Βαρυμπόμπη: Στη μάχη με ένα ενεργό μέτωπο αεροσκάφη και ελικόπτερα

Βαρυμπόμπη: Στη μάχη με ένα ενεργό μέτωπο αεροσκάφη και ελικόπτερα

ΕΛΛΑΔΑ UPD 10:44 Δημιουργία 04/08/21, 10:03
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Κατά ενός ενεργού μετώπου δίνεται η μάχη με αεροσκάφη και ελικόπτερα για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, που πέρασε Αδάμες και Θρακομακεδόνες και έφτασε στις Αχαρνές, ενώ την ίδια ώρα, η ατμόσφαιρα στην Αττική είναι αποπνικτική, με αιωρούμενα σωματίδια.

Με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν από αέρος 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, ενώ οι βασικές εστίες της φωτιάς βρίσκονται πέριξ του νεκροταφείου Κρυονερίου και στο Ρέμα της Χελιδονούς. Στο ρέμα, οι πυροσβέστες εστιάζονται στον περιορισμό της φωτιάς, ώστε να μην φτάσει στην Εθνική Οδό.

Τα ξημερώματα οι φλόγες έφτασαν κοντά στο κοιμητήριο Κρυονερίου, ενώ για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν τα σπίτια που βρίσκονται επί της οδού Ανοίξεως στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι στις 03:32 τα ξημερώματα της Τετάρτης, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μέσω του μηχανισμού 112 εξέπεμψε κατεπείγον μήνυμα εκκένωσης: «Αν βρίσκεστε στην Οδό Ανοίξεως πλησίον της δασικής έκτασης Κρυονερίου εκκενώστε τώρα προς την Ε.Ο. Αθηνών Λαμίας μέσω Λεωφόρου Κρυονερίου. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την αστυνομία έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στον παράδρομο της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, από την οδό Ελαιών στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη. Παραμένουν κλειστές η Τατοϊου από την Κύμης έως την Ερυθραίας, η Ερυθραίας από τη γέφυρα Βαρυμπόμπης και η Τατοϊου από την Πάρνηθως (Ιπποκράτειος Πολιτεία ταβέρνα «Λάμπρος»).

Κ. Μητσοτάκης: Οι κρίσιμες υποδομές άντεξαν

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος», στη Βαρυμπόμπη, όπου βρισκόταν ήδη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, οι άνδρες και οι γυναίκες της Πυροσβεστικής έκαναν σημαντική δουλειά σε μία μεγάλη πυρκαγιά σε συνθήκες ακραίου καύσωνα. «Ζήσαμε μία εξαιρετικά δύσκολη νύχτα. Κρατώ ως θετικό ότι ως θετικό δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής. Δούλεψε υποδειγματικά το σύστημα των εκκενώσεων. Οι κρίσιμες υποδομές άντεξαν. Τα σπίτια θα ξαναχτιστούν».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι κρίσιμες υποδομές άντεξαν και αμέσως μόλις η πυρκαγιά τεθεί υπό έλεγχο θα ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών. Όπως είπε χαρακτηριστικά, τα σπίτια θα ξαναχτιστούν. Συνέχισε επίσης σημειώνοντας πως η προσπάθεια θα συνεχιστεί καθώς θα έχουμε ακόμα μπροστά μας ημέρες καύσωνα κλείνοντας με την ευχή «η ζημιά να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη».

Πατούλης: Οι πρώτες ενδείξεις είναι πως η φωτιά ξεκίνησε από μετασχηματιστή

Μιλώντας το πρωί στον Σκάϊ, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, κάνοντας έναν μικρό απολογισμό για τη μεγάλη φωτιά στη βόρεια Αττική, είπε ότι αναμένουμε τις πρώτες ρίψεις από τα εναέρια μέσα και «ευτυχώς όλο το βράδυ συντηρήθηκε με επίγειες παρεμβάσεις σε μικρές εστίες, που δεν αναζωπυρώθηκαν έντονα. Διατηρούνται μικρές εστίες χωρίς σημεία αναζωπύρωσης και είναι καλό για τα εναέρια μέσα να ολοκληρώσουν τη κατάσβεση της καταστροφικής λαίλαπας, από τη Βαρυμπόμπη μέχρι την Εθνική Οδό».

Είπε ότι για την ώρα δεν έχει γίνει καταγραφή των σπιτιών που κάηκαν. «Αυτό που κανείς δεν μπορεί να εισπράξει είναι ότι έγιναν έγκυρες αποχωρήσεις πολιτών μέσα από προληπτικές οδηγίες», τόνισε.

«Γίναμε μάρτυρες σε δεκάδες περιπτώσεις που πολίτες βοήθησαν ζώα, ώστε να μη χαθεί καμία ζωή», τόνισε. Για το πως ξεκίνησε η φωτιά, ο κ. Πατούλης είπε ότι «οι πρώτες ενδείξεις λένε ότι έγινε από κάποιον μετασχηματιστή». Τέλος, ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές και τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

Έξι άτομα στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα

Εξι άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο με ήπια αναπνευστικά προβλήματα, αναμεσά τους και ένας πυροσβέστης με δύσπνοια που μεταφέρθηκε στο 251. Σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας βρίσκονται από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης των πυρκαγιών, το ΕΚΑΒ και οι υγειονομικές δομές στην περιοχή της Βαρυμπόμπης και στο Μαντούδι Ευβοίας

Πιο συγκεκριμένα έχουν τεθεί σε επιφυλακή:

  • Το Νοσοκομείο Σισμανόγλειο
  • Το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» (Παθολογική Κλινική, Μονάδα Εγκαυμάτων και Πλαστικής Χειρουργικής)
  • Το Νοσοκομείο Κηφισιάς «'Αγιοι Ανάργυροι»
  • Το Νοσοκομείο Χαλκίδας
  • Το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου

Στην περιοχή της Βαρυμπόμπης βρίσκονται αυτή τη στιγμή 2 Κινητές Ιατρικές Μονάδες του ΕΚΑΒ, 2 μηχανές, 1 όχημα του Ειδικού Τμήματος ιατρικής Καταστροφών και 10 ασθενοφόρα.

Αν σου άρεσε κάνε