Νέος σεισμός 4,1 Ρίχτερ «χτυπά» την Κρήτη - Τι ανησυχεί τους ειδικούς

Νέος σεισμός 4,1 Ρίχτερ «χτυπά» την Κρήτη - Τι ανησυχεί τους ειδικούς

ΕΛΛΑΔΑ UPD 10:08 Δημιουργία 16/10/21, 09:11
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία χαρακτηρίζεται «ασθενής», σημειώθηκε σήμερα στις 02:25 στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά της Κρήτης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 29 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης της Ζάκρου, διευκρίνισε το Ινστιτούτο.

Προβληματισμός επικρατεί ωστόσο στην επιστημονική κοινότητα, πέντε μέρες μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ που καταγράφηκε και πάλι στον ίδιο υποθαλάσσιο χώρο, καθώς ακόμη δεν έχει σημειωθεί ισχυρός μετασεισμός έως 5,3 βαθμών Ρίχτερ, τον οποίο ανέμενε το σύνολο των επιστημόνων, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Για «υποτονική» μετασεισμική ακολουθία κάνουν λόγο οι ειδικοί, ενώ όπως επισημαίνεται, χρειάζεται ακόμη χρόνος προκειμένου να μελετηθούν περισσότερα δεδομένα.

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας παρακολουθεί με την ομάδα του την εξέλιξη του φαινομένου.

Ο ίδιος σε σημερινή του ανάρτηση ανέφερε:

«Θετική εξέλιξη είναι τα 4,1 Ρίχτερ που είχαμε στις 2:25 το πρώι με επίκεντρο στον θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Ζάκρου. Είναι ο δεύτερος σεισμός μεγέθους 4,1 Ρίχτερ μετά τα 6,3 Ρίχτερ, που είναι καλό σημάδι εκτόνωσης του φαινομένου και μας οδηγεί πιο κοντά στο οτι τα 6,3 Ρίχτερ που έγιναν την Τρίτη να ήταν ο ¨κύριος¨ σεισμός. Η μετασεισμική ακολουθια στο Αρκαλοχώρι συνεχίζει φυσιολογικά σε φθίνουσα πορεία παραγωγής σεισμών. Γνωρίζουμε οτι κάθε μέρα που περνάει έχουμε μείωση της επικινδυνότητας στις μετασεισμικές ακολουθίες και με υπομονή και ψυχραιμία θα το ξεπεράσουμε και αυτό. Καλό και ήρεμο Σαββατοκύριακο εύχομαι με υγεία και τα καλύτερα που πρέπει να γίνουν για τους πληγέντες της Κρήτης, της Θεσσαλίας και της Σάμου. Δεν ξεχνάμε.»

Αν σου άρεσε κάνε