Σε ...εγρήγορση λόγω «Όμικρον»

Σε ...εγρήγορση λόγω «Όμικρον»

ΕΛΛΑΔΑ UPD 14:27 Δημιουργία 27/12/21, 08:43
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Νέο πακέτο μέτρων φαίνεται πως θα εισηγηθεί σήμερα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, ως μια προσπάθεια ανακοπής της ταχείας εξάπλωσης της υπερ-μεταδοτικής μετάλλαξης «Όμικρον».

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, η εξάπλωση της παραλλαγής έχει δεκαπλασιαστεί μέσα σε τέσσερις μόνο ημέρες στην Αττική, κρούοντας τον «κώδωνα κινδύνου» σε κυβέρνηση και ειδικούς.

«Σε ό,τι αφορά τη λήψη νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα πρέπει να περιμένουμε σήμερα τη συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων και την εισήγηση της. Βασικός σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι τα όποια μέτρα να παρθούν μετά την Πρωτοχρονιά και πιθανότατα αυτό θα συμβεί, αλλά αν χρειαστεί θα ληφθούν και νωρίτερα», είπε μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Πληροφορίες θέλουν τα νέα μέτρα να περιλαμβάνουν περιορισμούς στην διασκέδαση, κάνοντας λόγο για απαγόρευση ορθίων πελατών και για απαγόρευση μουσικής -μέτρο που ενδεχομένως θα επηρεάσει και την εστίαση στην οποία υπάρχει μουσική, ειδικά ζωντανή, ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο αλλαγών στο ωράριο λειτουργίας, με τα μαγαζιά να κλείνουν στις 23:00 με 12 τα μεσάνυχτα.

Παράλληλα στο «τραπέζι» παραμένει και η επέκταση της τηλεργασίας, με επαναφορά του μέτρου στο 60% του προσωπικού όπου αυτό είναι εφικτό, τόσο σε δημόσιο όσο και ιδιωτικό τομέα, με κύριο στόχο την αποσυμφόρηση των ΜΜΜ.

Σε ότι αφορά στη λειτουργία των γηπέδων, οι ειδικοί προσανατολίζονται είτε σε περιορισμό της πληρότητας είτε σε διεξαγωγή των αγώνων χωρίς θεατές.

Εκτεταμένη αναμένεται να παραμείνει και η ιχνηλάτηση μέσω testing.

Στον αντίποδα, από το νέο έτος η εκπαιδευτική διαδικασία αναμένεται να διεξαχθεί χωρίς αλλαγές, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης αποτελεί η διατήρηση της δια ζώσης διδασκαλίας, αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν μεταβληθούν δραματικά. Τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφηκε αισθητή αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων στις σχολικές αίθουσες, ενώ όπως ανέφερε η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία συζήτηση για εξ αποστάσεως εκπαίδευση».
Εκτιμάται ότι μέχρι την Πρωτοχρονιά η μετάλλαξη «Omicron» μπορεί να αντιπροσωπεύει το 50% των ημερήσιων κρουσμάτων στην Ελλάδα - όπως ήδη συμβαίνει στη Βρετανία.
Αν σου άρεσε κάνε