Καίγεται το Πευκί - Στη θάλασσα οι φλόγες - Τιτάνια μάχη από πυροσβέστες και κατοίκους

Καίγεται το Πευκί - Στη θάλασσα οι φλόγες - Τιτάνια μάχη από πυροσβέστες και κατοίκους

ΕΛΛΑΔΑ UPD 19:39 Δημιουργία 08/08/21, 18:10
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Δραματικές είναι οι στιγμές που βιώνει η Εύβοια, η οποία παραμένει εγκλωβισμένη στον πύρινο κλοιό για 6η μέρα.

Η μάχη δίνεται σε δύο μέτωπα και στο βόρειο και στο νότιο, με τις γιγάντιες φλόγες να καίνε σπίτια στο Πευκί και να «τρέχουν» ανεξέλεγκτες, με απίστευτη ταχύτητα, έχοντας φτάσει πια στη θάλασσα, επιβεβαιώνοντας το χειρότερο σενάριο μέσα σε μόλις λίγα λεπτά.

Την ίδια στιγμή εκκενώνονται σπίτια και μεταφέρονται άνθρωποι στα καράβια, που βρίσκονται στην προβλήτα. Οι πυκνοί καπνοί έχουν σκεπάσει τον ουρανό και έχουν δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Η πυρκαγιά έχει δημιουργήσει τεράστιο μέτωπο στην περιοχή με ιδιαίτερα μεγάλη βλάστηση και έχει φτάσει στον περιφερειακό δρόμο, ενώ οι κάτοικοι με κλαδιά, νερό, λάστιχα, μαζί με τους πυροσβέστες, προσπαθούν να μετριάσουν τις ζημιές.

Πριν από λίγο στους Γαλατσάδες εκτυλίχτηκε το ίδιο σκηνικό. Οι πολίτες και οι πυροσβέστες κατέσβησαν τις φλόγες στις αυλές τους.

Παρόμοιες εικόνες εκτυλίσσονται και στο χωριό Γούβες και στο Αρτεμίσιο, όπου οι κάτοικοι κατάφεραν και αντιμετώπισαν το κύμα της φωτιάς από το χωριό τους με τις ελάχιστες ζημιές.

Οι εικόνες από την περιοχή είναι απόκοσμες. Η νύχτα στην Εύβοια αναμένεται εξαιρετικά δύσκολη.

Να σημειωθεί ότι σκάφη του Λιμενικού Σώματος με τη συνδρομή σκαφών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.) ελέγχουν διαρκώς τις παραλίες της βορειοανατολικής Εύβοιας για τυχόν εγκλωβισμένους.

Μάλιστα, απεγκλώβισαν 23 ανθρώπους από διάφορες παραλίες, τους οποίους τώρα μεταφέρουν στο Πευκί.

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι του Αρτεμισίου προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες, για να σταματήσουν το πύρινο μέτωπο. H φωτιά βρίσκεται στη χαράδρα που υπάρχει έξω ακριβώς από το χωριό, καθώς το μέτωπο «έρχεται» από τις Γούβες.

Τα μεγάλα μέτωπα

Συγκεκριμένα, ένα τεράστιο μέτωπο κατευθύνεται αυτή την ώρα στην Γαλατσώνα και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χωριό. Ένα άλλο πύρινο μέτωπο πλησιάζει τις Γούβες σε μία πορεία που οδηγεί στο Αρτεμίσιο, το Πευκί και τη θάλασσα. Η πύρινη λαίλαπα χτύπησε και το Καστρί όπου κάηκαν αρκετά σπίτια.

Λίγο μακρύτερα και από την άλλη πλευρά του νησιού, η φωτιά κινείται κατευθείαν προς τους Καματριάδες και τους Γαλατσάδες - και αν περάσει από αυτά τα δύο κομβικά σημεία, πλέον θα βρεθεί πάνω από την Αιδηψό.

Στο νότιο τμήμα, οι υποστηρικτικές ομάδες πυροπροστασίας που έχουν φτάσει στη χώρα μας από την Ουκρανία και την Ρουμανία και εργάζονται νυχθημερόν, ελέγχουν την κατάσταση στο χωριό Τρούπι, όσο και λίγο πιο βόρεια, στα Καλύβια και στο Σπαθάρι.

Στη συγκεκριμένη περιοχή βοηθούν και οι άνεμοι, με συνέπεια να μην προβλέπεται προς το παρόν επέκταση της φωτιάς προς νότο.

Στο νότιο τμήμα, οι υποστηρικτικές ομάδες πυροπροστασίας που έχουν φτάσει στη χώρα μας από την Ουκρανία και την Ρουμανία και εργάζονται νυχθημερόν, ελέγχουν την κατάσταση στο χωριό Τρούπι, όσο και λίγο πιο βόρεια, στα Καλύβια και στο Σπαθάρι. Στη συγκεκριμένη περιοχή βοηθούν και οι άνεμοι, με συνέπεια να μην προβλέπεται προς το παρόν επέκταση της φωτιάς προς νότο.

Νωρίτερα, πάντως, στον οικισμό Τρουπί, η φωτιά έφτασε πολύ κοντά στα πρώτα σπίτια, ενώ αστυνομικοί ζήτησαν με ντουντούκες από τους λίγους κατοίκους που παραμένουν στο σημείο, να απομακρυνθούν. Ωστόσο, πολλοί παραμένουν και οργανώνουν την άμυνά τους στη φωτιά, κόβοντας τα δέντρα γύρω από τα σπίτια τους.

Παράλληλα, μέσω του 112 δόθηκε εντολή εκκένωσης σε Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Βουλίκι και Πευκί και συστήνεται στους πολίτες να κατευθυνθούν προς την Ιστιαία.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι ιδιαίτερα ενισχυμένες, ενώ μετέχουν και δεκάδες εθελοντές. Ωστόσο, σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου, τα πυροσβεστικά οχήματα δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν διέλευση, είτε επειδή έχουν πέσει κολώνες της ΔΕΗ, κορμοί ή καλώδια. Για τη διάνοιξη δρόμων, μπουλντόζες κατευθύνονται στο βουνό.

Μέχρι νεοτέρας, οι μεταφορές προς Εύβοια μέσω των γραμμών Αρκίτσας – Αιδηψού και Γλυφάς- Αγιόκαμπου θα γίνονται μόνο σε περιπτώσεις ατόμων ή οχημάτων που εξυπηρετούν τις ανάγκες κατάσβεσης της πυρκαγιάς ή έκτακτες ανάγκες, οι οποίες και θα πρέπει να αποδεικνύονται. Επίσης, οχήματα μεταφοράς καυσίμων δεν θα εξυπηρετούνται από την πορθμειακή γραμμή Γλύφας – Αγιόκαμπου.

349 άτομα απεγκλωβίστηκαν από το Πευκί

Στο μεταξύ, στη διάσωση και περισυλλογή 349 ατόμων έχουν προχωρήσει δυνάμεις του Λιμενικού από το Πευκί Εύβοιας, έπειτα από τις εντολές εκκένωσης της περιοχής, λόγω της μεγάλης φωτιάς που την έχει κυκλώσει.

Τα άτομα αυτά, επιβιβάστηκαν σε επιβατηγό πλοίο που βρίσκεται στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται στο Πευκί τρία σκάφη του Λιμενικού, δυο πλοία και δυο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, ένα επιβατηγό, δυο τουριστικά σκάφη, αλιευτικά και ιδιωτικά σκάφη για πιθανή περισυλλογή κατοίκων και τουριστών.

Αν σου άρεσε κάνε