M. Θεοδωρίδου: 5+1 απαντήσεις για τα αβάσιμα επιχειρήματα των «αρνητών»

M. Θεοδωρίδου: 5+1 απαντήσεις για τα αβάσιμα επιχειρήματα των «αρνητών»

ΕΛΛΑΔΑ UPD 10:09 Δημιουργία 14/07/21, 09:52
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Όλα τα όπλα στη μάχη κατά του κορονοϊού, επιστρατεύουν κυβέρνηση και ειδικοί, μετά τη σημαντική αύξηση κρουσμάτων στη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες και υπό την απειλή ενός τέταρτου κύματος πανδημίας, ακόμη και τον Αύγουστο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, έδωσε 6 απαντήσεις σε ανυπόστατους ισχυρισμούς σχετικά με τον εμβολιασμό, απευθυνόμενη τόσο σε «διστακτικούς» όσο και στους «αρνητές».

«Μένω ανεμβολίαστος γιατί έχω ένα χρόνιο νόσημα». Το επιχείρημα αυτό, όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, δεν ισχύει. Kαι εξήγησε: «Να θυμίσω ότι ο τύπος των εμβολίων που χρησιμοποιούνται δεν περιέχει ζώντες μικροοργανισμούς ή εξασθενημένους ιούς ή μικρόβια. Επομένως, το εμβόλιο μπορεί να γίνεται σε όλες τις κατηγορίες των νοσημάτων. Δεν υπάρχουν νοσήματα στα οποία να απαγορεύεται ο εμβολιασμός. Υπάρχουν νοσήματα στα οποία μπορεί η αποτελεσματικότητα ή ανοσογονικότητα του εμβολίου να υπολείπεται, αλλά επιτρέπεται και πρέπει να γίνεται».

«Περιμένω το φάρμακο». Ωστόσο, σύμφωνα με την καθηγήτρια, οι μελέτες και οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν έχουν αποδώσει ένα αποτελεσματικό φάρμακο.

«Ο εμβολιασμός επηρεάζει τη γονιμότητα». Η κ. Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα ούτε για τις γυναίκες ούτε για τους άνδρες. «Εμβολιασμός συνιστάται και για τις εγκύους σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο τους και ο εμβολιασμός επιτρέπεται, μάλλον επιβάλλεται και για θηλάζουσες. Σε πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε πλέον ότι το γενετικό υλικό του εμβολίου δεν μεταφέρεται, δεν ανιχνεύεται στο μητρικό γάλα», σημείωσε.

«Φοβάμαι τις παρενέργειες». Η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι η πιθανότητα σοβαρής παρενέργειας από τον εμβολιασμό είναι 1-2 στο εκατομμύριο, ενώ αντίθετα ο κίνδυνος της σοβαρής νόσησης στον ανεμβολίαστο είναι πολύ κοντινός.

«Νοσούν και οι εμβολιασμένοι». Σύμφωνα με την καθηγήτρια, πολλοί χρησιμοποιούν αυτό το επιχείρημα ισχυριζόμενοι ότι δεν υπάρχει λόγος να εμβολιαστούν εφόσον το εμβόλιο δεν αποδίδει. «Ξεχνούν το γεγονός που πρέπει καθημερινά να θυμόμαστε όλοι, ότι το 99% των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι άτομα ανεμβολίαστα».

Κλείνοντας, η κ. Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στους «λαθρεπιβάτες της ανοσίας», οι οποίοι υποστηρίζουν πως «προστατεύονται από τον εμβολιασμό των άλλων».

«Ας έχουν υπόψη ότι κράτη όπως το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν επιτύχει υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, άνω του 60%, έχουν μεν αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων με τη μετάλλαξη “Δέλτα”, αλλά χαμηλό αριθμό θανάτων.

Αυτό τα λέει όλα. Φαίνεται ότι οι νεαρές ηλικίες σε αυτή τη φάση καλούνται να προστατεύσουν και τους ευάλωτους και τους ανεμβολίαστους», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Αν σου άρεσε κάνε