Κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων: «Ξέπλεναν» σκληρούς κακοποιούς και δολοφόνους

Κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων: «Ξέπλεναν» σκληρούς κακοποιούς και δολοφόνους

ΕΛΛΑΔΑ UPD 10:00 Δημιουργία 02/12/21, 09:38
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Ξέπλυμα» κακοποιών έκανε κατά κύριο λόγο το κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων, με εμπλεκόμενους δεκάδες αστυνομικούς, που αποκαλύφθηκε ύστερα από πολύμηνη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι επίορκοι αστυνομικοί χορηγούσαν νόμιμα δελτία ταυτότητας, διαβατήρια και άλλα έγγραφα σε ποινικούς, προκειμένου να «σβήσουν» με αυτό τον τρόπο το εγκληματικό τους παρελθόν και να μπορούν να κινούνται ελεύθερα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, «πελάτες» του κυκλώματος ήταν στην πλειοψηφία τους Αλβανοί με «ανοιχτούς λογαριασμούς» με το νόμο, στους οποίους τα μέλη του κυκλώματος χορηγούσαν δικαιολογητικά με τα οποία φαίνονταν κυρίως ως ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση, διευκολύνοντας έτσι την παράνομη παραμονή στη χώρα, με όλα τα δικαιώματα, όπως ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και άλλα και ταυτόχρονα την άνετη έξοδό τους από την Ελλάδα προς άλλες χώρες, ιδιαιτέρως της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζώνης Σένγκεν, όπου και ορισμένοι κάτοχοι των εγγράφων αυτών έχουν συλληφθεί.

Επισήμως έχει ανακοινωθεί η συμμετοχή 34 αστυνομικών στο κύκλωμα, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται και στη δικογραφία. Σύμφωνα ωστόσο με τις ίδιες πηγές, εκτιμάται ότι στο κύκλωμα εμπλέκονται ακόμα περισσότεροι αστυνομικοί και ότι απ' την έρευνα που συνεχίζεται, θα προκύψουν και άλλα στοιχεία, ακόμα και για βρώμικο χρήμα που αποκτήθηκε με αυτό τον τρόπο.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

«Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, προκειμένου να εκδοθεί δελτίο ταυτότητας, πρέπει ο ενδιαφερόμενος να μεταβεί σε αστυνομική υπηρεσία, έχοντας μαζί του δύο φωτογραφίες, καθώς και έναν μάρτυρα της επιλογής του οποίος θα πιστοποιεί τα στοιχεία ταυτότητας του αιτούντα. Στη συνέχεια ο αρμόδιος αστυνομικός αναζητεί αυτεπάγγελτα μέσω του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος εθνικού δημοτολογίου, τα απαραίτητα στοιχεία για την έκδοση αυτού – επώνυμο, όνομα, ονοματεπώνυμο πατέρα, ονοματεπώνυμο μητέρας, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, δήμος δημοτολογίου, Αριθμός οικογενειακής μερίδας, ιθαγένεια –. Αφού εντοπιστεί το δημοτολόγιο του αιτούντα, ακολούθως ο αστυνομικός, απευθύνει τρεις ερωτήσεις οι οποίες προκύπτουν τυχαία – μέσω αλγορίθμου – σχετικές με τα στοιχεία του δημοτολογίου του προκειμένου να προβεί στην τακτοποίηση του ατόμου και εφόσον απαντηθούν σωστά, εκτυπώνεται η αίτηση η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, υπογράφεται από τον αιτούντα, τον μάρτυρα ταυτοπροσωπίας, τον εκδότη αστυνομικό και τον διοικητή της αστυνομικής υπηρεσίας. Βασική και απροσπέλαστη προϋπόθεση για την έκδοση δελτίου ταυτότητας αποτελεί, σύμφωνα με τα παραπάνω η απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας. Για τον σκοπό αυτό κύριο μέλημα των διευθυντικών μελών της οργάνωσης, αποτελούσε η εύρεση, της κατάλληλης μερίδας δημοτολογίου ανα την χώρα, προκειμένου, να γίνει χρήση των στοιχείων των ατόμων στους οποίους ανήκει μερίδα, είτε να εγγραφεί νέο μέλος σε αυτήν. Όπως προέκυψε στον τρόπο δράσης, δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι είχαν ενταχθεί στην οργάνωση για τον σκοπό αυτό, προμήθευαν με τα αντίστοιχα πιστοποιητικά την οργάνωση. Για να πραγματοποιηθεί αυτό επέλεγαν είτε μερίδες ελλήνων παλιννοστούντων από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίοι ουδέποτε κατείχαν δελτίο ταυτότητας και πιο πολύ η πλειοψηφία των ληξιαρχικών πράξεων γεννήσεως αυτών, ήταν καταχωρημένες στο ειδικό ληξιαρχείο Αθηνών, ως εκ του νόμου προβλέπεται, είτε μερίδες ελλήνων παλιννοστούντων από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίοι κατείχαν παλαιού τύπου δελτία ταυτότητας.

Επιπλέον η οργάνωση χορηγούσε στους πελάτες αντίγραφα πιστοποιητικών οικογενειακής κατάστασης, προκειμένου να δείξει την αποτελεσματική δράση της. Ακολούθως οι διευθύνοντες την οργάνωση, από κοινού με τους αστυνομικούς – μέλη αυτής, διεκπεραιώνουν τις απαραίτητες διαδικασίες για την έκδοση του δελτίου ταυτότητας. Για την πραγμάτωση αυτής, η οργάνωση είχε καθοδηγήσει από πριν τον πελάτη προκειμένου να δηλώσει ως τόπο κατοικίας, διεύθυνση, η οποία εμπίπτει στην εδαφική αρμοδιότητα του συγκεκριμένου τμήματος, ούτως ώστε να δικαιολογηθεί ο λόγος για τον οποίο αποτεινόταν σε αυτό, καθώς η εδαφική αρμοδιότητα του τόπου κατοικίας του πελάτη, είναι αυτή που ορίζει σε ποιο τμήμα ασφαλείας θα εκδοθεί ταυτότητα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι όλες οι δηλωθείσες διευθύνσεις στις οποίες αναζητήθηκαν η κατοχή των νέων ταυτοτήτων, ήταν άγνωστες, ενώ υπάρχουν πολλές διευθύνσεις, οι οποίες επαναλαμβάνονται, καθώς έχουν δηλωθεί σε πλήθος εκδόσεων.

Προκειμένου να αποφευχθούν απρόοπτα, τα οποία θα έθεταν σε κίνδυνο την ασφαλή έκδοση των δελτίων ταυτότητας ή διαβατήριο, όπως για παράδειγμα το να έχει εκδοθεί τέτοιο από τον πραγματικό κάτοχο των στοιχείων ή ο τελευταίος να έχει επιστρέψει από το εξωτερικό ή να διώκεται, αστυνομικοί έκαναν έρευνα να τακτά χρονικά διαστήματα, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής – βάσεις δεδομένων της ελληνικής αστυνομίας police online με την τελευταία αναζήτηση, να λαμβάνει χώρα συνήθως λίγο πριν την έκδοση, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την τυπικά ορθή έκδοση της ταυτότητας και αποφεύγοντας παράλληλα την αποκάλυψη της δράσης της οργάνωσης».

Οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί είχαν μάλιστα τη δυνατότητα να ελέγξουν αν έχουν γίνει μεταβολές σε δελτία ταυτότητας, να τσεκάρουν αν συγκεκριμένα άτομα καταζητούνται ή αναζητούνται αντίστοιχα σε ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο, αν υπάρχει σε βάρος τους οποιαδήποτε αναγγελία και εκκρεμότητες, αν εκκρεμούσαν σε εθνικό επίπεδο διωκτικά έγγραφα σε βάρος των ατόμων τα στοιχεία των οποίων θα χρησιμοποιούσε μελλοντικά η οργάνωση και τέλος, ο εκάστοτε αστυνομικός, είχε τη δυνατότητα να ελέγξει εάν το άτομο του οποίου τα στοιχεία επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για την έκδοση ταυτότητας κατέχει οποιοδήποτε όχημα – αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα – και επιπλέον αν αυτό ήταν ασφαλισμένο.

Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό των 100 σελίδων που υπογράφει ο υποστράτηγος της υπηρεσίας «Εσωτερικών Υποθέσεων», η ... αρχή του τέλους για τη δράση της εγκληματικής ομάδας ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου «Στις 26 Ιανουαρίου 2021,προσήχθη στο τμήμα ασφαλείας Χαλανδρίου άνδρας ο οποιος επέδειξε ως έγγραφο ταυτοπροσωπίας δελτίο ταυτότητας με αναγραφόμενα στοιχεία…, το οποίο είχε εκδοθεί 7 Φεβρουαρίου 2020 από το τμήμα ασφαλείας Ασπροπύργου. Από την δακτυλοσκοπική του εξέταση όμως προέκυψε, ότι πρόκειται για τον υπήκοο Αλβανίας… γεννηθέντα 26 Μαρτίου 1980 στην Αλβανία. Κατόπιν αυτού συνελήφθη για παράβαση του άρθρου 242 για ψευδή βεβαίωση. Δεδομένου ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν υπηρεσία μας είχε διενεργήσει προκαταρκτικές εξετάσεις σχετικά με περιπτώσεις εκδόσεων ταυτοτήτων διαβατηρίων καθώς και άλλων δημοσίων εγγράφων σε αλλοδαπούς, προβήκαμε σε έρευνα προκειμένου να εξακριβωθεί ο τρόπος με τον οποίο εκδόθηκε η ανωτέρω ταυτότητα. Για τον λόγο αυτό, ενημερώθηκε ο εποπτεύων την υπηρεσία μας κ. Αντεισαγγελέας εΕφετών Αθηνών, ο οποίος διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Επιπλέον στις 25 Φεβρουαρίου 2021 περιήλθε στην υπηρεσία μας ανώνυμη και άνευ ημερομηνίας επιστολή - καταγγελία, η οποία περιείχε πληροφορίες για την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης αποτελούμενη από τους…, οι οποίοι μαζί με το σχετικό δίκτυο που είχαν αναπτύξει σε αστυνομικές υπηρεσίες και δήμους, προέβαιναν συστηματικά στην κατά παραγγελία έκδοση δελτίων ταυτότητας, διαβατηρίων σε αλλοδαπούς, κυρίως Αλβανούς, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις και εντάλματα για διακίνηση ναρκωτικών, καθώς και σε αλλοδαπές γυναίκες που εργάζονται σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Το χρηματικό όφελος που αποκομίζει οργάνωση για κάθε έκδοση, σύμφωνα με τα καταγγελόμενα, ανερχόταν σε 30.000 € έως 35.000 €. Επιπρόσθετα στις 16 Απριλίου και 21 Ιουλίου 2021 περιήλθαν στην υπηρεσία μας νέες ανώνυμες επιστολές από άγνωστο αποστολέα, προφανώς όμως που επρόκειτο για τον ίδιο με το παραπάνω, καθώς σε συνέχεια αυτής περιέγραφαν με λεπτομέρειες στον τρόπο δράσης της οργάνωσης, ανέφεραν ονοματεπώνυμα αστυνομικών και άλλων μελών που συμμετείχαν σε αυτή, τα τηλέφωνα που χρησιμοποιούν, ενώ περιέγραφαν και συγκεκριμένες περιπτώσεις έκδοσης ταυτότητας, διαβατηρίου ή άδειας οδήγησης. Επειδή τα άτομα που αναφερόταν στις καταγγελίες είχαν κατηγορηθεί κατά το παρελθόν για αδικήματα παρόμοια με τα καταγγελόμενα, ενώ επιπλέον κατονομάζονταν αστυνομικοί ως εμπλεκόμενοι και ο καταγγέλλων παρείχε σημαντικές λεπτομέρειες αναφορικά με την δράση τους, οι παραπάνω πληροφορίες κρίθηκαν βάσιμες και τέθηκαν υπόψη του εποπτεύοντος την υπηρεσία μας κ. Αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών, ο οποίος διέταξε την συσχέτιση τους με την προκαταρτική εξέταση που ήδη διενεργούνταν. Από την πολύμηνη έρευνα της υπηρεσίας μας – άρσης απορρήτου επικοινωνιών εξετάσεις μαρτύρων, ειδικές ανακριτικές τεχνικές – προέκυψε ότι τουλάχιστον από το 2013 και έπειτα είχε συγκροτηθεί εγκληματική οργάνωση αποτελούμενη κυρίως από έλληνες παλλινοστούντες πρώην χωρών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, αστυνομικούς και άλλους δημόσιους υπαλλήλους, η οποία είχε αναπτύξει δίκτυο συνεργατών και δραστηριοποιούνταν στην έκδοση δελτίου ταυτότητας και διαβατηρίου της αλλοδαπούς. Με τις ενέργειές τους αυτές τα μέλη του κυκλώματος αποκόμιζαν ιδιαιτέρως υψηλά χρηματικά οφέλη, ενώ ταυτόχρονα αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών, αποκτούσαν ταυτότητα έλληνα πολίτη, με όλα τα δικαιώματα που αυτή συνεπάγεται, όπως η ελευθερία κίνησης σε χώρες εντός και εκτός ζώνης Σένγκεν, διπλώματος οδήγησης, αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης, έκδοση αριθμό φορολογικού μητρώου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ίδρυαν η συμμετείχαν σε επιχειρήσεις και γενικότερα παραπλανούσαν δημόσιες αρχές και υπηρεσίες.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, έκανε σαφές στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων το αίτημά του να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση και να οδηγηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην Δικαιοσύνη.

Αν σου άρεσε κάνε