Εφιάλτης χωρίς τέλος στη Β.Εύβοια: Μόλις 8χλμ. από την Ιστιαία η φωτιά

Εφιάλτης χωρίς τέλος στη Β.Εύβοια: Μόλις 8χλμ. από την Ιστιαία η φωτιά

ΕΛΛΑΔΑ UPD 14:21 Δημιουργία 07/08/21, 13:51
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε θρίλερ εξελίσσεται η κατάσταση της πυρκαγιάς στη Β. Εύβοια, με τα αεροσκάφη που επιχειρούν τις τελευταίες ώρες πάνω από κρίσιμα μέτωπα να αγωνίζονται να θέσουν υπο έλεγχο τις φλόγες.

Η μάχη στο Σπαθάρι, τα Καλύβια και τον Κάκαβο πήρε πριν από λίγο μία διαφορετική τροπή όταν το ρώσικο πυροσβεστικό αεροσκάφος Β 200 και τα ελικόπτερα έφτασαν πάνω από τα χωριά. Οι φλόγες δεν πρόλαβαν να εγκλωβίσουν πυροσβέστες, αλλά και κατοίκους οι οποίοι -παρά τις εκκλήσεις- έμειναν μέσα στα χωριά προκειμένου να υπερασπιστούν τις περιουσίες τους.

Αυτή την ώρα το μέτωπο που κινείται προς τη νότια πλευρά βρίσκεται έξω από τα χωριά και δεν απειλεί άμεσα κατοικημένες περιοχές.

Αντίθετα στο δυτικό μέτωπο, δηλαδή αυτό που αναπτύχθηκε μετά το Δρυμώνα και κατευθύνεται προς την Ιστιαία, από το ξημέρωμα πυροσβέστες, κάτοικοι της περιοχής, αλλά και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού δίνουν πραγματική μάχη για να κρατήσουν τη φωτιά έξω από το χωριό Σήμια, το οποίο έχουν κυκλώσει οι φλόγες. Στην περιοχή έχουν αρχίσει να επιχειρούν αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Οι κάτοικοι της Ιστιαίας κάνουν έκκληση για εναέρια μέσα άμεσα, καθώς όπως δείχνουν και οι εικόνες που μεταδίδουν, η κατάσταση στην περιοχή είναι εκτός ελέγχου, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή 25.000 κατοίκων.

Την ίδια στιγμή, διάφορες εστίες σε Κοκκινομηλιά, Μαρούλι, Μηλιές, Κρυονερίτη και Αγδίνες αναζωπυρώθηκαν.

Έκκληση και από τον περιφερειάρχη Φ. Σπανό

«Μόνο οι οικογένειες, που καταστράφηκε ολοσχερώς το μοναδικό τους σπίτι, και δεν έχουν που να μείνουν, και μένουν τώρα σε ξενοδοχεία, δηλαδή δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω, είναι πάνω από 300» σημειώνει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός και διευκρινίζει: «Δεν μιλάμε γι αυτούς που έχουν δεύτερο σπίτι ή το σπίτι έπαθε μικρές ή μεγάλες ζημιές. Μιλάμε για σπίτια που κατέρρευσαν. Μιλάμε για αυτούς που το μοναδικό τους σπίτι κάηκε ολοσχερώς και είναι πλέον στο δρόμο».

Όπως ο ίδιος σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «τα νούμερα είναι απίστευτα εφιαλτικά. Οι ζημιές, μικρές ή μεγάλες, είναι σε χιλιάδες σπίτια και εγκαταστάσεις. Με μία πρώτη αξιολόγηση και με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία για τις άκρως επείγουσες περιπτώσεις, μόνο στο Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας, είναι πάνω από 250 οι οικογένειες που έχασαν το μοναδικό τους σπίτι στις φλόγες και δεν έχουν που να πάνε. Και βεβαίως πάνω από 50 οικογένειες μέχρι στιγμής από τα χωριά του Δήμου-Ισταίας Αιδηψού που η καταγραφή συνεχίζεται ακόμα. Ελπίζουμε να σταματήσει εδώ το κακό» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός.

Σε ό,τι αφορά την φυσική καταστροφή ο κ. Σπανός λέει πως «το μέτωπο είναι πάνω από 30 χιλιόμετρα μέχρι στιγμής και έχουν ξεσπιτωθεί δεκάδες χωριά. Ελπίζουμε και ευχόμαστε σήμερα να μην κερδίσουν οι φλόγες γιατί διαφορετικά ακόμα και οι αριθμοί χάνουν κάθε έννοια και την αξία τους».

Αν σου άρεσε κάνε