Φωτιά στα Βίλια: Καίγονται σπίτια εκτός οικισμού, στο κοιμητήριο οι φλόγες

Φωτιά στα Βίλια: Καίγονται σπίτια εκτός οικισμού, στο κοιμητήριο οι φλόγες

ΕΛΛΑΔΑ UPD 18:36 Δημιουργία 18/08/21, 18:33
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει λάβει η φωτιά στα Βίλια, που καίει τα πρώτα σπίτια εκτός οικισμού, ενώ οι φλόγες έφτασαν στο κοιμητήριο.

Το «τείχος» που δημιούργησαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να εμποδίσουν το μέτωπο, ανέκοψε προς στιγμήν την πορεία της πυρκαγιάς, αλλά οι συνεχείς αλλαγές της φοράς των ανέμων ανέτρεψαν την κατάσταση. Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί εντολή εκκένωσης της περιοχής, ωστόσο πούλμαν παραμένουν κοντά στο χωριό ώστε να δράσουν αμέσως μόλις χρειαστεί.

Η φωτιά, πριν δημιουργηθεί το «τείχος», βρέθηκε μόλις 500μ. μακριά από τα πρώτα σπίτια. Η κ.Ξανθή Ρούση, δημοτική σύμβουλος στα Βίλια σημείωσε ότι η φωτιά έχει φτάσει σε απόσταση 100 μέτρων από τον περιφερειακό, ενώ ότι η πυρκαγιά είναι πλέον κοντά στα πρώτα σπίτια. «Οι κάτοικοι στα Βίλια είναι 4.000 και εκκένωση να γίνει που θα πάμε;», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια ελέγχου του νοτίου τμήματος της πυρκαγιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με ενέργειες διάνοιξης ζωνών για αποφυγή της επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι. Υπάρχει συνεχής αλλαγή της φοράς του ανέμου, αλλά έχουν ενισχυθεί τα ενάερια μέσα που επιχειρούν στην πυρκαγιά τόσο σε ελικόπτερα όσο και σε αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev-200. Με την εκτίμηση του δορυφορικού συστήματος Copernicus της ΕΕ στην περιοχή έχουν καεί περίπου 48.000 στρέμματα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επιχειρούν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Συνδρομή παρέχουν, ο Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 14 μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης. Από αέρος συνδράμουν 8 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη μεταξύ αυτών και το Beriev.

Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα 24ωρα πραγματοποιήθηκαν εκκενώσεις στους οικισμούς: Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα, Θέα, Πανόραμα, Αγία Σωτήρα. Μάλιστα εκκενώθηκε και ένα γηροκομείο που είναι κοντά στην Αγία Σωτήρα και σύμφωνα με πληροφορίες χρειάστηκε να γίνει και ειδική επιχείρηση εκεί γιατί κάποιοι τρόφιμοι είχαν κολλήσει Covid-19 και σε Άγιο Γεώργιο, Αγία Παρασκευή, Κρύο Πηγάδι, Μικρό και Μέγα Βαθυχώρι και Βενίζα.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, μια πρώτη πρόχειρη εκτίμηση είναι ότι στα Βίλια έχουν καεί πάνω από 80.000 (ίσως και 90.000) στρέμματα δάσους, ενώ το ακριβές μέγεθος της καταστροφής, θα καταγραφεί από τον δορυφόρο μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι χτες ο δορυφόρος έδειχνε περίπου 50.000 στρέμματα καμένα, αλλά η χθεσινή αναζωπύρωση κατέστρεψε άλλα τουλάχιστον 30.000 στρέμματα και η φωτιά εξακολουθεί να καίει.

Αν σου άρεσε κάνε