28η Οκτωβρίου: Παρελάσεις με.. «μέτρο» και μάσκες

28η Οκτωβρίου: Παρελάσεις με.. «μέτρο» και μάσκες

ΕΛΛΑΔΑ UPD 09:26 Δημιουργία 28/10/21, 08:50
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Υπό τη σκιά της πανδημίας θα διεξαχθούν φέτος οι παρελάσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, για τον «εκτροχιασμό» των νέων μολύνσεων.

Μετά την καταγραφή έξαρσης κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα, παρελάσεις ματαιώθηκαν, ενώ στην υπόλοιπη χώρα οι εορτασμοί θα γίνουν υπό αυστηρά μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού

Αποκλειστικά με χρήση μάσκας από θεατές και συμμετέχοντες ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους, θα διεξαχθεί φέτος η παρέλαση.

Όπως αναφέρει οδηγία του υπουργείου Υγείας: «Σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός. Επομένως, την ώρα της παρέλασης, οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα, σε αντίθεση με τους παρελαύνοντες, για τους οποίους η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική αφού θα είναι στοιχισμένοι».

Θεσσαλονίκη

Μια μόνο ώρα θα διαρκέσει φέτος η μεγάλη, καθιερωμένη παρέλαση στη συμπρωτεύουσα, με τη συμμετοχή αυστηρά στρατιωτικών τμημάτων, προς αποφυγή συνωστισμού.

Ωστόσο, ξεχωριστό τόνο θα δώσουν στην εθνική εορτή οι σχηματισμοί της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς στην παρέλαση στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου θα συμμετάσχουν αφενός το θρυλικό μαχητικό «Spitfire», το οποίο χρησιμοποιούσαν οι Συμμαχικές Δυνάμεις στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αφετέρου τα F-16 της ομάδας «Ζευς», εκπέμποντας κάθε χρόνο μήνυμα ενότητας και εγρήγορσης των Ενόπλων Δυνάμεων από τη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, για τους εορτασμούς της επετείου του «ΌΧΙ» έχει καταπλεύσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και το «USNS YUMA», πλοίο τύπου καταμαράν του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, συμβάλλοντας συμβολικά στην εορταστική ατμόσφαιρα, προερχόμενο από την Αλεξανδρούπολη.

Ακύρωση παρελάσεων

Εκτός από την επιβολή αυστηρών μέτρων, η πανδημία oδήγησε και στην ακύρωση των παρελάσεων σε μια σειρά από περιφερειακές ενότητες της βόρειας Ελλάδας, αλλά και στη Θεσσαλία με έντονη ανησυχία για την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας. Ειδικότερα, οι παρελάσεις ματαιώθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα της Ημαθίας, της Πιερίας, της Πέλλας και του Κιλκίς. Στις Σέρρες θα παρελάσουν μόνο οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες σχολείων και πολιτιστικών συλλόγων, ενώ το στρατιωτικό σκέλος της παρέλασης θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Στην ίδια λογική και οι παρελάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης όπου θα παρελάσουν μόνο σημαιοφόροι και παραστάτες.

Στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Έβρου και Ροδόπης, σύμφωνα με σχετική απόφαση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Χρήστου Μέτιου, η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή μόνο των στρατιωτικών τμημάτων.

Μέτρα Μαζικής Μεταφοράς

Εκτός από τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, τροποποιήσεις προβλέπονται, λόγω της παρέλασης, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σήμερα για την πόλη της Αθήνας. Συγκεκριμένα, κλειστός θα παραμείνει από τις 8 το πρωί ο σταθμός του Μετρό «Συγγρού - Φιξ» και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτόν χωρίς στάση, ενώ ο ίδιος σταθμός θα αποτελέσει τερματικό σταθμό για τα δρομολόγια του Τραμ από τις 8 το πρωί και εξής.

Παράλληλα, μεταβολές θα υπάρξουν από τις 9 το πρωί και μέχρι το πέρας της παρέλασης και στα λεωφορεία και τρόλεϊ που διέρχονται από το κέντρο της Αθήνας.

Αν σου άρεσε κάνε