ΠΝΟ: Πανελλαδική 48ωρη απεργία στα επιβατηγά πλοία για την Τετάρτη 10/11

ΠΝΟ: Πανελλαδική 48ωρη απεργία στα επιβατηγά πλοία για την Τετάρτη 10/11

ΕΛΛΑΔΑ UPD 13:33 Δημιουργία 29/10/21, 13:25
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σαρανταοκτάωρη πανελλαδική απεργία στα επιβατηγά πλοία (Ακτοπλοϊκά-Μεσογειακά/Τουριστικά-Πορθμεία) με έναρξη την 06:01 της 10-11-2021 ημέρα Τετάρτη έως και 06:00 ώρα της 12-11-2021 ημέρα Παρασκευή, με προοπτική κλιμάκωσης, αποφάσισε η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, κατά τη συνεδρίασή της στις 27-10-2021.

Η ΠΝΟ, σε σημερινή ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για πλήρη απροθυμία και στείρα αρνητική συμπεριφορά της εργοδοτικής πλευράς, προκειμένου να καταρτιστεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασία για τα έτη 2020 και 2021, μετά παρέλευση διετίας από την προηγούμενη του έτους 2019.

Τονίζει, επίσης, ότι τα ήδη υφιστάμενα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Ναυτεργατών, και τα οποία δυστυχώς παρά τις συνεχείς πιέσεις και διαμαρτυρίες μας και τις αντίστοιχες υποσχέσεις των αρμοδίων, όχι μόνον δεν επιλύονται αλλά εξακολουθούν να συσσωρεύονται καθημερινά, με αποκορύφωμα την σειρά αντεργατικών νόμων με την πρόφαση και της πανδημίας και την εξακολούθηση εφαρμογής του ν. 4150/2013 για τις μειωμένες και ειδικές συνθέσεις στα επιβατικά μεσογειακά και ακτοπλοϊκά πλοία. Υποστηρίζει, ακόμα, ότι προβλήματα σχετικά με την χορήγηση των συντάξεων και την υγειονομική περίθαλψη των Ναυτικών συνεχίζονται ενώ αναφέρει ότι υπάρχει πλέον μόνιμη παραβίαση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας Σ.Σ.Ε. και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις ώρες απασχόλησης και καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών.

Η ανακοίνωση της ΠΝΟ, τέλος, αναφέρει ότι ο κλάδος εξακολουθεί να πλήττεται από ανεργία, χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο για την ανάκαμψή της.

Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά

Παράλληλα, επιστολή, στους υπουργούς Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Γιάννη Πλακιωτάκη και Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με την απεργία που πραγματοποιούν εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά, απέστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς δεχόμενος τις διαμαρτυρίες μελών του, σχετικά με το μπλοκάρισμα του λιμανιού από την απεργία των υπαλλήλων, εκφράζει την έντονη αγωνία του.

Σεβόμενος απόλυτα τα θέματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, δεν μπορεί να μην εκφράσει την ανησυχία του για την επαρκή και ομαλή τροφοδοσία της αγοράς σε μια περίοδο που ήδη επικρατεί μεγάλη αναστάτωση διεθνώς από ελλιπή δρομολόγια πλοίων και αυξημένα ναύλα.

Ήδη πλοία που προσεγγίζουν το λιμάνι του Πειραιά, τελικά αναχωρούν για άλλα λιμάνια με συνέπειες να δημιουργηθούν άμεσα ελλείψεις σε προϊόντα αλλά και σε πρώτες ύλες της βιομηχανίας.

Δεδομένου ότι η αγορά είναι άκρως επιβαρυμένη από τις επιπτώσεις της πανδημίας και τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, εκφράζουμε την αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου για τις διαφαινόμενες αρνητικές εξελίξεις που θα αντιμετωπίσουν οι ήδη πληττόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται να επωμιστούν επιπρόσθετες χρεώσεις για τα εμπορεύματά τους, τις οποίες και θα αναγκαστούν να μετακυλήσουν στην τελική τιμή.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, το θύμα - μαζί με το εμπόριο- θα είναι και ο καταναλωτής, που ανήμπορος να αντιδράσει θα δεχθεί υποχρεωτικά τις ανατιμήσεις που δημιουργεί αυτή η δυσλειτουργία του λιμανιού.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς απευθύνει έκκληση σε εσάς, για την άμεση παρέμβασή σας, προκειμένου να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις και να αποφευχθούν οι άκρως ανησυχητικές συνέπειές τους».

Αν σου άρεσε κάνε