Κακοκαιρία «Μπάλλος»: «Λουκέτο» στα σχολεία, διακοπές ρεύματος, δρόμοι «ποτάμια» - Πως κινείται το «κύμα»

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: «Λουκέτο» στα σχολεία, διακοπές ρεύματος, δρόμοι «ποτάμια» - Πως κινείται το «κύμα»

ΕΛΛΑΔΑ UPD 16:34 Δημιουργία 14/10/21, 16:17
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Σαρωτικό» είναι το πέρασμα της κακοκαιρίας «Μπάλλος» σε όλη τη χώρα, ενώ στην ειδικότερα στην Αττική καταγράφονται σοβαρά προβλήματα, με δρόμους «ποτάμια», μπαράζ κλήσεων στην Πυροσβεστική, κλειστούς δρόμους, ενώ αύριο, Παρασκευή δεν θα ανοίξουν τα σχολεία.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χ. Στυλιανίδης θα πραγματοποιήσει ενημέρωση για την πορεία της κακοκαιρίας και τα μέτρα προστασίας.

Τη διακοπή της λειτουργίας των σχολείων στην Αττική αποφάσισε ο κ. Πατούλης, «για προληπτικούς λόγους ασφάλειας των μαθητών και εξαιτίας των δυσκολιών μετακίνησης που πιθανόν προκύψουν εξαιτίας της κακοκαιρίας».
Καθώς αναμένεται επιδείνωση του «κύματος» μέσα στις επόμενες ώρες, ο κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη επιφυλακή για μία πολύ δύσκολη νύχτα. Γύρω μετά τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης εστάλη μήνυμα στους κατοίκους της Αττικής από το 112 για εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινόμενων.
Η περιφέρεια συνιστά σε όλους τους πολίτες να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις τις ώρες που είναι έντονα τα καιρικά φαινόμενα και να ακολουθούν τις οδηγίες προστασίας.
Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, διακόπηκε σήμερα σε όλη την Αττική η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τα οποία λειτουργούν τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

Εκτός Αττικής, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στους δήμους Ναυπλιέων και Άργους-Μυκηνών, ενώ η λίστα θα ανανεώνεται εντός της ημέρας.

Χάος στους δρόμους

Στο μεταξύ, ένα απόλυτο χάος επικρατεί στους δρόμους. Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι έκλεισε η Κηφισίας στο ύψος του Φάρου του Ψυχικού λόγω συσσώρευσης υδάτων στην υπόγεια διάβαση. Η κυκλοφορία εκτρέπεται από τον Τροχαία προς τους παράδρομους και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Διακοπή κυκλοφορίας έχουμε και στις οδούς Σκυλίτση και Τζαβέλα στο ύψος της παλαιάς παραλιακής, στο ρεύμα προς Πειραιά. Την ίδια ώρα σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση λόγω της συσσώρευσης υδάτων σταμάτησε η κυκλοφορία στην λεωφόρο Ποσειδώνος στο ρεύμα προς Αθήνα από το ύψος της διχάλας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Συγγρού. Παρόμοια εικόνα και στην Πέτρου Ράλλη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά και από το ύψος της οδού Χαμοστέρνας στο ρεύμα προς Αθήνα.

Μεγάλα προβλήματα έχουμε και στο ποτάμι στο ρεύμα προς Κηφισιά. Τα αυτοκίνητα είναι ακινητοποιημένα από το ύψος των ΚΤΕΛ έως και την Αττική Οδό.

«Ποτάμι» η Πανόρμου

«Θάλασσα» έγινε η άσφαλτος στην Πανόρμου όπου από την βροχή το ρεύμα προς την οδό Αλεξάνδρας πλημμύρισε με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες ενώ οι πεζοί να ταλαιπωρούνται προκειμένου να μην βραχούν.

Πλημμύρισαν οι γραμμές στο Θησείο

Η κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα και στα μέσα σταθερής τροχιάς. Ήδη, διακόπηκαν τα δρομολόγια του ηλεκτρικού στο τμήμα Ταύρος-Ομονοια , ενώ πλημμύρισαν οι γραμμές στο Θησείο. Δυνάμεις της πυροσβεστικής έσπευσαν στον σταθμό για άντληση των υδάτων.λ

Προβλήματ υπάρχουν και στο τραμ.
Σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ ΑΕ, η κίνηση των συρμών του τραμ διεξάγεται ως εξής:

(Πλάτων) Κασομούλη - Πικροδάφνη

(Αριστοτέλης) Κασομούλη -ΣΕΦ,

(Θουκιδίδης) Πικροδάφνη - ΣΕΦ

Προβλήματα και στον εξωτερικό χώρο της Βουλής

Η κακοκαιρία που πλήττει την Αττική επηρέασε το μεσημέρι και το Μέγαρο της Βουλής.

Μικρή ποσότητα νερού έπεσε στο εσωτερικό περιστύλιο, στον χώρο της έκθεσης για τα 200 χρόνια από το 1821, ενώ θραύσμα μαρμάρου έπεσε στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, δίπλα από την είσοδο επί της οδού Αμαλίας.

Βίντεο καταγράφει και τα προβλήματα από τη νεροποντή στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.

«Καταρράκτης» στον περιφερειακό Λυκαβηττού

Συσσώρευση υδάτων στον περιφερειακό Λυκαβηττού προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε στην Αττική το μεσημέρι.

Ο δρόμος πλημμύρισε, καθώς μεγάλη ποσότητα νερού κατεβαίνει από τον λόφο.

Χωρίς ρεύμα περιοχές της Αθήνας

Την ίδια ώρα, διακοπές ηλεκτροδότησης στην Καλλιθέα, τον Κεραμεικό και την περιοχή του Ρέντη, προκλήθηκαν το μεσημέρι εξαιτίας της κακοκαιρίας.

«Πνίγεται» η Θεσσαλονίκη

Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη οι δρόμοι θυμίζουν ποτάμια και τα ορμητικά νερά «σκεπάζουν» ακόμη και ρόδες σταθμευμένων οχημάτων, ωστόσο, έως τώρα, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα, πάρα μόνο ορισμένες πτώσεις δέντρων στο κέντρο και μια στον δήμο Βόλβης.

Το ύψος της βροχής άγγιξε σύμφωνα με το thesstoday.gr τα 25 χιλιοστά του νερού, αριθμός που ξεπέρασε μέσα σε λίγες ώρες τη μισή βροχόπτωση του Σεπτεμβρίου.

Ποια η πορεία του «κύματος» επιδείνωσης

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, κατά το υπόλοιπο της Πέμπτης 14/10 και έως το πρωί της Παρασκευής 15/10 αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο σύνολο της χώρας, ενώ πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως σε νησιωτικές περιοχές Ιονίου και Αιγαίου καθώς και σε παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς και ενδεχομένως της Χαλκιδικής.

Έως το πρωί της Παρασκευής θα πληγούν έντονα οι περιοχές στο Νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά και στην Εύβοια, ενώ από σήμερα το απόγευμα έως αύριο το πρωί κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλωθούν και στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο.

Σημειώνεται ότι ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται και στην Αττική από το μεσημέρι της Πέμπτης έως το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ υπάρχει και πιθανότητα χαλαζοπτώσεων.

Στο Αιγαίο θα επικρατήσουν άνεμοι νοτίων διευθύνσεων έως 6-7 μποφόρ (στο Θερμαϊκό και στις Σποράδες από βορειοδυτικές διευθύνσεις ίδιας έντασης). Στο Νότιο Ιόνιο θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι 4 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Λόγω της κακοκαιρίας θα επικρατήσουν δυσμενείς συνθήκες στο οδικό δίκτυο της χώρας.

Χιόνια σε Μακεδονία και Πίνδο

Σημειώνεται πως από το βράδυ της Τετάρτης καταγράφονται και χιονοπτώσεις στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας και της Πίνδου. Στο σχήμα που ακολουθεί παρουσιάζεται επεξεργασμένη εικόνα του μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat -11 το πρωί της Πέμπτης 14/10. Με μωβ και κόκκινες αποχρώσεις παρουσιάζονται τα υψηλότερα νέφη τα οποία αντιστοιχούν στις περιοχές εντονότερων βροχοπτώσεων. Στο ίδιο σχήμα φαίνονται και οι κεραυνοί, όπως αυτοί καταγράφονται από το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ένθετος ο πίνακας των 8 σταθμών του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής από την αρχή του εικοσιτετραώρου έως το πρωί της Πέμπτης 14/10.

Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία

Στο μεταξύ, σε ετοιμότητα είναι η Πολιτική Προστασία για συνδρομή, εφόσον απαιτηθεί κατά τη διάρκεια εξέλιξης των φαινομένων της κακοκαιρίας, βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις, σε συνεννόηση με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, υπογραμμίζει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρει ότι χθες, Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, κατά την οποία έγινε ενημέρωση επί των νέων μετεωρολογικών δεδομένων αλλά και ανακεφαλαίωση επί των τελευταίων προγνωστικών μοντέλων.

Που έχουν ήδη κλείσει τα σχολεία

Να σημειωθεί ότι η επέλαση του «Μπάλλου» οδήγησε τις αρχές πολλών περιοχών να κρατήσουν κλειστά τα σχολεία.

Συγκεκριμένα, στην Κεφαλονιά ο δήμαρχος Σάμης αποφάσισε να ανακοινώσει ότι «σήμερα, 14 Οκτωβρίου 2021, όλες οι σχολικές μονάδες προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα παραμείνουν κλειστές, λόγω δυσμενών καιρικών φαινομένων».

Παράλληλα, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει την Κεφαλονιά και την Ζάκυνθο, από τα ξημερώματα της Πέμπτης, ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας του δημοτικού σχολείου και του νηπιαγωγείου Πόρου.

Η απόφαση του δημάρχου Αργοστολίου ήρθε λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που επικρατούν στα χωρικά όρια του δήμου.

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία και στον δήμο Μεσολογγίου. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου, «λόγω της κακοκαιρίας, που σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ αναμένεται να πλήξει και τον Δήμο Μεσολογγίου, με απόφαση του δημάρχου, Κώστα Λύρου, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα όλες οι σχολικές μονάδες, παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ του δήμου».

Σύμφωνα με τον δήμο, αυτή η απόφαση «λαμβάνεται προληπτικά και με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών, των γονέων και του εκπαιδευτικού προσωπικού».

Καταστροφές καλλιεργειών σε Πρέσπα και Καστοριά

Την ίδια ώρα, σε αδιέξοδο βρίσκονται οι παραγωγοί φασουλιών της Πρέσπας και της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς εξαιτίας των συνεχόμενων σφοδρών βροχοπτώσεων των τελευταίων 12 ημερών, που έχουν ως αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χαθεί το σύνολο της φετινής τους παραγωγής. Όπως αναφέρουν οι καλλιεργητές, τα χωράφια σε πλείστες περιπτώσεις έχουν πλημμυρίσει ή έχουν γίνει βάλτοι εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων νερού που έπεσε τις τελευταίες ημέρες.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Πελεκάνος» της Πρέσπας Κώστας Ναπαλντίδης ανέφερε ότι «έπεσαν τουλάχιστον 160 χιλιοστά βροχής τις τελευταίες ημέρες κάνοντας αδύνατη την είσοδο στα χωράφια, ενώ βρισκόμαστε στο στάδιο της συγκομιδής». Εξήγησε δε, ότι «μόνο το 5% της παραγωγής έχει αλωνιστεί κι έχει μπει στις αποθήκες, ενώ τα υπόλοιπα φασόλια είναι στα χωράφια και λόγω της υγρασίας και των νερών κινδυνεύουν είτε να μουχλιάσουν είτε φουσκώσουν».

Αν σου άρεσε κάνε