Εύβοια: Νέα αναζωπύρωση στα Ελληνικά -Στη χώρα μας ειδική «ομάδα κρούσης» απ'τη Γερμανία

Εύβοια: Νέα αναζωπύρωση στα Ελληνικά -Στη χώρα μας ειδική «ομάδα κρούσης» απ'τη Γερμανία

ΕΛΛΑΔΑ UPD 13:01 Δημιουργία 09/08/21, 12:55
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανησυχία έχει προκληθεί από τη νέα αναζωπύρωση στα Ελληνικά Ευβοίας, με τους κατοίκους να κάνουν έκκληση σε κυβέρνηση και Αρχές για βοήθεια με εναέρια μέσα.

Παράλληλα, στη χώρα μας αναμένεται να καταφθάσει γερμανική «ομάδα κρούσης», αποτελούμενη από 219 πυροσβέστες και 44 οχήματα.

H ελληνική κυβέρνηση ζήτησε τη συνδρομή της Γερμανίας, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών απευθύνθηκε στις πυροσβεστικές υπηρεσίες και η ανταπόκριση ήταν άμεση.

Η «μονάδα κρούσης» αποτελείται από πυροσβέστες από τη Βόννη, το Κενιγκσβίντερ και το Λεβερκούζεν και υπό αυτή τη σύνθεση συμμετέχει για πρώτη φορά σε σβήσιμο δασικής πυρκαγιάς σε χώρα της ΕΕ.

Όπως εξηγεί ο Κάρτσεν Σνάιντερ, αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του σταθμού πυροσβεστικής της Βόννης μιλώντας στη DW, η ομάδα συστάθηκε πριν από λίγα χρόνια στο πλαίσιο ευρωπαϊκής συνδρομής στην κατάσβεση δασικών πυρκαγιών και ότι οι άνδρες και γυναίκες της αποστολής έχουν περάσει από ειδική εκπαίδευση.

«Οι δυνάμεις που θα επιχειρήσουν στην Ελλάδα, υποβοηθούμενες από τα πυροσβεστικά οχήματα που φέρνουν μαζί τους, έχουν τη δυνατότητα να σβήσουν διαφόρων ειδών πυρκαγιές. Αφενός με τα πυροσβεστικά οχήματα μέσα και γύρω από τα δάση, δηλαδή να σβήσουν τη φωτιά με νερό, αφετέρου, να ανοίγουν διαδρόμους και να εμποδίζουν τις αναζωπυρώσεις, να πηδά μια φλόγα από τη μια μεριά σε άλλη. Θα προσανατολιστούμε στις εντολές που θα πάρουμε από τις ελληνικές επιχειρησιακές μονάδες. Εμείς επιχειρούμε για λογαριασμό των ελληνικών αρχών και τις στηρίζουμε επί τόπου σε ό,τι έχουν ανάγκη», αναφέρει ο Σνάιντερ.

«Απόψε το βράδυ θα διανυκτερεύουμε έξω από το Ίνσμπρουγκ και αύριο το μεσημέρι θα πάρουμε το φέριμποτ από την Αγκόνα για την Πάτρα. Τρίτη μεσημέρι θα βρισκόμαστε σε ελληνικό έδαφος. Μετά θα στήσουμε το κάμπινγκ μας για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε. Φέρνουμε σκηνές, το δικό μας φαγητό, πόσιμο νερό, στρώματα, χημικές τουαλέτες, ντους για να μπορέσουμε στο διάστημα που θα μείνουμε να είμαστε σχετικά αυτάρκεις και να δρούμε χωρίς να χρειαζόμαστε μεγάλη βοήθεια».

Η συγκίνηση του Κ. Σνάιντερ για την παρουσία της Γερμανίας στο πλευρό της Ελλάδας και των Ελλήνων σε αυτήν την άνιση μάχη με τη φωτιά, είναι έκδηλη -όπως ωστόσο και η ανησυχία του.

«Πρέπει να πάρουμε πολύ στα σοβαρά τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, χαιρόμαστε που βοηθάμε και στέλνουμε στους πυροσβέστες τη σκέψη μας, τελειώνοντας την αποστολή τους να επιστρέψουν όλοι υγιείς πίσω».

Άγνωστο παραμένει προς το παρόν, το πόση διάρκεια θα έχει η αποστολή και σε ποιο πύρινο μέτωπο θα δράσει.

Αναμένονται οδηγίες εντός της ημέρας από τις ελληνικές αρχές, ενώ αύριο αναμένεται στην Αθήνα ομάδα προγραμματισμού για τις λεπτομέρειες.

Αν σου άρεσε κάνε