαν στο ΑΧΕΠΑ.

«Θυμάμαι τα μάτια των γιατρών, μπορούσα να διακρίνω ότι κανείς δεν ήξερε την εξέλιξη, τότε για όλους ήταν κάτι άγνωστο», αναφέρει, συμπληρώνοντας πως αυτό που έμεινε, «δεν είναι ο φόβος αλλά η εμπιστοσύνη στην επιστήμη».

Από εδώ και πέρα, τι;

Σήμερα, «δύο χρόνια μετά, ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε την πανδημία», υπογραμμίζει ο καθηγητής τμήματος Πολιτικής της Υγείας στην Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Ηλίας Μόσιαλος.

«Έχουμε εμβόλια πάρα πολύ αποτελεσματικά και με τα νέα στελέχη στις παραλλαγές του κορονοϊού. Να μην ξεχνάμε ότι τα εμβόλια αναπτύχθηκαν για να αντιμετωπίσουν το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού, έκτοτε είχαμε αρκετά στελέχη και μεταλλάξεις και τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά και ως προς την Όμικρον για αποτροπή σοβαρής λοίμωξης και του θανάτου.

Αν μείνουμε στην Όμικρον, γιατί εγώ πιστεύω ότι θα υπάρξουν και άλλες μεταλλάξεις, τα εμβόλια θα συνεχίσουν να είναι αποτελεσματικά και στο υποστελέχη – υποπαραλλαγές της Όμικρον.

Έχουμε και αποτελεσματικά φάρμακα όπως αυτό της Pfizer που μειώνει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τη θνητότητα κατά 90%.

Επίσης γίνονται δοκιμές νέων φαρμάκων με θετικά αποτελέσματα. Γίνονται προσπάθειες για την παρασκευή εμβολίων που θα αντιμετωπίζουν συνολικά τον κορονοϊό και δεν θα εξαρτώνται από τις μεταλλάξεις που εμφανίζονται», αναφέρει μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Εκεί που υστερούμε στη χώρα μας είναι ότι υπάρχουν 300.000 συμπατριωτών μας άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.
Αν είχαμε μικρότερο αριθμό θα ήταν καλύτερη η κατάσταση στη χώρα μας στον αριθμό των νοσηλευθέντων και στον αριθμό των θανάτων.
Αν δεν γίνει αυτό (ο εμβολιασμός) θα έχουμε επώδυνη έξοδο από το κύμα της πανδημίας, γιατί η θνητότητα στις ηλικίες άνω των 60 είναι πολύ μεγάλη.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στις χώρες που έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός η θνητότητα υποχωρεί, ενώ σε αυτές που υπολείπεται, η θνητότητα είναι πολύ μεγάλη.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις διαχρονικές αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στη χώρα μας και σε συνδυασμό με το ότι έχουμε υψηλό ποσοστό καπνιστών, υψηλά ποσοστά διαβήτη, καρδιοπαθειών, παχυσαρκίας, συνιστούν δυσμενείς παράγοντες για τη θνητότητα από τον κορονοϊό.

Θετικό είναι ότι όσοι έκαναν τις δόσεις σε ποσοστό πάνω από 90% έκαναν και την τρίτη δόση», συμπλήρωσε.

Ο κορονοϊός έχει -μέχρι σήμερα- κοστίσει στη χώρα μας 25.668 ανθρώπινες ζωές, προκαλώντας παράλληλα τεράστιο πλήγμα, σε επιχειρήσεις και οικονομία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο πλανήτης φαίνεται να εξέρχεται σταδιακά από τον «εφιάλτη» του Covid19, ενώ οι κρατήσεις, δείχνουν ανάκαμψη της οικονομίας και του τουρισμού.

Η επιστροφή στην πολυπόθητη «κανονικότητα» πλέον... αχνοφαίνεται, με την ελπίδα για ένα «κανονικό» Πάσχα και ένα «ελληνικό» καλοκαίρι...

Αν σου άρεσε κάνε