Εμβόλιο Johnson&Johnson: Τι θα ισχύσει για την επαναληπτική δόση

Εμβόλιο Johnson&Johnson: Τι θα ισχύσει για την επαναληπτική δόση

ΕΛΛΑΔΑ UPD 08:50 Δημιουργία 22/10/21, 08:15
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε εγρήγορση βρίσκονται Αρχές και ειδικοί, με την ανησυχία για την πανδημία, να εστιάζεται στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη αλλά και την ισχυρή «παρουσία» του ιού στη Β. Ελλάδα.

Αναζωπύρωση καταγράφεται σε Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη με αύξηση των κρουσμάτων κατά 17%, αλλά και των εισαγωγών στα νοσοκομεία κατά 30%. Κατά το προηγούμενο 24ωρο 277 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομεία, με το 27% αυτών να αφορούν νοσοκομεία του λεκανοπεδίου και το 73% τα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Οι προσπάθειες εστιάζουν στο χτίσιμο τείχους ανοσίας, με την πλατφόρμα για την αναμνηστική - τρίτη δόση να αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες για τους κάτω των 50 χρόνων -εφόσον έχει συμπληρωθεί εξάμηνο από τη δεύτερη δόση.

Σημειώνεται πως η πλατφόρμα για τους πολίτες άνω των 50 χρόνων έχει ήδη ανοίξει από τις 10 Οκτωβρίου, ενώ νωρίτερα είχε ανοίξει για την ειδική κατηγορία των ανοσοκατασταλμένων. Την αναμνηστική δόση έχουν ήδη λάβει σχεδόν 245.000 άτομα.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται όμως και η διαδικασία για τη χορήγηση αναμνηστικής - δεύτερης δόσης για τους περίπου 550.000 πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson & Johnson. Όσοι έχουν εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο σκεύασμα, θα μπορούν να προγραμματίσουν στην πλατφόρμα το ραντεβού τους για την επιπλέον ανοσολογική ενίσχυση του οργανισμού τους έναντι του κορονοϊού. Σύμφωνα με μελέτες, φαίνεται ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού, που είναι κατώτερη συγκριτικά με τα άλλα εμβόλια, της τάξεως του 70%, με τη δεύτερη δόση αγγίζει το 90%.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού εκτιμά τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα και τις γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων ρυθμιστικών φορέων σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, και αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για τον εμβολιασμό για την υπενθυμιστική δόση και για όσους έχουν κάνει το μονοδοσικό. Η σύσταση θα είναι εμβολιασμός είτε με το Johnson & Johnson που έγινε ο αρχικός εμβολιασμός είτε με εμβόλιο mRΝΑμετά τη συμπλήρωση του διμήνου από την αρχική ανοσοποίηση.

Αν σου άρεσε κάνε