Ευθ. Λέκκας: Είμαστε σε κλιματική κρίση - Θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που δε φανταζόμαστε

Ευθ. Λέκκας: Είμαστε σε κλιματική κρίση - Θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που δε φανταζόμαστε

ΕΛΛΑΔΑ UPD 09:48 Δημιουργία 15/10/21, 09:32
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στον «Μπάλλο» που έπληξε την Αττική και πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας, αλλά και τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε, αναφέρθηκε ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε πως «στην Αττική, στη λεκάνη του Κηφισού που αρχίζει από το Κρυονέρι, τις Αχαρνές και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του λεκανοπεδίου, έπεσαν χθες 30 εκατ. τόνοι νερού», ενώ επισήμανε πως τα περιστατικά αυτά αυξάνονται και πως πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα.

«Είναι πρωτόγνωρα τα φαινόμενα, αναλωνόμαστε στο ποιος φταίει ποιος όχι, και εκεί εξαντλείται η δυναμική μας... Είμαστε σε νέα φάση, σε φάση κλιματικής κρίσης, χρειάζονται νέες δομές», τόνισε.

«Υπάρχει κλιματική κρίση όχι κλιματική αλλαγή. Θα υπάρχουν συχνότερα τέτοια φαινόμενα, ευρύτερα στο μεσογειακό χώρο, είναι ο ομφάλιος λώρος του κλίματος στον πλανήτη μας πολύ ευαίσθητος χώρος, θα έχουμε συχνότερα και μεγαλύτερα φαινόμενα σε περιοχές που δεν αναμένεται να τα έχουμε, και θα έχουμε συνθέτες κρίσεις και κινδύνους, δηλαδή ο ένας θα ακολουθεί τον άλλο ή θα εκδηλώνονται ταυτόχρονα» εξήγησε ο καθηγητής.

«Με αυτή τη λογική πρέπει να σχεδιάζουμε: πολλαπλοί κίνδυνοι – πολλαπλές κρίσεις. Θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που ούτε καν φανταζόμαστε» προειδοποίησε.

Αν σου άρεσε κάνε