ΕυΘ. Λέκκας: Κανείς δεν μπορεί να πει πως ο 6,3R ήταν ο κύριος σεισμός

ΕυΘ. Λέκκας: Κανείς δεν μπορεί να πει πως ο 6,3R ήταν ο κύριος σεισμός

ΕΛΛΑΔΑ UPD 09:20 Δημιουργία 13/10/21, 08:58
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ασθενής φαίνεται να είναι η μετασεισμική ακολουθία του ισχυρού σεισμού των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που «ταρακούνησε» την Κρήτη την Τρίτη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής τόνισε πως η ακολουθία δεν περιλαμβάνει τους σεισμούς που θα επιθυμούσαν οι ειδικοί με μετασεισμούς μεγάλους από 5,2 έως 5,6 Ρίχτερ, ενώ πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι η χθεσινή δόνηση ήταν ο κύριος σεισμός καθώς δεν υπάρχουν πολλά ιστορικά δεδομένα.

Ακόμα και στην ακραία περίπτωση που γίνει σεισμός ίδιου ή και μεγαλύτερου μεγέθους, σημείωσε ο ίδιος, η ενέργεια που θα παραχθεί δεν θα κατευθυνθεί προς την Κρήτη αλλά προς το λιβυκό πέλαγος. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ τόνισε ότι ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ δεν προήλθε από το «ελληνικό τόξο» που περνά νότια της Κρήτης και με κατεύθυνση ανατολή – δύση, αλλά από ρήγμα το οποίο είναι εγκάρσιο στο ελληνικό με κατεύθυνση «περίπου» βορράς - νότος.

Αυτά τα ρήγματα, εξήγησε ο κ. Λέκκας δίνουν αρκετά μεγάλους σεισμούς. Δεν μπορεί να εκτιμηθεί το ακριβές μέγεθος των σεισμών που μπορεί να προκαλέσουν καθώς βρίσκεται σε θαλάσσιο χώρο και δεν μπορούν να υπολογιστούν όλα τα χαρακτηριστικά του, που θα μπορούσαν να υπολογιστούν αν ήταν στη στεριά.

«Ο χθεσινός σεισμός στην Κρήτη δε συνδέεται με το σεισμό στην Κάρπαθο. Συνέπεσαν απλά χρονικά. Όλα βρίσκονται υπό διερεύνηση. Με βάση τα δεδομένα που έχουμε την κάθε φορά προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τα φυσικά φαινόμενα», εξήγησε ο κ. Λέκκας σε εμφάνισή του και στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Αν σου άρεσε κάνε