«Διπλωματικό επεισόδιο» με τη Γαλατάσαραϊ: Τεντώνουν το σχοινί οι Τούρκοι

«Διπλωματικό επεισόδιο» με τη Γαλατάσαραϊ: Τεντώνουν το σχοινί οι Τούρκοι

ΕΛΛΑΔΑ UPD 09:50 Δημιουργία 13/07/21, 09:26
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Πολιτικές διαστάσεις έχει πάρει η αναστάτωση που προκλήθηκε με την αύξηση της Γαλατασαραϊ στη χώρα μας, για τον προγραμματισμένο αγώνα με τον Ολυμπιακό, όταν η ομάδα αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test, στο Ελ. Βενιζέλος.

Η ένταση προκλήθηκε όταν η Γαλατασαραϊ ενημερώθηκε πως δεν γίνονται δεκτά τα PCR τεστ που έφερε η αποστολή μαζί της και θα έπρεπε να υποβληθούν σε νέα rapid tests -κάτι που δεν έγινε δεκτό από την ομάδα της Κωνσταντινούπολης με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένα «γαϊτανάκι» που έφτασε μέχρι την έκδοση ανακοίνωσης από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Όπως υποστηρίζουν τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, η αποστολή περίμενε περισσότερο από μιάμιση ώρα προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα, «χωρίς να τους προσφερθεί ούτε νερό» κάτι που τελικά δε συνέβη και έτσι πήραν την απόφαση να επιστρέψουν στην Κωνσταντινούπολη.

Βάσει πρωτοκόλλου, απαιτείται αρνητικό τεστ κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, ωστόσο η αποστολή της Γαλατά, έφερε μαζί της τεστ τις τελευταίες 72 ώρες, γεγονός που δεν έγινε δεκτό από τις ελληνικές Αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είναι χώρα όπου πάντα σύμφωνα με το πρωτόκολλο όσοι έρχονται από εκεί στην Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν rapid test. Με βάση αυτό ζητήθηκε από τα μέλη της αποστολής να υποβληθούν σε rapid test αλλά αυτοί αρνήθηκαν επικαλούμενοι τα PCR που είχαν.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Η ποδοσφαιρική ομάδα της Γαλατάσαραϊ πήγε στην Αθήνα με ιδιωτική πτήση για ένα φιλικό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό.

Απέχει πολύ από την ευγενική συμπεριφορά και την καλή πίστη να μην θεωρούνται έγκυρα τα μοριακά τεστ που διεξήχθησαν από την ομάδα μας και τα οποία είναι αρνητικά με αποτέλεσμα να ζητηθεί από την ομάδα να υποβληθεί εκ νέου σε έλεγχο.

Λόγω αυτής της αυθαίρετης ενέργειας και της κακομεταχείρισης, η ομάδα μας δικαίως επέστρεψε στη χώρα μας χωρίς να μπει στην Ελλάδα.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα υποδέχθηκε μια από τις κορυφαίες ομάδες της χώρας με τέτοια συμπεριφορά δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία ανοχή απέναντι στη χώρα μας ακόμα και στο πεδίο των σπορ.

Η απάντηση του Νίκου Χαρδαλιά

«Ο αυριανός φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού και της Galatasaray δεν γίνεται στο πλαίσιο κάποιας διεθνούς διοργάνωσης με εγκεκριμένο πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα μας. Ως εκ του τούτου για την είσοδο της αποστολής της Galatasaray εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ 2978/τ.Β’ 7-7-2021 και σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3 όπου προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με την μέθοδο PCR ή έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κοροναϊού covid 19 (rapid test) στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου,

Στην περίπτωση της Galatasaray το QR code του PLF έδειξε υποχρεωτικό rapid test για όλους τους εισερχόμενους. Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε τον μηχανισμό της, έτσι ώστε να υπάρχουν πρόσθετα συνεργεία για να μη ταλαιπωρηθεί με αναμονές η τουρκική αποστολή, η οποία όμως αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία

Δεδομένης της άρνησής τους με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα και δη στις διαδικασίες ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας, εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Στην Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της»

Αν σου άρεσε κάνε