Σε δύο φάσεις οι αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους

Σε δύο φάσεις οι αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους

ΕΛΛΑΔΑ UPD 10:08 Δημιουργία 11/08/21, 09:57
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Σε δύο φάσεις θα πραγματοποιηθεί η καταβολή των αποζημιώσεων σε όλους όσοι επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές που άφησαν πίσω τους στάχτες κυρίως σε Εύβοια, Πελοπόννησο και Αττική. Με το ζητούμενο για την κυβέρνηση να είναι μια «fast track» διαδικασία για την ανακούφιση των πυρόπληκτων, προκειμένου να πείσει, μετά την αποτυχία στη διαχείριση των πυρκαγιών, ότι μπορεί να σταθεί με αξιοπιστία αρωγός στο πλευρό όσων έχασαν τις περιουσίες τους.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, η πρώτη φάση προβλέπει την παροχή προκαταβολής από τα τέλη Αυγούστου έως την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, μέσω μιας απλής διαδικασίας, με την υποβολή αίτησης από τους πυρόπληκτους. Η δεύτερη φάση, με την καταβολή του υπόλοιπου ποσού στους δικαιούχους, θα πραγματοποιηθεί αφού ολοκληρωθεί η επίσημη καταγραφή των ζημιών από το υπουργείο Υποδομών. Η εκταμίευση σχεδιάζεται να γίνει τους επόμενους 2- 3 μήνες, με τη στεγαστική συνδρομή να μπορεί να ανέλθει έως τις 150.000 ευρώ για κατοικίες που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές, ενώ οι πληγείσες επιχειρήσεις θα λάβουν το 70% των απωλειών του τζίρου τους και το 20% σε προκαταβολή.

Την προσεχή Τετάρτη 18 Αυγούστου αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ανοίξει στην ΑΑΔΕ η διαδικτυακή πύλη arogi.gov.gr, όπου οι πληγέντες ιδιώτες, επιχειρηματίες, γεωργοί και κτηνοτρόφοι θα εισέρχονται με τους κωδικούς του taxisnet και θα υποβάλουν αίτηση (με τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης) για το μέγεθος της ζημιάς που εκτιμούν ότι έχει υποστεί κάθε ακίνητο. Με την υποβολή της αίτησης, οι πυρόπληκτοι θα λάβουν ως πρώτη αρωγή για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 20.000 ευρώ, για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες 12.000 ευρώ, ενώ για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες 5.000 ευρώ. Για επαγγελματικά ακίνητα που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς θα δοθεί προκαταβολή 14.000 ευρώ για τη στεγαστική συνδρομή, για κτίρια που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές που τα καθιστούν προσωρινά μη λειτουργικά προκαταβολή 8.000 ευρώ, και για κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι λειτουργικά προκαταβολή 3.000 ευρώ. Ανάλογα θα γίνει και για τις προκαταβολές για τις ζημιές σε αγροτικές ή κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι στόχος είναι η εκταμίευση των ποσών να ξεκινήσει το αργότερο έως τα τέλη του Αυγούστου. Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιείται η καταγραφή των ζημιών από το υπουργείο Υποδομών, ώστε να προσδιοριστεί επακριβώς το τελικό ποσό της ζημιάς, και μετά από την υποβολή φακέλου από όσους επλήγησαν. Το επιπλέον ποσό για στεγαστική συνδρομή θα καταβληθεί μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης του φακέλου, ενώ σε περίπτωση που δεν υποβληθεί φάκελος ή προσδιοριστεί μικρότερο ύψος ζημιάς σε σχέση με την προκαταβολή, η διαφορά θα λογιστεί από τη φορολογική αρχή ως αχρεωστήτως καταβληθείσα.

Σημειώνεται ότι, η στεγαστική συνδρομή αφορά σε ιδιοκτησίες φυσικών και νομικών προσώπων, όπως αυτές έχουν δηλωθεί στην τελευταία περιουσιακή κατάσταση (έντυπο Ε9). Η προκαταβολή για τη στεγαστική συνδρομή δεν δύναται να υπερβαίνει το 80% της αξίας του ακινήτου, όπως αυτή υπολογίζεται για τον προσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ.

Οι οικονομικές ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές είναι ακατάσχετες, αφορολόγητες και δεν συμψηφίζονται με οφειλές προς το Δημόσιο. Ενώ, οι ιδιοκτήτες των κατοικιών που τις ιδιοχρησιμοποιούν δικαιούνται τόσο τη στεγαστική συνδρομή, όσο και την αποζημίωση για οικοσκευή.

Αν σου άρεσε κάνε