Κακοκαιρία «Ελπίς»: Σε λευκό κλοιό η χώρα

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Σε λευκό κλοιό η χώρα

ΕΛΛΑΔΑ UPD 16:00 Δημιουργία 23/01/22, 08:30
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ισχυρές χιονοπτώσεις καταγράφονται σε όλη τη χώρα, ενώ στα λευκά έχουν ντυθεί πεδινά και παραθαλάσσια νησιωτικά τμήματα του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου, αλλά και τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής, υπό τη σκιά της νέας κακοκαιρίας με το όνομα «Ελπίς», που πλήττει τη χώρα τα τελευταία 24ωρα.

Επί ποδός βρίσκεται ολόκληρος ο μηχανισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην Αττική.

Οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας των δήμων της Αττικής είναι σε πλήρη ετοιμότητα και σε συνεχή συνεργασία με την Περιφέρεια, ώστε να σπεύσουν άμεσα όπου παρουσιαστεί ή αναφερθεί πρόβλημα. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν βγει στους δρόμους και εργάζονται για να κρατήσουν ανοιχτό το κεντρικό οδικό δίκτυο, αν και ήδη σε δήμους των βορείων προαστίων η χιονόπτωση είναι ισχυρή καθώς το έχει στρώσει και γι' αυτό γίνονται διαρκώς συστάσεις για προσεκτική και όχι άσκοπη μετακίνηση.

Παράλληλα, σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και η Κοινωνική Υπηρεσία των δήμων, ώστε να προσφέρει κάθε βοήθεια στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Οι δήμοι έχουν ανακοινώσει τα σημεία που λειτουργούν ως θερμαινόμενοι χώροι, για όποιον πολίτη το χρειαστεί, αλλά και για άστεγους. Έχουν αναρτήσει τα τηλέφωνα, όπου μπορεί κάποιος να απευθυνθεί για παροχή βοήθειας σε περίπτωση ανάγκης ή για να αναφέρει κάποιο συμβάν.

Όλοι οι δήμοι της Αττικής έχουν προμηθευτεί τόνους αλάτι, με το οποίο προμήθευσαν τους κατοίκους και είναι και σήμερα στη διάθεσή τους, ενώ καλούν τους κατοίκους να ενημερωθούν για τις συστάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και ανά περίπτωση να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες της.

Δριμύ ψύχος και παγετός στη Β. Ελλάδα

Δριμύ ψύχος και ισχυρός παγετός συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στη βόρεια Ελλάδα, όπου όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού έχουν τεθεί σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν από το πέρασμα της κακοκαιρίας.

Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στις χερσονήσους της Σιθωνίας και της Κασσάνδρας, στη Χαλκιδική, χωρίς να αναφερθούν πάντως ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ τα σχολεία στις περιοχές αυτές θα παραμείνουν κλειστά σήμερα. Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού κλειστά θα μείνουν επίσης τα σχολεία στους νομούς Κιλκίς, Φλώρινας και Καστοριάς, στους δήμους Εορδαίας, Παιονίας και σε περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης (Λαγκαδά και Βόλβη).

Αρνητικές θερμοκρασίες καταγράφηκαν από το πρωί σε όλες τις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ στη Δυτική Μακεδονία επικρατούν συνθήκες ολικού παγετού. Οι χαμηλότερες τιμές από την αρχή της ημέρας εντοπίστηκαν, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, στα χιονοδρομικά κέντρα Βόρας (Καϊμάκτσαλαν) στην Πέλλα, Σελίου Ημαθίας και Βασιλίτσας Γρεβενών, με τον υδράργυρο να δείχνει αντιστοίχως - 17,7, - 15,3 και - 15,2 βαθμούς Κελσίου. Διψήφιες (αρνητικές) τιμές μετρήθηκαν στον 'Αγιο Παύλο Ημαθίας ( - 14,3), στο Λαϊλιά Σερρών (- 13,7), στο Φαράγγι Φλώρινας (- 11,4) και στο Νευροκόπι Δράμας (- 10,5).

Με θερμοκρασίες υπό το μηδέν ξημέρωσε και η Θεσσαλονίκη, όπου το πρωί, στο κέντρο της πόλης, η θερμοκρασία έπεσε στους - 2 βαθμούς.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης στα δυτικά

Στο μεταξύ, προβλήματα ηλεκτροδότησης παρατηρούνται εδώ και λίγη ώρα σε περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης, λόγω βλάβης σε μετασχηματιστή της περιοχής. Η βλάβη επηρεάζει κυρίως τις περιοχές της Πολίχνης, της Ηλιούπολης, των Συκεών, αλλά και βορειότερα τα Πεύκα, ενώ δεν φαίνεται να συνδέεται με την κακοκαιρία.

Απαγόρευση της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων

Απαγορεύτηκε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λόγω της χιονόπτωσης, η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στο ρεύμα προς Λαμία, από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη και από τον κόμβο Οινοφύτων στο ρεύμα προς Αθήνα. Τα υπόλοιπα οχήματα κινούνται με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Παράλληλα, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των φορτηγών στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θήβας από το ύψος του πρατηρίου CYCLON στο ρεύμα προς Θήβα.

Επίσης, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

- Στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ και στα δύο ρεύματα.

- Στην οδό Διονύσου, από το ύψος του 414 ΣΝΕΝ προς τον Άγιο Πέτρο.

Κλειστά τα σχολεία Δευτέρα και Τρίτη

Με σκοπό την ασφάλεια και την προστασία όλων των ωφελούμενων και εργαζομένων από τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα, που πλήττουν την Ελλάδα, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοινώνει ότι, σήμερα, Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022 και αύριοΤρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, κλειστοί θα παραμείνουν όλοι οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) και τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ), στις Περιφέρειες:

Αττικής

Κρήτης

Κυκλάδων, καθώς και στις περιφερειακές ενότητες:

Κιλκίς

Λήμνου

Βοιωτίας

Εύβοιας

Φθιώτιδας

Φλώρινας

Κορινθίας.

Εκτός των ανωτέρω, όπου η τοπική αυτοδιοίκηση ανακοινώνει, λόγω της έντονης κακοκαιρίας, την αναστολή λειτουργίας δομών προσχολικής αγωγής ή και μονάδων πρωτοβάθμιας/δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η ίδια απόφαση καταλαμβάνει και την αναστολή των δομών που προσδιορίζει η παρούσα απόφαση, ακόμα και αν δεν ορίζεται σαφώς στην ανακοίνωση.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε:

«Κύριο μέλημά μας είναι πάντα η διαφύλαξη της υγείας και η ασφάλεια όλων των ωφελούμενων και των εργαζομένων. Γι' αυτό και εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, που θα επικρατούν, αναστέλλουμε για τις επόμενες δύο μέρες τη λειτουργία των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, καθώς και των ΚΔΗΔ, των ΚΔΑΠ και των ΚΔΑΠ ΑμεΑ. Προστατεύουμε όλους τους συμπολίτες μας».

Έκκληση της ΕΛΑΣ για χρήση αλυσίδων

Έκκληση στους οδηγούς να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματά τους, στο οδικό δίκτυο της Αττικής, λόγω της χιονόπτωσης, απευθύνει η ΕΛΑΣ με ανακοίνωσή της.

Αναλυτικά, η ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που παρατηρούνται στον νομό Αττικής και προς αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, παρακαλούνται οι οδηγοί οχημάτων που κινούνται σε οδικό δίκτυο όπου παρατηρείται χιονόστρωση ή παγετός, να τοποθετούν στους δύο τουλάχιστον κινητήριους τροχούς αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον το όχημά τους δεν φέρει ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα)».

Κλειστά σχολεία και δρόμοι στα Χανιά και Ηράκλειο

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται το σύνολο του κρατικού μηχανισμού στα Χανιά, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τυχόν προβλήματα απο την κακοκαιρία που πλήτει την περιοχή.

Με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Νίκου Καλογερή διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων στον επαρχιακό δρόμο, Χανιά - Θέρισος - Ζούρβα στο τμήμα Περιβόλια - Θέρισο - Ζούρβα και Θέρισο- Δρακώνα, στον δρόμο Λάκκοι- Ομαλός, καθώς και στο οδικό τμήμα Βρύσες - Χώρα Σφακίων, από Αλίκαμπο μέχρι Χώρα Σφακίων.

Επίσης θα διακόπηκε η κυκλοφορία στην παράκαμψη του επαρχιακού δρόμου Νεροκούρου Μαλάξα μέσω Κέραμου προς Κοντόπουλα.

Από τον Δήμο Χανίων γνωστοποιείται ότι λόγω των έκτακτων δυσμενών καιρικών συνθηκών, όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις του dήμου θα Χανίων θα παραμείνουν κλειστές, εν;v κλειστό είναι και το κολυμβητήριο της πόλης.

Παράλληλα, στο πλαίσιο εφαρμογής απόφασης του υπουργείο Εσωτερικών δεν θα λειτουργήσουν το απόγευμα οι υπηρεσίες των ΚΕΠ του δήμου.

Κλειστά στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας θα παραμείνουν και αύριο Τρίτη όλα τα σχολεία, ενώ ανεστάλη, με απόφαση της πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης, η διεξαγωγή εξετάσεων για σήμερα Δευτέρα και αύριο, Τρίτη.

Προβλήματα στο Μαραθώνα

Αποδέκτης της ορμής της κακοκαιρίας γίνεται από το πρωί η Αττική και η χιονόπτωση είναι έντονη, ωστόσο τα περισσότερα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στους δήμους της είναι κυκλοφοριακά. Το βασικό οδικό δίκτυο στις περισσότερες περιοχές παραμένει ανοιχτό, τα εκχιονιστικά και οι αλατιέρες των δήμων δουλεύουν από το πρωί, ωστόσο οι δρόμοι είναι ολισθηροί και δημιουργούνται συχνά προβλήματα με την κυκλοφορία.

«Προσπαθούμε να κρατήσουμε τη λεωφόρο Μαραθώνος ανοιχτή», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μαραθώνα-Νέας Μάκρης Στέργιος Τσίρκας και συνεχίζει: «Από το πρωί καθαρίζουμε συνεχώς, αλλά η χιονόπτωση δεν σταματάει και μισή ώρα μετά θέλει πάλι καθάρισμα. Δεν είναι εύκολο, είναι δύσκολη η κατάσταση, όμως για την ώρα την κρατάμε ανοιχτή».

Όπως αναφέρει ο κ. Τσίρκας στην περιοχή προέκυψε την τελευταία ώρα πρόβλημα και με την ηλεκτροδότηση. «Έχει πρόβλημα με το ρεύμα η περιοχή Ανατολής-Αγίας Μαρίνας και τα συνεργεία εργάζονται για την αποκατάσταση», είπε και ανέφερε ακόμη: «Οι υπηρεσίες μας έχουν κινητοποιηθεί και για κάποιους δημότες μας που έχουν ανάγκη αιμοκάθαρσης και ανταποκριθήκαμε αμέσως».

Στη λεωφόρο Σπάτων-Αρτέμιδας δημιουργήθηκε μποτιλιάρισμα, όταν ακινητοποιήθηκε βυτιοφόρο, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει για αρκετή ώρα η κυκλοφορία. Ωστόσο έγινε ο απεγκλωβισμός του οχήματος και ο δρόμος ξανάνοιξε.

Αποσύρονται λεωφορεία και τρόλεϊ

Αποσύρονται από την κυκλοφορία σταδιακά όλα τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ λόγω της έντονης κακοκαιρίας, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ.

Σημειώνεται ότι από νωρίς το πρωί υπήρξαν προβλήματα σε αρκετές γραμμές λεωφορείων και τρόλεϊ με αποτέλεσμα να σταματούν την κυκλοφορίας τους.

Πρόωρη αποχώρηση του προσωπικού των δημόσιων υπηρεσιών

Τη δυνατότητα πρόωρης αποχώρησης των δημοσίων υπαλλήλων από τις υπηρεσίες τους προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ φυσικά εξαιρούνται όσοι συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Προσπάθεια αποχιονισμού της Αττικής Οδού

Έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα σημειώνονται στην Αττική Οδό, τα οποία σύμφωνα με την εταιρία οφείλονται σε ακινητοποιημένα αυτοκίνητα λόγω μηχανικής βλάβης, είτε φόβου και έλλειψης εμπειρίας των οδηγών τους, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία και να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της εταιρίας Αττική Οδός αναφέρει: «Διευκρινίζεται ότι σε ορισμένα σημεία του αυτοκινητόδρομου, ειδικότερα στη σύνδεση της σήραγγας Βριλησσίων με την Περιφερειακή Υμηττού και στην περιοχή του Γέρακα στο ρεύμα προς Ελευσίνα δημιουργήθηκαν έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα εξαιτίας οχημάτων που ακινητοποιήθηκαν είτε λόγω μηχανικής βλάβης, είτε φόβου και έλλειψης εμπειρίας των οδηγών τους, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία και να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές».

Επιπλέον η εταιρία σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι η κυκλοφορία είναι υψηλή από το πρωί και δυσχεραίνει το έργο του αποχιονισμού, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη και την παρουσία φορτηγών και νταλικών σε όλο τον δρόμο. «Στο ύψος του Γέρακα μάλιστα έχουν "διπλώσει" νταλίκες οι οποίες έχουν κλείσει κάθετα τον δρόμο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Συνεπεία αυτής της κατάστασης τα εκχιονιστικά μηχανήματα που δεν μπορούν να προσπεράσουν, επιχειρούν με ανάποδη κίνηση με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διέλευσή τους, ενώ το χιόνι που εξακολουθεί να πέφτει επιτείνει τα προβλήματα αυτά».

Στην Αττική Οδό, σύμφωνα με την εταιρεία, επιχειρούν 35 εκχιονιστικά μηχανήματα και υπάρχει επάρκεια αλατιού. «Εκφράζουμε τη λύπη μας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και την ταλαιπωρία των οδηγών, ενώ σημειώνουμε ότι τα διόδια παραμένουν ανοιχτά με απόφαση της εταιρίας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Αττικής Οδού.

Αν σου άρεσε κάνε