Άνοιγμα σχολείων: Πότε και πως θα γίνει η επιστροφή στα θρανία

Άνοιγμα σχολείων: Πότε και πως θα γίνει η επιστροφή στα θρανία

ΕΛΛΑΔΑ UPD 15:58 Δημιουργία 04/01/22, 08:46
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στην απόφαση να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου φαίνεται να οδεύει η κυβέρνηση, εκτός κάποιας δραματικής επιδείνωσης της υγειονομικής κατάστασης υπό την απειλή της μετάλλαξης «Όμικρον».

Στο «τραπέζι» βρίσκεται η αύξηση του testing, αλλά και η επικαιροποίηση πρωτοκόλλων, όπως εισηγήθηκε χθές Δευτέρα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι μαθητές μπορούν να επιστρέψουν στα θρανία κανονικά, στην προκαθορισμένη ημερομηνία.

Το θέμα της επικείμενης επαναλειτουργίας μετά τη διακοπή για τα Χριστούγεννα, υπό τη σκιά του εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους «Ομικρον», θα συζητήσει σήμερα στις 14:00 η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και ακολούθως αναμένονται οι τελικές ανακοινώσεις.

Η Επιτροπή θα λάβει υπόψη της και τη σχετική πρόταση των παιδιάτρων, που θα περιλαμβάνει την αποτύπωση του τι συμβαίνει σήμερα με τα κρούσματα στα παιδιά και τις νοσηλείες.

«Θα συζητηθεί η αλλαγή των πρωτοκόλλων στα σχολεία», σημείωνε χθες ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξηγώντας ότι μεταξύ των σημείων που επανεξετάζονται είναι το πότε θα αναστέλλεται η λειτουργία μιας τάξης, εάν θα κλείνει μία τάξη ή όλο το σχολείο, εάν θα υπάρξει διαφορετική διαχείριση σε περίπτωση που πρόκειται για δημοτικό σχολείο, για γυμνάσιο ή για λύκειο, το διάστημα της καραντίνας παιδιών και εκπαιδευτικών κ.ά.

Οπως επισημαίνει ο κ. Εξαδάκτυλος, για την επανέναρξη των σχολείων η διάθεση είναι να ξεκινήσουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, και μόνο εάν γίνει κάτι εντυπωσιακό και δούμε 80.000 και 100.000 κρούσματα αναμένεται να επανεξετασθεί το θέμα αυτό.

Αντίθετα, υπέρ της παράτασης του διαστήματος των χριστουγεννιάτικων διακοπών των μαθητών τάσσεται ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης. Οπως ανέφερε χθες στην ΕΡΤ, αν ανοίξουν τα σχολεία «θα είναι τόσο μεγάλη η διάδοση, που όποια πρωτόκολλα και να βάλουμε, θα αναγκαστούμε να τα κλείσουμε», ενώ εκτίμησε ότι μια παράταση έστω μιας εβδομάδας θα δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερα παιδιά να εμβολιαστούν, ενώ μέχρι τότε θα έχει αποτυπωθεί η επίδραση των γιορτών στην πανδημία και θα υπάρχουν πιο ακριβείς επιδημιολογικοί δείκτες ώστε να αποφασιστεί η ασφαλής λειτουργία των σχολείων.
Αν σου άρεσε κάνε