Παιδί ένα στα πέντε κρούσματα

Παιδί ένα στα πέντε κρούσματα

ΕΛΛΑΔΑ UPD 18:27 Δημιουργία 30/08/21, 18:16
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Συναγερμός έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στα παιδιά, με τους ειδικούς να καλούν σε άμεσο εμβολιασμό των άνω των 12 ετών, τη στιγμή που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ξεκινώντας τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου έκανε ειδική αναφορά στην εξέλιξη της νόσου στις παιδικές και εφηβικές ηλικίες.

«Η εξέλιξη είναι εντυπωσιακή», τόνισε η ίδια. Τον Μάιο του ‘21 το ποσοστό των συνολικών κρουσμάτων στα παιδιά των 17 ετών ήταν 7,5% ενώ τον Ιούλιο έφτασε το 20%».

«Ένα στα πέντε κρούσματα αφορά παιδιά», επεσήμανε.

Η κυρία Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι τα σχολεία ανοίγουν για 2η χρονιά με κορονοϊό, επικαλούμενη μάλιστα μία διαπίστωση του ΠΟΥ ότι η «πανδημία είχε την πιο καταστροφική επίδραση στην ιστορία της εκπαίδευσης».

«Την πρώτη χρονιά η μόνη προστασία ήταν τα ατομικά μέτρα πρόληψης, ενώ η δεύτερη χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη επιδημιολογική μεταβολή με τον υπερμεταδοτικό ιό της παραλλαγής Δέλτα αλλά και την ύπαρξη του εμβολίου», δήλωσε η ίδια.

Σύμφωνα με την ίδια, λοιπόν, είναι εύλογη η ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων. Στη Σκωτία, όπου τα σχολεία έχουν ανοίξει από τις 15 Αυγούστου, τα κρούσματα στα παιδιά ξεπέρασαν το 30%.

Όπως ανέφερε, παρότι στα παιδιά κατά κανόνα είναι ήπια η νόσος, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που οι εθνικές επιτροπές συστήνουν εμβολιασμό αυτών των ηλικιών:

-Για την προστασία του ίδιου του παιδιού

-Για να συμμετέχει στις σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες

-Για μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα

-Για μείωση των ευκαιριών νέων μεταλλάξεων

Η κυρία Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι τα εμβόλια mRNA που συστήνονται για αυτές τις ηλικίες είναι ασφαλή, υπογραμμίζοντας ότι τα lockdown έχουν αρνητική επίδραση στην σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών.

«Άμεσα το κουδούνι χτυπάει για τον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων -ελπίζουμε και των διαστακτικών», κατέληξε.

Αν σου άρεσε κάνε