«Συναγερμός» στο ΕΣΥ για νέο σοκ με 8.000 κρούσματα

«Συναγερμός» στο ΕΣΥ για νέο σοκ με 8.000 κρούσματα

ΕΛΛΑΔΑ UPD 12:47 Δημιουργία 09/11/21, 12:34
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ήδη 7.000 κρούσματα έχουν καταγραφεί στο σύστημα του ΕΟΔΥ έως τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης, σύμφωνα με πληροφορίες, με τον καθηγητή αναλυτικής χημείας Νίκο Θωμαίδη να έχει προειδοποιήσει για νέο σοκ με 8.000 νέες μολύνσεις, όσον αφορά το τελευταίο 24ωρο.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση που απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown, σχεδιάζει την ενίσχυση του ΕΣΥ απέναντι στο «κύμα» των ανεμβολίαστων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, μέσα στην εβδομάδα το υπουργείο Υγείας θα ανακοινώσει την ένταξη και άλλων κλινών στο δημόσιο σύστημα Υγείας από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ ένα μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο της Βορείου Ελλάδας θα αναλάβει εξ ολόκληρου non Covid περιστατικά, προκειμένου να αποσυμφορηθούν δημόσια νοσοκομεία.

Επίσης, στο «οπλοστάσιο» της πολιτείας παραμένει και η επιστράτευση γιατρών, εφόσον δεν συμπληρωθεί από ελεύθερη βούληση ο αριθμός που ζητεί το ΕΣΥ. Ο ίδιος ο κ. Πλεύρης σε χθεσινές δηλώσεις του τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται «ένα βήμα πριν από την επίταξη».

Στο μεταξύ, μιλώντας νωρίτερα την Τρίτη στον ΣΚΑΪ, ο κ. Θωμαΐδης σημείωσε πως στην πρωτεύουσα, την τελευταία εβδομάδα έχει καταγραφεί αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα που φτάνει στο 60%-65%, κάτι που σημαίνει, όπως είπε, πως το ερχόμενο 5ήμερο στην Αττική μπορούν να καταγραφούν περισσότερα από 1550 κρούσματα την ημέρα.

«Όπως καταλαβαίνετε, αυτό ήδη μεταφράζεται σε αυξημένες εισαγωγές ήδη από χθες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Βάσει των μετρήσεων εκτιμάται ότι η αύξηση του ιικού φορτίου θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 8 με 10 ημέρες στην Αττική και μέσα στο επόμενο 15νθήμερο σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, εκτός από την Αττική υψηλό είναι το ιικό φορτίο σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, στη Θεσσαλία με πρωταγωνιστές τη Μαγνησία και τη Λάρισα, στα Ιωάννινα αλλά και στην Πελοπόννησο όπου «έχουν θέμα» πρώτα η Λακωνία και η Αρκαδία και ακολουθούν η Μεσσηνία και η Αχαΐα.

Ο κ. Θωμαΐδης δεν απέκλεισε σήμερα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων να είναι κοντά στις 8.000. Εκτίμησε ότι είναι πολύ πιθανή η κάμψη αυτού του νέου πανδημικού κύματος μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

Επίταξη ιδιωτών γιατρών μες στην εβδομάδα, αν….

Για επίταξη των ιδιωτών γιατρών εντός της εβδομάδας προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας, εάν δεν ανταποκριθούν στα κίνητρα.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι υπάρχει έλλειψη σε συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών, όπως αναισθησιολόγων, γενικών γιατρών και πνευμονολόγων και ειδικά σε περιοχές που πιέζονται.

Ο ίδιος σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται ενημέρωση και θα γίνει συζήτηση και με τους Ιατρικούς Συλλόγους για το θέμα της επίταξης υπηρεσιών, εάν δεν προσέλθουν οικειοθελώς.

Πάντως, ο υπουργός χαρακτήρισε την επίταξη υπηρεσιών «έσχατο μέτρο» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το θέμα θα λυθεί εντός της εβδομάδας με καλή συνεργασία.

Για το ανεμβολίαστο προσωπικό στα νοσοκομεία που βρίσκεται σε αναστολή, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι δεν θα επιστρέψουν στις θέσεις τους παρά μόνο εάν εμβολιαστούν. Όπως η κυβέρνηση δεν εξετάζει επέκταση της υποχρεωτικότητας, αντίστοιχα δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιστρέψει το προσωπικό αυτό στις θέσεις του παρά μόνο μετά τον εμβολιασμό, τόνισε ο υπουργός Υγείας. Για τους επικουρικούς η σύμβαση δεν θα ανανεώνεται, για τους μόνιμους η θέση τους δεν κινδυνεύει και θα επιστρέψουν εμβολιασμένοι ή όταν λήξει η πανδημία.

Διαβεβαιώσεις για ανοιχτά σχολεία

Ο κ. Πλεύρης διαβεβαίωσε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά και δεν υπάρχει καμιά σκέψη για κλείσιμό τους, όπως επίσης και ότι δεν πρόκειται να ξαναγίνει ούτε τοπικό ούτε γενικό lockdown.

Εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή τα κρούσματα στα σχολεία είναι πολύ λιγότερα από όσα αναμενόταν όταν καταρτιζόταν το εκπαιδευτικό πρωτόκολλο για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Όπως είπε ο υπουργός, το πρωτόκολλο λειτουργεί υποδειγματικά και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ούτε είναι στις σκέψεις της κυβέρνησης να κλείσουν τα σχολεία.

Από την πλευρά της και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως τόνισε πως δεν γίνεται «καμία απολύτως συζήτηση για αναστολή λειτουργίας σχολείων», εκφράζοντας τις ευχαριστίες της προς την εκπαιδευτική κοινότητα για την τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Max FM, κλειστά είναι μόλις έξι τμήματα, επί συνόλου περίπου 80.000, ενώ το ποσοστό των παιδιών που νοσούν στο γενικό πληθυσμό μειώθηκε από 29% στο 25%.

Αν σου άρεσε κάνε