«Αθάνατη»: Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τη Φώφη Γεννηματά

«Αθάνατη»: Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τη Φώφη Γεννηματά

ΕΛΛΑΔΑ UPD 16:47 Δημιουργία 27/10/21, 09:50
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε κλίμα βαθιάς θλίψης και συγκίνησης η Ελλάδα αποχαιρέτησε τη Φώφη Γεννηματά, την πολιτικό, μητέρα, γυναίκα και σύζυγο, που στάθηκε αγωνίστρια μέχρι το τέλος, δίνοντας την προσωπική της μάχη με αστείρευτη δύναμη κι αξιοπρέπεια, παραδίδοντας μαθήματα ζωής κι αφήνοντας πίσω της σημαντική πολιτική παρακαταθήκη.

Η οικογένεια της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, συνεργάτες, φίλοι, τα ηγετικά στελέχη της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης μαζί με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, απλοί πολίτες, ένα «ποτάμι» κόσμου συνόδευσαν τη Φώφη Γεννηματά προς την τελευταία της κατοικία στο Α' Νεκροταφείο, δίπλα στον πατέρα της.

Πλήθος κόσμου που έσπευσε από νωρίς στη Μητρόπολη, θέλοντας να απευθύνει το δικό του ύστατο χαίρε, χειροκροτούσε και πετούσε λουλούδια, φωνάζοντας «Αθάνατη», ενώ της αποδίδονταν στρατιωτικές τιμές.

Στάση έγινε μπροστά στη Βουλή, στο δεύτερο σπίτι της, με τον κόσμο να χειροκροτά.

Στο Α' Νεκροταφείο την περίμενε απλός κόσμος, αλλά και στελέχη του κόμματός της, που τη συνόδευσαν πεζή. Οι στρατιώτες ήταν παραταγμένοι και η φιλαρμονική έπαιξε το Πένθιμο Εμβατήριο.

Εννέα στρατιώτες έριξαν τρεις φορές πυροβολισμούς στον αέρα. Η κηδεία της έγινε με τιμές εν ενεργεία υπουργού, ενώ οι σημαίες σε όλη τη χώρα κυματίζουν μεσίστιες, καθώς έχει κηρυχτεί εθνικό πένθος.

kideia-fwfi__8_

kideia-fwfi__11_
kideia-fwfi__9_
kideia-fwfi__10_

«Είσαι μαχήτρια, η ζωή σου είναι οδηγός»

Νωρίτερα, με απλά και «ζεστά» λόγια για τη μητέρα τους, που στάθηκε «βράχος» μέχρι το τέλος, εκφώνησαν επικηδείους τα τρία παιδιά της Φώφης Γεννηματά, ο Γιώργος, η Κατερίνα και η Αιμιλία, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης σε όλους όσους έσπευσαν στη Μητρόπολη Αθηνών, για να αποχαιρετήσουν την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, πολιτικό κι άνθρωπο.

«Με την αποχώρησή σου νόμιζα ότι θα έφευγαν μαζί και οι ελπίδες μου. Η οικογένεια ήταν για σένα όλη σου η ζωή, τώρα όμως πιστεύω ακόμη περισσότερο στον άνθρωπο. Κρατήθηκες με όσες δυνάμεις σου είχαν απομείνει, για να μας κρατήσεις στην αγκαλιά. Είμαι σίγουρος ότι θα μας κοιτάς με χαμόγελο πάνω εκεί από τα σύννεφα» είπε ο 17χρονος Γιώργος Γεννηματάς-Τσούνης.

«Είσαι η πιο δυνατή γυναίκα που ξέρω. Θα μας λείψεις πολύ. Θα μου λείψει το χάδι σου, το χαμόγελό σου. Αντίο μαμά, είσαι μαχήτρια, σ’ αγαπάμε πολύ και πάντα», κατέληξε η κόρη της Φώφης Γεννηματά, Κατερίνα, αναφερόμενη στην συνεχή παρουσία της στο πλευρό και των τριών τους.

Φανερά συγκινημένη ήταν και η μεγαλύτερη κόρη της αρχηγού του ΚΙΝΑΛ, Αιμιλία:

«Ήξερες πάντα όσα ξέρει μία μάνα, η αγκαλιά σου ήταν ζεστή, τρυφερή αλλά και ασπίδα δυνατή σαν κι εσένα. Αυτό το οικείο άρωμα που δεν ξεκολλάει από πάνω μας. Το χαμόγελό σου, το χάδι σου και κυρίως το ζεϊμπέκικο της ζωής που χόρεψες καλύτερα απ’ όλους είναι αυτά που θα μας λείψουν πιο πολύ». «Αλλά είναι κι οδηγός για μια ζωή γεμάτη αγάπη, χαμόγελο, αλήθεια, αξιοπρέπεια και ελπίδα. Αυτά μας έμαθες και να είσαι σίγουρη ότι θα τα ακολουθήσουμε».

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου. Φανερά συντετριμμένοι, ο σύζυγός της Ανδρέας Τσούνης και τα τρία της παιδιά που μαζί με τους άλλους συγγενείς αποχαιρέτησαν τον δικό τους άνθρωπο.

Στη γενναιότητα, τη μαχητικότητα, αλλά και τους αγώνες που έδωσε, ως πολιτικός, σύζυγος, γυναίκα και μητέρα αναφέρθηκαν στους επικηδείους της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας κι ο Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Στην Μητρόπολη βρέθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με ένα λευκό τριαντάφυλλο, που το άφησε πάνω στο φέρετρο. Νωρίτερα έφτασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επίσης με ένα λευκό τριαντάφυλλο, με τη σύζυγό του Μαρέβα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κούτσούμπας, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

oikogeneia__1_

oikogeneia__2_

oikogeneia__2_

dora_fofi

dora_fofiIMG_2186

IMG_2188

5411511

DSC_4168-01

Ανάμεσά τους ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Απόστολος Κακλαμάνης και ο Νικήτας Κακλαμάνης. Παρόντες και πρώην πρωθυπουργοί όπως ο Κώστας Σημίτης, με τη σύζυγό του Δάφνη ο Λουκάς Παπαδήμος, αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου, τον οποίο υποδέχθηκαν με χειροκρότημα. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προσήλθε με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ενώ παρόντες είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Εκεί βρέθηκαν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Κώστας Γείτονας, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε το λαϊκό προσκύνημα και λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι, το φέρετρο μεταφέρθηκε στη Μητρόπολη Αθηνών, με κόσμο να πετά λουλούδια.

Νωρίτερα, η σορός της εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών.

kideia_fwfis___3_5411169

Πλήθος κόσμου με δάκρυα στα μάτια και ένα λουλούδι έσπευσε από πολύ νωρίς στη Μητρόπολη, για να αποχαιρετίσει τη Φώφη Γεννηματά, που στάθηκε μαχήτρια μέχρι το τέλος.

fwfi_kosmos__

Συντετριμμένοι οι σύντροφοί της από το ΠΑΣΟΚ, με πράσινα περιβραχιόνια και μάσκες με τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ.

Λίγο μετά τις 09:30, στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης, βρέθηκε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

DSC_0924

PAVLOS_CHRΑπό νωρίς βρέθηκαν εκεί και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης , ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Γιώργος Γεραπετρίτης

Θανάσης Πλεύρης

DSC_0917

Το ΚΙΝΑΛ στη Μητρόπολη

proskinima-mesa__2_

Αν σου άρεσε κάνε