Στη δίνη του τέταρτου κύματος

Στη δίνη του τέταρτου κύματος

ΕΛΛΑΔΑ UPD 12:14 Δημιουργία 12/07/21, 11:52
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Αντίθετα με τις προβλέψεις, πολύ νωρίτερα φαίνεται πως πρόκειται να χτυπήσει τη χώρα μας το τέταρτο κύμα της πανδημίας, μετά και την εμφάνιση της υπερμεταδοτικής, όπως αποδεικνύεται, μετάλλαξης «Δέλτα».

Μετά από έναν πολύ επιτυχημένο μήνα, από άποψης εμβολιασμών και αποκλιμάκωσης, την 8η Ιουλίου, τα κρούσματα άγγιξαν τα 1.273, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, σε κυβέρνηση και ειδικούς, οι οποίοι προειδοποιούν ακόμα και για 6.000 κρούσματα ημερησίως, αν δε ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τους ανεμβολίαστους ως «δημόσιο κίνδυνο». Όπως τονίζουν μάλιστα, η νεολαία μπορεί να καταφέρει να ανοσοποιηθεί με κάποιες τραγικές εξαιρέσεις, ωστόσο οι μεγαλύτερες ηλικίες θα ταλαιπωρηθούν -με πολλούς, να δίνουν και μάχη.

Τι «βλέπουν» οι επιστήμονες

Σύμφωνα με τον καθηγητή Νίκο Τζανάκη, η κορύφωση αναμένεται περίπου στις 20 Αυγούστου. «Το πολύ ευμενές σενάριο μιλάει για μέσο όρο 3.000 κρούσματα ημερησίως, που σημαίνει ότι μπορεί να δούμε και 2.500 αλλά και 4.000. Σε αυτό το σενάριο έχουν ενταθεί οι εμβολιασμοί και έχουν τηρηθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Το δεύτερο σενάριο που ίσως υλοποιηθεί, μιλάει για 4.000 κρούσματα, σε αυτό βαδίζουμε, αλλά υπάρχει περίπτωση να το αλλάξουμε προς τα κάτω», επισημαίνει ο καθηγητής.

«Μας περιμένει ένα δύσκολο φθινόπωρο, αλλά αυτό εξαρτάται από την ανοσία, φυσική ή τεχνική, που θα έχουμε», είπε, σχολιάζοντας ωστόσο, πως τα πολλά κρούσματα θα συμβάλουν στο χτίσιμο της ανοσίας.

«Στο δύσκολο σενάριο, η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί, έχουμε πτώση εμβολιασμού και μη εφαρμογή μέτρων. Μιλάμε για 6.000 κρούσματα μέσα στον Αύγουστο. Με την τελική δυναμική του κύματος, εφόσον εξελιχθεί έτσι, να είναι άγνωστη ακόμα», ανέφερε.

«Το επόμενο δεκαήμερο θα γνωρίζουμε την επίδραση των κρουσμάτων στους σκληρούς δείκτες. Θα δούμε αν οι νεαροί που νοσούν τώρα, όταν μεταφέρουν τη νόσο σε ανεμβολίαστους γονείς και παππούδες, τι θα δώσουν αυτοί από πλευράς διασωληνώσεων και θανάτων», υπογράμμισε.

«Ο εμβολιασμός δεν προστατεύει από τη μόλυνση αλλά από τη βαριά νόσηση», διευκρίνισε, ενώ αναφορικά με την τρίτη δόση τόνισε ότι «είναι υπό συζήτηση κατ' αρχάς σε άτομα ευάλωτα. Τα εμβόλια αφήνουν σχετικά μεγάλη ανοσία για μεγάλο διάστημα. Αναμένουμε τις οδηγίες από τις ρυθμιστικές αρχές».

Όπως επιμένουν να επαναλαμβάνουν οι ειδικοί, τα όπλα κατά του τέταρτου κύματος και της πανδημίας στο σύνολό της, είναι κατά βάση δύο: Τα εμβόλια και τα τακτικά τεστ.

«Διευκολύνσεις» όπως το freedom pass για τους εμβολιασμένους νεαρούς, η διάθεση του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει σε περίπου δέκα ημέρες, καθώς και η προαναγγελθείσα ελεύθερη πρόσβαση των εμβολιασμένων σε εσωτερικούς χώρους εστίασης και διασκέδασης από τις 15 Ιουλίου επανέφεραν την κινητικότητα στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr από πολίτες που έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού.

Τα περισσότερα από τα νέα ραντεβού αφορούν σε νεαρές ηλικίες. Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη Τρίτη από το πρωί έως νωρίς το απόγευμα 6.800 άτομα ηλικίας 18 έως 24 ετών είχαν μπει στην πλατφόρμα να κλείσουν ραντεβού (σημειώνεται ότι έως την περασμένη Κυριακή μόλις το 16,5% αυτής της ομάδας είχε κάνει έστω μία δόση του εμβολίου), έναντι 3.800 πολιτών ηλικίας 25 έως 29 ετών και μόνο 443 πολιτών ηλικίας 75 έως 80 ετών, που ωστόσο έχουν ήδη εμβολιαστεί σε ποσοστό που αγγίζει το 82%.

Μιλώντας στον Ant1, o Αθανάσιος Τσακρής, αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και Καθηγητής Μικροβιολογίας, υπογράμμισε πως με τον κορονοϊό και τη γρίπη δεν μπορεί να υπάρξει ανοσία αγέλης όπως υπάρχει για την ιλαρά ή την ανεμοβλογιά. Οι κορονοϊοί έχουν διαφορετική συμπεριφορά και εμφανίζονται ξανά, ωστόσο οι πολίτες με τον εμβολιασμό θωρακίζονται από σοβαρή λοίμωξη και τις παραλλαγές του ιού.

Τι αναμένεται το φθινόπωρο

Κληθείς να σχολιάσει τις εφιαλτικές προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο κ. Τσακρής τόνισε ότι ο κορονοϊός έχει αποδείξει σε διεθνές επίπεδο ότι «συνέχεια μας κοροϊδεύει» και πρόσθεσε ότι θα πρέπει η χώρα να είναι προετοιμασμένοι για όλα τα πιθανά σενάρια στο σύστημα υγείας και στην κοινωνία και στην οικονομία.

Σε ότι αφορά τα μελλοντικά μέτρα, τα κυβερνητικά στελέχη σπεύδουν να καθησυχάσουν τους εμβολιασμένους πολίτες, πως οποιοσδήποτε περιορισμός, θα αφορά αποκλειστικά όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Αντίθετα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εξηγεί πως το μαθηματικό μοντέλο της ομάδας του ΑΠΘ δείχνει ότι μπορεί να φτάσουμε και τα 18.000 κρούσματα ημερησίως τον Οκτώβριο. Ο ίδιος, μάλιστα, δεν αποκλείει το σενάριο ενός νέου lockdown, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν πρέπει να ξορκίζουμε το lockdown. Θα πρέπει να υπάρχει στο μυαλό των ιθυνόντων ως ύστατη λύση που όμως, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, θα μπορούσε να εφαρμοστεί για σύντομο χρονικό διάστημα. Ένα lockdown 15 ημερών, με πλήρες κλείσιμο δραστηριοτήτων, θα μπορούσε να 'μαζέψει' σημαντικά την κατάσταση». Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα στοιχεία δείχνουν έως και 6.000 κρούσματα τον Αύγουστο και άνοδο των σκληρών δεικτών, με τις διασωληνώσεις να αυξάνονται και τους θανάτους να φτάνουν έως και τους 40 ημερησίως.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, ο οποίος κάνει έκκληση στους πολίτες να εμβολίαστούν άμεσα, τονίζοντας πως καμία ηλικιακή ομάδα δεν είναι άτρωτη απέναντι στον ιό, ενώ απευθυνόμενος στους νέους επισήμανε πως «διασπείροντας τον ιό, βάζουν σε κίνδυνο τα αγαπημένα τους πρόσωπα που δεν έχουν εμβολιαστεί, βάζουν σε κίνδυνο την κοινωνία, την οικονομία και τις δουλειές τους».

Χρήση μάσκας

Αναφορικά με τη χρήση μάσκας επεσήμανε ότι «Οι κλειστοί χώροι είναι χώροι υπερ-μετάδοσης. Υπάρχει μία τεράστια παρεξήγηση: η επιτροπή δεν έδωσε καμία οδηγία να βγουν οι μάσκες. Η επιτροπή είπε ότι όταν βγαίνουμε από το σπίτι να φοράμε τις μάσκες. Δεν έχουμε δώσει ποτέ εντολή βγάλτε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους».

Σχολεία

Ο κ. Σύψας, έκανε λόγο για προβλήματα και στη λειτουργία των σχολείων από τον Σεπτέμβριο, καθώς όπως είπε, η μετάλλαξη Δέλτα αγαπά πολύ τους νέους. «Εάν γίνει αυτό που θα γίνει το φθινόπωρο θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τα σχολεία δεν ξέρω πόσο θα μπορέσουν να μείνουν ανοιχτά. Σε αυτό το κύμα θα μολυνθούν οι πάντες. Θα είναι η τελευταία πράξη του δράματος στην Ελλάδα».

Αν σου άρεσε κάνε