Τρίτη δόση: Ανοιχτή η πλατφόρμα για όλους τους ενήλικες

Τρίτη δόση: Ανοιχτή η πλατφόρμα για όλους τους ενήλικες

ΕΛΛΑΔΑ UPD 08:46 Δημιουργία 05/11/21, 08:13
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Από σήμερα, Παρασκευή όλοι οι ενήλικες άνω των 18 ετών έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίζουν τα ραντεβού τους για τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού, εφόσον έχουν παρέλθει 6 μήνες μετά τη δεύτερη, δε διαφορετική περίπτωση, το σύστημα δεν θα επιτρέπει την είσοδο.

Να σημειωθεί ότι η ενισχυτική δόση γίνεται με σκεύασμα της Moderna και της Pfizer και για όσους έχουν κάνει 2 δόσεις με AstraZeneca.

Επίσης, σήμερα ανοίγει και η πλατφόρμα για όσους έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Johnson & Johnson. Για αυτούς τους πολίτες, η δεύτερη δόση θα γίνεται δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό είτε με το ίδιο εμβόλιο, είτε με το εμβόλιο Pfizer, ενώ σύντομα θα μπορεί να γίνεται και με το Moderna.

Οι πολίτες που πληρούν τα κριτήρια για τρίτη δόση θα λαμβάνουν υπενθυμιστικό SMS ότι μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους.

Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί περίπου 400.000 πολίτες με την τρίτη δόση κατά της Covid, καθώς η χορήγησή της ξεκίνησε μέσα Σεπτεμβρίου σε ομάδες όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι και ακολούθησαν άτομα που διαβιούν σε δομές, άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και οι υγειονομικοί.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την τρίτη δόση είναι παρόμοιες ή και ηπιότερες σε σύγκριση με τις ανεπιθύμητες ενέργειες από τη δεύτερη δόση.

Η αναγκαιότητα, της τρίτης δόσης υπαγορεύεται από τη βαθμιαία μείωση των αντισωμάτων της χυμικής ανοσίας, αλλά και την λοιμογόνο δράση και τη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων του ιού. Η τρίτη δόση χορηγείται για ενίσχυση και μακρότερη διάρκεια προστασίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς άτομα με τρεις δόσεις είχαν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν με τον ιό και 20 φορές μικρότερο κίνδυνο νόσησης σε σχέση με τα άτομα που πήραν δύο δόσεις.

Αν σου άρεσε κάνε