«Λήξη συναγερμού» και περιορισμών στη Μύκονο

«Λήξη συναγερμού» και περιορισμών στη Μύκονο

ΕΛΛΑΔΑ UPD 08:43 Δημιουργία 26/07/21, 08:24
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τέλος μπαίνει από σήμερα στα ειδικά περιοριστικά μέτρα που είχαν ληφθεί για τη Μύκονο στις 17/7, επιβάλλοντας στο νησί μίνι-lockdown, λόγω της εξαιρετικά επιβαρυμένης επιδημιολογικής κατάστασης που επικρατούσε.

Συγκεκριμένα, τα ειδικά περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν μέχρι σήμερα, στις 6 το πρωί, ήταν τα εξής:

1. Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

2. Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο.

Παράλληλα, έντονη είναι η ανησυχία ειδικών και κυβέρνησης για την αυξητική τάση που καταγράφεται σε νησιά, όπως η Πάρος, η Σαντορίνη, η Μήλος, η Σίφνος, η Σέριφος, η Κως, η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος ενώ συστήνουν αυστηρή τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας, αποφυγή συνωστισμού στα σοκάκια των νησιών και διασκέδαση με κανόνες και υγειονομικά πρωτόκολλα.

Συναγερμός έχει σημάνει για νέες μολύνσεις και σε παιδικές κατασκηνώσεις σε Χαλκιδική και Καβάλα. Στο Ορφάνι Καβάλας, παρά τα αυστηρά υγειονομικά μέτρα, καταγράφηκαν 17 κρούσματα, σε παιδιά και εργαζόμενους. Ήδη απομακρύνθηκαν από την κατασκήνωση και ιχνηλατήθηκαν οι επαφές τους.

Το τέταρτο πανδημικό κύμα των ανεμβολίαστων βιώνει και η χώρα μας, με το 95% όσων νοσούν σήμερα από την COVID-19 και το 99% όσων νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας να είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Τη στιγμή που παραμένει έντονη η συζήτηση για τα «προνόμια» των εμβολιασμένων, μία νέου τύπου υγειονομική ανισότητα γίνεται όλο και πιο εμφανής: οι εμβολιασμένοι έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν, να μολύνουν άλλους, να νοσήσουν και να νοσήσουν βαριά. Και σύμφωνα με τους ειδικούς, «εάν ένας φορέας του στελέχους “Δέλτα” που είναι εξαιρετικά μεταδοτικό συναντηθεί με μία παρέα 20 ατόμων εκ των οποίων οι μισοί είναι ανεμβολίαστοι, έχει τη δυνατότητα να μολύνει τους 10 ανεμβολίαστους, αλλά μόνο έναν από τους εμβολιασμένους».

Ο μεγάλος όγκος αυτού του κύματος που συνεχίζουν να οδηγούν οι νέοι ανεμβολίαστοι έχει ως συνέπεια την αύξηση των νοσηλειών περιστατικών COVID-19, η οποία θέτει για άλλη μία φορά σε εγρήγορση τα νοσοκομεία. Την περασμένη Πέμπτη καταγράφηκαν 173 νέες εισαγωγές ασθενών, όταν στα τέλη Ιουνίου οι νέες εισαγωγές ήταν περίπου 40 σε ημερήσια βάση.

Αν σου άρεσε κάνε