Ένας νεκρός και μεγάλες καταστροφές σε όλη τη χώρα ο μέχρι στιγμής απολογισμός του «Μπάλλου»

Ένας νεκρός και μεγάλες καταστροφές σε όλη τη χώρα ο μέχρι στιγμής απολογισμός του «Μπάλλου»

ΕΛΛΑΔΑ UPD 15:18 Δημιουργία 15/10/21, 14:56
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ένας θάνατος και τεράστιες καταστροφές είναι μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός της κακοκαρίας που πλήττει από χθες ολόκληρη τη χώρα, με την ονομασία «Μπάλλος».


Το μοναδικό θύμα μέχρι στιγμής είναι ένας 70χρονος κτηνοτρόφος από την Εύβοια, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός στην περιοχή Τσακαίοι. Στην τελευταία του επικοινωνία είχε αναφέρει πως βρισκόταν σε βοσκοτόπι την ώρα που ορμητικός χείμαρρος τον περικύκλωνε.

Τεράστιες ζημιές σε Δυτική Ελλάδα, Εύβοια και Αττική

Τεράστιες είναι οι ζημιές που έχουν καταγραφεί σε σε Ιόνιο, Δυτική Ελλάδα, Εύβοια και Αττική, ενώ οι Αρχές παραμένουν σε επιφυλακή και σήμερα, καθώς το κύμα κακοκαιρίας παραμένει ενεργό, με κύριο χαρακτηριστικό τις βροχές και τις καταιγίδες, φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά.Εντυπωσιακός είναι μάλιστα ο αριθμός των κλήσεων που έχει δεχθεί η πυροσβεστική υπηρεσία από χθες και ξεπερνάει τις 1.500. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική το μεγαλύτερο θέμα εντοπίστηκε σε Κέρκυρα και Ιθάκη.Στο νησί των Φαιάκων οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια που «έπνιξαν» σπίτια και καταστήματα. Πέτρινες γέφυρες υποχώρησαν στο οδόστρωμα, χείμαρροι πλημμύρισαν παρασύροντας στο πέρασμά τους αυτοκίνητα. Ανθρώπινες ζωές κινδύνεψαν, ενώ πνίγηκαν πολλά ζώα.

Κλειστή η περιφερειακή οδός Σχοίνος-Αλεποχώρι

Κλειστή, λόγω κατολισθήσεων, είναι η επαρχιακή οδός Σχοίνος-Αλεποχώρι, στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας. Η κατολίσθηση σημειώθηκε στο 1ο χιλιόμετρο και ήδη μηχανήματα έργου επιχειρούν, προκειμένου να αποκαταστήσουν το πρόβλημα και να παραδοθεί στην κυκλοφορία ο δρόμος.


Yπερχείλισε το ρέμα που διασχίζει την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής

Δεν άντεξε στην πίεση της έντονης βροχόπτωσης και υπερχείλισε τελικά το ρέμα που διασχίζει την Ολυμπιάδα στον δήμο Αριστοτέλη, στη Χαλκιδική. «Δυστυχώς δεν άντεξε και έσπασε το ρέμα που περνάει μέσα από το χωριό σε τρία σημεία, υπερχείλισε και δημιουργήθηκε ένα ρέμα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν κάποια σπίτια στην Ολυμπιάδα», ανέφερε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ολυμπιάδας Γιάννης Πετράκης.


Σε επιφυλακή οι Αρχές

Όπως σημειώνει η Πυροσβεστική σε εφαρμογή παραμένει σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εξελιχθούν τα φαινόμενα παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης, εφ’ όσον απαιτηθεί, με διασπορά του προσωπικού και των οχημάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.«Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών», σημειώνει η πυροσβεστική.

Προληπτικά μέτρα

  • Aπό 01:00 μετά τα μεσάνυχτα έως 08:00 το πρωί της Παρασκευής, απαγορεύεται η διέλευση όλων των Ι.Χ. οχημάτων και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε Κηφισό και παραλιακή. Το μέτρο αυτό ωστόσο σταμάτησε να ισχύει λίγο μετά τις 06.30 το πρωί καθώς οι δρόμοι δόθηκαν κανονικά στην κυκλοφορία.
  • Kλειστές θα είναι οι δημόσιες υπηρεσίες στην Αττική, εκτός από τις αναγκαίες για τη διαχείριση του φαινομένου και των Υπηρεσιών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Ενθαρρύνεται η τηλε-εργασία στην Αττική σε όλο τον ιδιωτικό τομέα.
  • Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία, Αττική, Χαλκιδική και Εύβοια.Κλειστοί θα παραμείνουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και οι δομές ΑμεΑ σε Αττική, Εύβοια, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία.Θα αξιοποιούνται όλα τα αναγκαία μέσα από ιδιωτικές εταιρείες, έτσι ώστε ο ιδιωτικός τομέας να συνδράμει στην αντιμετώπιση των φαινομένων με ειδικά μηχανήματα, τα οποία διαθέτει.

Όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, κ. Στυλιανίδης, όλα τα μέτρα είναι προληπτικά καθώς, όπως προσέθεσε, «δεν υπάρχει οτιδήποτε που να δικαιολογεί πανικό, αλλά όπως πάντα η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία».

Αν σου άρεσε κάνε