«Χτυπημένη» τώρα και από την κακοκαιρία η Β. Εύβοια

«Χτυπημένη» τώρα και από την κακοκαιρία η Β. Εύβοια

ΕΛΛΑΔΑ UPD 12:45 Δημιουργία 10/10/21, 12:34
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με τις μνήμες από τον πύρινο όλεθρο του περασμένου Αυγούστου να είναι ακόμη νωπές, η Βόρεια Εύβοια μετρά τώρα τις πληγές της και από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Αθηνάς», που χτυπά τη χώρα εδώ και μέρες.

Τα ξημερώματα οι κάτοικοι χωριών της περιοχής έδωσαν «μάχη»με πλημμύρες, αποτέλεσμα της έντονης βροχόπτωσης χθες. Οι έντονες βροχοπτώσεις στις περιοχές της Αγίας 'Αννας, του Αχλαδιού και της Κοτσικιάς, όπως και σε άλλα χωριά της Βόρειας Εύβοιας, άφησαν πίσω τους σημαντικές καταστροφές καθώς χείμαρροι πλημμύρισαν, έγιναν μεγάλες ζημιές στο παραλιακό μέτωπο ενώ οι δρόμοι ήταν αδιάβατοι με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία.

Η εικόνα με το πρώτο φως της ημέρας ήταν δραματική. Εκατοντάδες σπίτια είχαν πλημμυρίσει και μάλιστα μεταφέρθηκαν και ενισχύσεις της πυροσβεστικής στην περιοχή από την Στερεά Ελλάδα για να βοηθήσουν στην άντληση των υδάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το παραλιακό μέτωπο στην Αχλαδιά έχει πάθει τεράστια καταστροφή όπως επίσης και στην Αγία Άννα ενώ οι κάτοικοι της Κοτσικιάς είδαν τον εξοπλισμό των καταστημάτων και των σπιτιών τους να βρίσκονται στην παραλία.

«Ούτε με τη φωτιά είχαμε δει τέτοιο τραγικό γεγονός»

«Αυτή τη στιγμή δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα με ανθρώπους, όμως πηγαίνουμε από σπίτι σε σπίτι να δούμε τι έχει προκύψει», σημείωσε ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

«Μετά την καταστροφική πυρκαγιά είναι και η καταστροφική πλημμύρα. Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο. Η παραλία της Αγίας Άννας, η παραλία Αχλαδίου και η παραλία Κοτσικιάς. Έχουν καταστραφεί τα παραλιακά μέτωπα, τα ποτάμια μπήκαν μέσα στα σπίτια» τόνισε, μιλώντας στο OPEN.

Ο ίδιος ανέφερε ότι έχουν δημιουργηθεί και μεγάλα προβλήματα στις οδικές συνδέσεις στην περιοχή, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση δραματική.

«Το ποτάμι παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του. Πολλές κατολισθήσεις, πολλές καθιζήσεις, έπεσαν γέφυρες, έχει διακοπεί η κυκλοφορία, είμαστε με μηχανήματα έργου παντού» είπε ο δήμαρχος Μαντουδίου, και ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι μια νέα παιδική χαρά που είχε τοποθετηθεί στην παραλία Αχλαδίου, παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά και χάθηκε.

Ο κ. Τσαπουρνιώτης έκανε ακόμα λόγο για κατολισθήσεις στο χωριό του Αχλαδίου και πως υπάρχουν εκαντοντάδες κλήσεις για άντληση υδάτων από σπίτια.

«Ούτε με τη φωτιά είχαμε δει τέτοιο τραγικό γεγονός» σημείωσε και εξήγησε πως πρωταρχικό μέλημα ήταν οι άνθρωποι και από το ξημέρωμα έχουν ενταθεί οι επιχειρήσεις. «Η πυροσβεστική ήταν εδώ όλη τη νύχτα» είπε ο κ. Τσαμπουρνιώτης που έκανε επίσης λόγο για τεράστιο όγκο νερού. «Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες, δεν μπορώ να σας τις περιγράψω. Ποτάμια που ήταν σχεδόν ρυάκια, έχουν γίνει 8 και 10 μέτρα» συμπλήρωσε.

«Πρωτόγνωρες καταστάσεις»

«Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Οι ζημιές που έχουμε πάθει είναι μεγάλες», σημειώνουν οι κάτοικοι και στα Βασιλικά του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού, καθώς η κακοκαιρία αφήνει πίσω της τα αποτυπώματά της.

Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς χαρακτηρίζει «αναμενόμενα τα αποτελέσματα», καθώς όπως αναφέρει σε ανάρτηση του, «οι διανοίξεις των ρεμάτων είχαν προχωρήσει, οι κοπές των παρόδιων δένδρων επίσης, όμως οι παρεμβάσεις στο δάσος ακόμη αναμένονται. Η υπομονή εξαντλείται και τα περιθώρια πλέον έχουν τελειώσει. Η πολιτεία οφείλει να βρεθεί στο πεδίο της καταστροφής. Τα όρια της αυτοδιοίκησης τα έχουμε ξεπεράσει προ πολλού».

Σε επιφυλακή η πυροσβεστική

Στο μεταξύ, σε κατάσταση συναγερμού παραμένει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Όπως ανέφερε αρμόδιος αξιωματικός, στο κέντρο της πυροσβεστικής δεν έχουν γίνει κλήσεις για πλημμύρες σε σπίτια που να χρειάζεται η επέμβαση της υπηρεσίας. Ωστόσο έγινε μια κλήση μέσω 112 από τέσσερα άτομα, που είχαν εγκλωβιστεί σε συγκρότημα ενοικιαζόμενων δωματίων στο Ψαροπούλι, καθώς πλημμύρισε χείμαρρος που έριξε τη μάντρα του συγκροτήματος, αλλά όταν έφτασαν εκεί τα πυροσβεστικά οχήματα, οι άνθρωποι είχαν απομακρυνθεί ήδη με ιδιωτικό αυτοκίνητο.

Στη Βόρεια Εύβοια παραμένουν σε διασπορά όλα τα οχήματα της πυροσβεστικής και κυρίως στις περιοχές Ψαροπούλι, Άγιο Βασίλειο και Αγία Άννα, που χτυπήθηκαν από τη νεροποντή.

Συγκεκριμένα είναι σε επιφυλακή 50 πυροσβέστες με 15 οχήματα, δυο ερπυστριοφόρα οχήματα, καθώς και δυο διασωστικές λέμβοι από την 1η και 7η ΕΜΑΚ, που έχουν μεταφερθεί εκεί, για προληπτικούς λόγους.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, μεταβαίνει στις πληγείσες περιοχές.

Στην περιοχή ο Ευάγγελος Τουρνάς

Την ίδια στιγμή, στην περιοχή μεταβαίνει, με απόφαση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, για τον βέλτιστο συντονισμό του έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης στις περιοχές που επλήγησαν από την ισχυρή βροχόπτωση.

Αν σου άρεσε κάνε